Polsklachten

Bekijk hier de symptomen en behandeling bij polsklachten! Lees het artikel of download het gratis stappenplan (webinar)

Bekijk webinar

Polsklachten kunnen zeer pijnlijk zijn, waardoor ze je beperken in het uitvoeren van jouw werk of dagelijkse activiteiten. Een bekend letsel van de pols is een breuk door een val op de hand. Daarnaast zijn er andere veelvoorkomende klachten, zoals het carpaal tunnel syndroom. Hieronder ontdek jij hoe polsklachten ontstaan en hoe deze het beste te behandelen zijn.

Soorten polsklachten

Er zijn verschillende soorten polsklachten, elk met hun eigen herstelduur. Om deze redenen wordt er een onderscheid gemaakt in aspecifieke en specifieke polsklachten en in acute en chronische polsklachten:

• Specifieke polsklachten: Bij specifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht bekend. Bij het breken van de pols bijvoorbeeld, is een val op de pols vaak de oorzaak.

• Aspecifieke polsklachten: Bij aspecifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht niet duidelijk. Ook op beeldvormend materiaal, zoals een röntgenfoto zijn geen afwijkingen te zien. Toch zijn er wel pijnklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort klachten. Deze kunnen ontstaan door triggerpoints in verschillende spieren, zoals de m. subscapularis (spier bij het schouderblad). Daarnaast kan een klacht tot uiting komen in de pols, terwijl de oorzaak in een nabijgelegen gewricht, zoals de elleboog, zit. Voorbeelden van specifieke klachten zijn slijtage, carpaal tunnel syndroom, de roeierspols en een kneuzing.

Naast een onderverdeling tussen aspecifieke en specifieke polsklachten wordt er een verdeling gemaakt tussen acute en chronische polsklachten

• Acute polsklachten: Dit zijn pijnklachten in de pols die korter dan zes weken aanwezig zijn. Een voorbeeld van een acute polsklacht is een breuk van de pols.
• Chronische polsklachten: Dit zijn pijnklachten in de pols die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is instabiliteit van de pols

Behalve een onderverdeling tussen acute en chronische polsklachten en tussen aspecifieke en specifieke polsklachten kunnen polsklachten ook onderscheiden worden per aandoening. Hieronder worden de verschillende aandoeningen/blessures weergegeven die klachten aan de pols geven.

Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (afgekort CTS) is een veel voorkomende polsklacht. In het polsgebied lopen verschillende zenuwen die allemaal in een soort tunnel (de carpale tunnel) liggen. Over de carpale tunnel ligt een peesplaat die deze tunnel beschermt. Op het moment dat er een vernauwing van de tunnel optreedt kunnen zenuwen bekneld raken. Op het moment dat door deze beknelling pijnklachten optreden spreekt men van CTS.

Wat is een instabiele pols?

Wanneer er minder stabiliteit van de spieren is of wanneer de banden beschadigd of gescheurd zijn kan er instabiliteit van pols optreden. Deze instabiliteit kan ervoor zorgen dat er pijnklachten in jouw pols ontstaan.

Wat is het TFCC letsel?

TFCC een afkorting voor het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een tussenwervelschijf en banden en bevindt zich in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje. De discus heeft als functie het dempen en stabiliseren van de pols. Op het moment dat de discus van het complex beschadigd is spreekt men van het TFCC letsel.

Wat is het syndroom van De Quervain?

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De aandoening wordt gekenmerkt door het inflammatie-beeld met pijn, zwelling en mogelijke beperking van één of meer pezen van de duim. Dit letsel komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vaak komt het syndroom van De Quervain tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met artrose voor.

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp, ter hoogte van de pols. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten. Door een gebroken pols kun je deze gewrichten moeilijker bewegen.

De oorzaken van polsklachten

Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom? Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de pols. In de pols bevinden zich verschillende zenuwen die naar de hand lopen. Zij lopen door een tunnel (carpale tunnel) die aan de bovenkant gesloten wordt door een peesplaat (ligamentum carpi transversum). Eén van de zenuwen die hier doorheen loopt, […]

Instabiliteit van de pols

Een instabiele pols geeft mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knoepen. Daarnaast ervaren je ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om jouw pols meer rust te geven.

Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De pijn ontstaat vaak door het uitvoeren van oefeningen waarbij een sterke grijpkracht van de vingers wordt vereist. Denk hierbij aan schrijven, roeien, verven, houthakken en werken met de computer.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bekijk in detail

Instabiliteit van de pols

Bekijk in detail

Syndroom van De Quervain

Bekijk in detail