Polsklachten

Zoek je een oplossing voor jouw polsklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de pols. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je polsklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

De oplossing voor polsklachten

Polsklachten kunnen zeer pijnlijk zijn, waardoor ze je beperken in het uitvoeren van jouw werk of dagelijkse activiteiten. Een bekend letsel van de pols is een breuk door een val op de hand. Daarnaast zijn er andere veelvoorkomende klachten zoals het carpaal tunnel syndroom, TFCC letsel, instabiele pols of het syndroom van Quervain.

Hieronder ontdek jij hoe polsklachten ontstaan en hoe deze het beste te behandelen zijn.

Welke verschillende soorten polsklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten polsklachten, elk met hun eigen herstelduur. Om deze redenen wordt er een onderscheid gemaakt in aspecifieke en specifieke polsklachten en in acute en chronische polsklachten.

Bij specifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht bekend. Bij het breken van de pols bijvoorbeeld, is een val op de pols vaak de oorzaak. Bij aspecifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht niet duidelijk. Ook op beeldvormend materiaal, zoals een röntgenfoto zijn geen afwijkingen te zien. Toch zijn er wel pijnklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort klachten. Deze kunnen ontstaan door triggerpoints in verschillende spieren, zoals de m. subscapularis (spier bij het schouderblad). Daarnaast kan een klacht tot uiting komen in de pols, terwijl de oorzaak in een nabijgelegen gewricht, zoals de elleboog, zit. Voorbeelden van specifieke klachten zijn slijtage, carpaal tunnel syndroom, de roeierspols en een kneuzing.

Naast een onderverdeling tussen aspecifieke en specifieke polsklachten wordt er een verdeling gemaakt tussen acute en chronische polsklachten. Acute polsklachten zijn pijnklachten in de pols die korter dan zes weken aanwezig zijn. Een voorbeeld van een acute polsklacht is een breuk van de pols. Chronische polsklachten zijn pijnklachten in de pols die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is instabiliteit van de pols

Behalve een onderverdeling tussen acute en chronische polsklachten en tussen aspecifieke en specifieke polsklachten kunnen polsklachten ook onderscheiden worden per aandoening. Hieronder worden een paar van de meest voorkomende aandoeningen/blessures weergegeven die klachten aan de pols geven.

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (afgekort CTS) is een veel voorkomende polsklacht. In het polsgebied lopen verschillende zenuwen die allemaal in een soort tunnel (de carpale tunnel) liggen. Over de carpale tunnel ligt een peesplaat die deze tunnel beschermt. Op het moment dat er een vernauwing van de tunnel optreedt kunnen zenuwen bekneld raken. Op het moment dat door deze beknelling pijnklachten optreden spreekt men van CTS.

Wat is instabiliteit van de pols?

Wanneer er minder stabiliteit van de spieren is of wanneer de banden beschadigd of gescheurd zijn kan er instabiliteit van pols optreden. Deze instabiliteit kan ervoor zorgen dat er pijnklachten in jouw pols ontstaan.

Wat is het TFCC letsel?

TFCC een afkorting voor het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een tussenwervelschijf en banden en bevindt zich in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje. De discus heeft als functie het dempen en stabiliseren van de pols. Op het moment dat de discus van het complex beschadigd is spreekt men van het TFCC letsel.

Wat is het syndroom van De Quervain?

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De aandoening wordt gekenmerkt door het inflammatie-beeld met pijn, zwelling en mogelijke beperking van één of meer pezen van de duim. Dit letsel komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vaak komt het syndroom van De Quervain tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met artrose voor.

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp, ter hoogte van de pols. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten. Door een gebroken pols kun je deze gewrichten moeilijker bewegen.

Lees meer over verschillende polsklachten

Instabiliteit van de pols

Een instabiele pols geeft mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knoepen. Daarnaast ervaren je ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om jouw pols meer rust te geven.

Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De pijn ontstaat vaak door het uitvoeren van oefeningen waarbij een sterke grijpkracht van de vingers wordt vereist. Denk hierbij aan schrijven, roeien, verven, houthakken en werken met de computer.

(Ook bekend als; Tendovaginitis van De Quervain, Peesontsteking abductor pollicis longus en/of extensor pollicis brevis, De Quervain tendinopathie, De Quervain tendinitis, De Quervain tendinose)

Pols artrose

Pols artrose, in het kort wil dit zeggen dat de kwaliteit van het kraakbeen in de pols afgenomen is. Artrose wordt ook wel osteoartritis genoemd. Ook spreekt men wel eens van slijtage, maar dit is misleidend. Het is namelijk geen verouderingsproces! Het valt onder de reumatische ziekten. Het polsgewricht bestaat uit de verbindingen tussen de ellepijp, het spaakbeen en de handwortelbeentjes. Aan de uiteinden van deze botstukken bevindt zich kraakbeen om ervoor te zorgen dat er geen bot op bot contact is tijdens bewegen. Een belangrijk kenmerk van artrose is dat dit kraakbeen zachter en dunner wordt. Artrose kan in meerdere gewrichten ontstaan.

Gebroken pols

Heb jij een gebroken pols? In dit artikel lees je meer informatie over deze breuk en welke oefeningen jij kan toepassen.

TFCC letsel

Mensen met het TFCC letsel ervaren vaak een hevige pijn aan de pinkzijde van de pols en onderarm. Wanneer men de pols of hand meer gaat belasten wordt deze pijn heviger. Naast pijn ervaart men kracht verlies. Het laten behandelen van deze blessure is belangrijk om stabiliteit terug te krijgen in de pols!

TFCC is de afkorting voor Triangulaire FibroCartilagineuze Complex

Triggerpoints en polsklachten

Triggerpoints als oorzaak van polsklachten

Heb jij last van polsklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van polsklachten.

Polsklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

De oorzaken van polsklachten

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de pols veroorzaken. De oorzaken voor het ontstaan van deze blessures en aandoeningen zijn zeer divers en verschillen per persoon en in de mate van ernst. Enkele bekende voorbeelden van aandoeningen die pijnklachten in de pols veroorzaken zijn hierboven besproken . Er zijn ook een aantal algemene factoren waardoor men sneller polsklachten kan krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, overbelasting, onderbelasting, stress, ouderdom of een ongeluk of trauma.

Veel voorkomende symptomen van polsklachten

Polsklachten kennen overeenkomstige symptomen, maar hebben soms ook hele specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor één bepaalde klacht. Veel voorkomende symptomen zijn: Pijn in polsregio, pijn in onderarm en in de hand/vingers, krachtverlies, verminderde knijpkracht, verminderde beweeglijkheid, stijfheid, lokale zwelling of roodheid, ‘kraken’, instabiel gevoel, verminderd gevoel in de hand/vingers

Ondanks deze lijst met symptomen zijn kunnen de symptomen per polsklacht verschillen.

De behandeling van polsklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klacht. Als deze namelijk veroorzaakt wordt door een slijtage, is een andere therapie van toepassing dan bij instabiliteit van de pols.
Ook is de behandeling afhankelijk per persoon en de mate van de polsklachten. De fysiotherapeut kan bij het behandelen van pijn in de pols onder andere gebruik maken van dry needling, massage, oefentherapie, medical taping, easy taping, rekoefeningen, manuele therapie et cetera. Hieronder wordt per klacht aangegeven hoe de klacht het meest effectief behandelt kan worden.