Brug

Het korset van spieren rondom je buik, rug en bekken

Ter verbetering van de rompstabiliteit, ook wel core-stability genoemd, is de oefening die bruggetje genoemd wordt bijzonder effectief. Hoewel de oefening in eerste instantie heel erg eenvoudig lijkt, is dat het beslist niet. Je core, het gebied rond het bekken dus, is het korset van spieren rondom je buik, rug en bekken. Belangrijk, want deze spieren gebruiken we bij vrijwel alles wat we doen. Is je kern stabiel, dan neemt de kans op blessures aanzienlijk af. Belangrijk dus om dit deel van het lichaam goed te trainen. Hoewel het bruggetje zoals gezegd een bijzonder simpele oefening lijkt, is het in de praktijk een oefening die bijzonder pittig is en die buitengewoon effectief is voor benen, buik en billen. Voor mensen die nogal eens te kampen hebben met rugklachten is ter preventie het trainen van de core-stability met het bruggetje een prima zaak.

Welke spieren train je voornamelijk bij de brug

• Bilspieren (M. gluteus maximus, M. gluteus minimus, M. gluteus medius)
• Rugspieren (M. multifidi & M. erector spinae)
• Buikspieren (M. rectus abdominus & M. transversus abdominus)

Beweeg het bekken op en neer en knijp je billen en benen samen

De oefening dan. Ga met je rug op de grond of op je fitnessmatje liggen en houd je benen gebogen. Ondertussen houd je de voeten plat aan de grond en bevinden je knieën zich boven de enkels. Het is zaak de knieën steeds in lijn met de schouders en heupen te houden als je het bruggetje uitvoert. Je beweegt je bekken tijdens het bruggetje steeds op en neer en knijpt je billen en benen op het hoogste punt zo hard mogelijk samen. De rug houd je steeds recht door de buikspieren aan te spannen. Dat is alles, maar doe het maar eens. Het zal je nog bepaald nog niet meevallen.

Nog meer belangrijke oefeningen om je core te trainen

• Heel slides
• Bicycle
• Planking

Wij gaan je begeleiden

Uiteraard leert een van onze specialisten je het bruggetje op de juiste wijze aan en daarmee beheers je een oefening die je bij wijze van spreken de rest van je leven kunt (of moet) blijven doen om zo vervelende klachten aan bijvoorbeeld je onderrug tegen te gaan door het gebied rond je romp in conditie te houden. Wij bieden overigens naast algemene fysiotherapie ook manuele therapie, medische fitness, dry needling therapie, sportfysiotherapie, geriatrie therapie en shockwave therapie. Uiteraard werken we samen met alle zorgverzekeraars. Maak dus snel een afspraak bij een van onze vestigingen. Onze fysiotherapeuten kunnen je ongetwijfeld helpen, ongeacht welke klacht je hebt. Elders op deze website kun je een afspraak maken en vind je relevante informatie over onze vestigingen. Houd ook onze sociale media kanalen in de gaten, want ook daar verschijnt steeds actuele en relevante informatie over de diensten die we bieden.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer