Triggerpoints als oorzaak van bilpijn

Welke spieren kunnen bilpijn veroorzaken?

Uitstralende bilpijn kent verschillende oorzaken. Één van die oorzaken is de aanwezigheid van triggerpoints in bil- en rugspieren. Hieronder een overzicht van spieren die triggerpoints als oorzaak van bilpijn bevatten die uitstralende pijn kunnen geven in de bilregio.

1. De grote bilspier (M. Gluteus Maximus)

Triggerpoints-gluteus-maximus

Anatomie
De grote bilspier is de grote spiergroep in de bilregio die aan de oppervlakte ligt.

Functie van deze spier
De grote bilspier heeft als belangrijkste functie het strekken en naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken triggerpoints in deze spier
Er kunnen primaire triggerpoints in de grote bilspier ontstaan door het voorovergebogen lopen bij het lopen op een helling, zwemmen, herhaaldelijk schoppen bij bijvoorbeeld vechtsporten, maar ook door het zitten op een portemonnee. Daarnaast kunnen er secundaire triggerpoints in de grote bilspier ontstaan door triggerpoints in de vierkante lendenspier die uitstralende pijn geven in de bilregio.

Gevolgen triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen onder andere uitstralende pijn geven in de bilregio. De pijn wordt het meest gevoeld aan de onderkant en zijkant van de bil en rondom het stuitje.

2. De peervormige spier (M. Piriformis)

triggerpoints-piriformis

Anatomie
Deze spier is een smalle, dikke spier die onder de andere bilspieren ligt. Hij ontspringt aan het heiligbeen en hecht aan de grote knobbel aan het uiteinde van het dijbeen aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen primair in de peervormige spier ontstaan door het zijwaarts draaien en tegelijkertijd buigen van de romp, zwaar tillen, veel rennen of door een misstap. Daarnaast kan een triggerpoint in de vierkante lendenspier uitstralende pijn geven in de peervormige spier en er op die manier voor zorgen dat ook in deze spier triggerpoints gevormd worden.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven in het midden van de bil. Deze pijn kan naar buiten richting de heup trekken.

3. De middelste bilspier (M. Gluteus medius)

triggerpoints-gluteus-medius

Anatomie
De middelste bilspier loopt zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van het lichaam van het darmbeen van het bekken naar de grote knobbel aan het uiteinde van het dijbeen.

Functie van deze spier
De middelste bilspieren stabiliseren het bekken en zorgen ervoor dat je de benen zijwaarts kan bewegen. Ook kan men met behulp van deze spieren de heupen naar binnen draaien.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
De middelste bilspier kan triggerpoints ontwikkelen door veel voorovergebogen te werken. Wanneer deze voorovergebogen houding gecombineerd wordt met een houding waarbij het lichaamsgewicht grotendeels op één been rust, is er nog meer risico op het ontstaan van triggerpoints in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de middelste bilspier kunnen zich op drie verschillende plekken in het bovenste gedeelte van de spier bevinden en kunnen uitstralende pijn geven in het midden van de bil.

4. De vierkante lendenspier (M. Quadratus Lumborum)

triggerpoints-quadratus-lumborum

Anatomie
Deze spier ligt diep in de lage rug regio en is een relatief kleine spier. De spier bevindt zich zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van het lichaam. De vierkante lendenspieren ontspringen aan de twaalfde rib en de eerste tot en met vierde lendenwervel en hechten aan de bekkenrand aan.

Functie van de spier
Wanneer je maar één van de twee vierkante lendenspieren aanspant, buigt je romp naar diezelfde zijde. Wanneer je beide vierkante lendenspieren aanspant, trekken deze het bovenlichaam naar beneden en ondersteunen ze het uitademen. Ook zorgt deze aanspanning ervoor dat de twaalfde rib gestabiliseerd wordt. Daarnaast zijn deze twee spieren erg belangrijk voor een optimale rompstabiliteit.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
De vierkante lendenspier kan triggerpoints ontwikkelen door verschillende oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn herhaaldelijk vooroverbuigen met de romp in combinatie met een draaiing van de romp, een beenlengteverschil of zwaar tillen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in de vierkante lendenspier voorkomen, kan dit onder andere een uitstralende pijn geven aan de onderkant van de bil en rondom het stuitje.

5. De rugstrekker (M. Erector Spinae)

triggerpoints-erector-spinae

Anatomie
Deze spier bestaat uit drie spiergroepen: de iliocostalis, longissimus en spinalis. De spier begint bij het heiligbeen, de bekkenrand en verschillende wervels en ribben en hecht aan verschillende ribben en wervels aan en loopt tot aan de schedelrand.

Functie van de spier
De functie van deze spier is het strekken van de rug en het zijwaarts buigen van de rug.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door met de romp in gebogen en gedraaide houding te tillen. Ook kan een beenlengteverschil met een ongelijke heupstand triggerpoints veroorzaken in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in de iliocostalis of longissimus voorkomen, kan dit een uitstralende pijn geven in het midden van de bil.

Triggerpoints als oorzaak van bilpijn kan dus het gevolg zijn van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan helpen van uw klachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer