Planking

Hoe voer je de plankoefening uit

Wat is planking voor oefening?

Planking is een isometrische oefening die vooral bedoeld is rechte buikspier, de dwarse buikspier en de diepliggende rugspieren. Isometrisch houdt in dat de spieren aanspannen zonder samen te trekken; in de praktijk is planking – in het Nederlands ook wel ‘de plank’ genoemd- een voortreffelijke manier om de buikspieren mee te trainen. ‘De Plank’ is uitstekend voor de primaire spiergroep; de rectus abdominis, transversus abdominis en de erector spinae. De isolatieoefening is bovendien eenvoudig, je bent eigen lichaam en een fitnessmat nodig. De oefening is dus goed voor de rechte buikspieren, die verantwoordelijk zijn voor het samentrekken van de buikwand, het buigen van de wervelkolom en het kantelen van het bekken. Planking is ook goed voor de transversus abdominis, de dwarse buikspier. Deze buikspier ondersteunt bij het buigen van de wervelkolom en speelt daarnaast een belangrijke rol in de intrinsieke stabiliteit van de wervelkolom. ‘De Plank’ is ook al goed voor de rugstrekker, de erector spinae, die loopt vanaf het bekken door naar de hoofd en de nek. Deze drie spieren bieden maken de strekking, ook wel extensie, van de wervelkolom mogelijk.

plank oefening

Planking kan iedereen – oefening voor thuis

Planking kan iedereen. Je gaat op je buik op de mat liggen; de armen gebogen en de onderarmen op de grond. De elleboog plaats je vervolgens precies onder de schouder. Het gewicht van je onderlijf lift je met je tenen en je houdt hoofd, nek, rug en heupen mooi horizontaal op een lijn. Trek je naar binnen en span vervolgens je buikspieren aan. Belangrijk is om goed te ademen tijdens de oefening. Uiteraard valt het in het begin niet mee, probeer echter door te zetten en het uiteindelijk een minuut vol te houden. Heb je de oefening volledig onder de knie dan zijn er variaties die de moeilijkheidsgraad verhogen.

Bewezen effectief

Planking kan zomaar een oefening zijn die een van onze dertien fysiotherapeuten je kunnen leren en als huiswerk mee naar huis geven. Het kan preventief werken tegen allerlei blessures en met name een goede oefening tegen rugpijn zijn. Uiteraard zal een van onze specialisten je de oefening perfect uitleggen en voordoen. De oefening kun je overal uitvoeren en is bewezen effectief gebleken. Planking hoort bij een reeks oefeningen die de core-stability (rompstabiliteit) moet verbeteren en is uiteindelijk functioneel voor heel je lichaam. De oefening werd kort na de lancering zo populair dat er zelfs een heuse planking-challenge startte; iedereen liet met een selfie zien ‘de plank’ te beheersen.
Verschillende fysiotherapeuten, met ieder een eigen specialiteit.

Behalve het aanleren van planking, kun je bij ons terecht voor algemene fysiotherapie, dry needling therapie, echografie, geriatrie fysiotherapie, manueel therapie, shockwave therapie, sportfysiotherapie en triggerpoint therapie. De verschillende fysiotherapeuten hebben elk een eigen specialiteit waardoor je bij ons voor alle mogelijke klachten terecht kunt. Uiteraard werken we samen met alle zorgverzekeraars.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer