Push-up oefeningen (opdrukken)

Ontdek hier waar je op moet letten bij push up oefening!

Het uitvoeren van de push-up oefening is zeer goed voor het lichaam. Het versterken van spieren zal ervoor zorgen dat de kans op blessures kleiner wordt. Buiten dat, zorgen sommige oefeningen er ook voor dat bepaalde klachten over kunnen gaan. Het is in ieder geval belangrijk om in beweging te blijven. Push-up oefeningen zijn goed voor verschillende spieren. Met push-up oefeningen train je namelijk de armen, borst, rug, heupen, bekken, benen en buik. Flink wat spieren dus! Bovendien neemt de core-stabiliteit dankzij deze oefening ook toe. Echter is het wel van groot belang dat je de oefening goed uitvoert.

Bekijk hier waar je op moet letten bij de push-up

Bij de push-up zal je goed op de onderstaande punten moeten letten:

1. Ga niet in je schouderbladen hangen. Het kan zijn dat je borstspieren te zwak zijn en je meer gebruik gaat maken van de m. serratus anterior (zie video).
Tip: ga beginnen met het oefenen van de push up met je knieën op de grond.

2. Houd je polsen recht. Wanneer je polsen langdurig in 90 graden staan en hier veel druk op wordt uitgeoefend dan kunnen er polsklachten ontstaan.
Tip: gebruik eventueel een voorwerp of druk op met de vuisten.

3. Span goed je core spieren aan. Wanneer je core spieren te zwak zijn ga je hangen in je lage rug wat kan leiden tot vervelende rugklachten.

4. Ga niet hangen in je schouders. Wanneer je gaat hangen in je schouder komt er meer druk op banden, pezen en slijmbeurzen te staan wat kan leiden tot slijmbeursontstekingen, impingement syndroom, peesontstekingen, etc.
Tip: als je niet getraind bent begin dat met het uitvoeren op je knieën.

Welke spieren train je tijdens het opdrukken?

De belangrijkste (primaire) spiergroepen die je traint tijdens het opdrukken zijn:

Je kunt de verschillende vezels van de borstspier activeren door je handen anders te plaatsen.

De secundaire spieren die je traint bij het opdrukken:

Push ups om schouderklachten te verminderen

Met push-ups kun je de spieren dus versterken. Echter, is het met behulp van push-ups ook mogelijk om bepaalde klachten te verminderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nekpijn, schouderklachten en spanningshoofdpijn. Mocht je dagelijks veel zwaar werk doen, dan bestaat er een kans dat je last krijgt van je schouders. Dit kan voor bewegingsbeperking en pijn zorgen. Om dit te voorkomen of te verminderen is het absoluut een aanrader om aan push-ups te doen. Met push ups train je namelijk ook de schouders. Dit zal ervoor zorgen dat de spieren rondom de schouders sterker worden. De kans op overbelasting is hierdoor zeer klein omdat de schouders sterker worden.

Een betere conditie

Push-up oefeningen zijn dus goed voor spieropbouw en klachtenvermindering. Echter is het doen van push-up oefeningen ook goed voor je conditie. Zeker als je veel herhalingen doet, zal je conditie van de spieren aanzienlijk verbeteren. Veel mensen denken dat ze alleen wat aan een goede conditie hebben bij het beoefenen van een sport. Dit is echter niet het geval, je conditie is namelijk ook zeer belangrijk in het dagelijks leven. Met een goede conditie zul je fitter zijn en beter presteren. Het zal zorgen voor meer energie en betere prestaties in het dagelijks leven. Zo is het ook algemeen bekend dat men beter presteert op de werkvloer met een betere conditie.

Push-up oefeningen voor een betere houding

Heb je geen goede lichaamshouding en wil je hier verandering in brengen? Dan kunnen push-ups er ook voor zorgen dat je lichaamshouding verbeterd wordt. Je zult hierdoor beter rechtop staan en hierdoor wordt de rug minder belast. De spieren worden krachtiger en dit zorgt ook voor een betere houding. Mocht je je afvragen of je de oefeningen goed uitvoert, dan kun je ons hier altijd voor bereiken. Ben je benieuwd naar informatie over de spieren, dan hebben wij hier ook een pagina voor!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer