Pijn in bil

Pijn in bil

Triggerpoints & bil pijn

Bij bil pijn zien we in de praktijk vaak mensen die gevallen zijn op hun bil of die hun bilspieren hebben overbelast. Hierdoor kunnen zich triggerpoints ontwikkelen in de bilspieren en uiteindelijk ook pijn in onze bil (ook bekend als: myofaciale pijn bil, bilpijn of bilklachten). De meest voorkomende spieren die voor problemen kunnen zorgen, zijn:

Wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen ofwel ‘knoopjes’ die zich snel kunnen uitbreiden in deze spieren. Deze zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus energie, bij de spier terecht kan komen. De functie van de spieren raakt verstoord, waardoor deze niet meer goed kunnen aan- en ontspannen. De spieren raken door deze triggerpoint verkort, verkrampt en verstijft. Uiteindelijk leidt dit tot pijn in een bil. De pijn zit meestal niet alleen in de bil, maar kan deze ook uitstralen naar de lage rug of het been wat liesklachten kan veroorzaken.

triggerpoints-pijn-in-de-bil

Hoe wordt de uitstralende pijn in een bil behandeld?

Het negeren van pijn in de bil kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling bij bilklachten is essentieel voor snel herstel. De meeste patiënten genezen goed met adequate fysiotherapie. En de bilklachten gaan in de meeste gevallen hiermee over.

Het succes van de behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat men het lichaam genoeg laat rusten nadat er activiteiten zijn uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat men klachtenvrij is. Wanneer de activiteiten pijnvrij uitgevoerd kunnen worden, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat men langzaam kan terugkeren naar de oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Pijnklachten behandelen met fysiotherapie

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandelingen versnellen het herstelproces en verminderen de klachten. Welke oefentherapie en behandelplan kan voorgesteld worden?

  • Weke delen massage (soft-tissue)
  • Dry-Needling therapie
  • Triggerpointtherapie
  • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
  • Medical taping of Easytaping
  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • Ijs of warmte therapie
  • Zenuwmobilisatie technieken
  • Biomechanische correctie
  • Techniek correctie
  • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stabiliteit te bevorderen
  • Advies
  • Training en activiteit aanpassingen

Andere behandelingen

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder aanvullend onderzoek inhouden, zoals: ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In zeldzame gevallen (uiterst ernstige gevallen) kan chirurgische interventie worden overwogen.

Myofasciale pijn in bilspieren

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van uitstralende pijn in een bil. Deze klacht wordt gekarakteriseerd door triggerpoints of een ‘strakke band’ gevoel in de bilspieren. De bilspieren zorgen voor het strekken van de heup, stabiliseren van de pelvis en dragen bij aan rotatie bewegingen van de heup. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens rennen, springen, squaten en uitvalspassen (lunges).

Lees ook meer over een heup slijmbeursontsteking.

Uitstralende pijn bil regio
Uitstralende pijn bil regio

Oorzaken van uitstralende pijn

Uitstralende pijn ontstaat meestal door overmatige hoge spanning van de bilspieren en/of piriformis spier. Door onderrug blessures, pelvis instabiliteit of overbelasting van de bilspieren kunnen er myofasciale triggerpunten in de bilspieren ontstaan. Deze myofasciale triggerpunten kunnen leiden tot verkorting van de spier en de omliggende weke delen. Ook kunnen ze een verhoogde druk op het omliggende weefsel en de zenuwen uitoefenen, wat resulteert in pijn. Wanneer de bovenstaande situatie zich voordoet, spreekt men van ‘Myofasciale pijn’.

Tekens & symptomen bij pijnklachten in bil

Personen met uitstralende pijn ervaren in dit geval de pijnklacht in de bil. In sommige gevallen kan de pijn doorstralen naar rug of bovenbeen, kuit, enkel of voet. Personen ervaren een toename van pijn wanneer de spier op rek wordt gebracht (de knie naar de tegenovergestelde zijde) of tijdens krachtige bilspier of piriformis aanspanning. Bijkomend kan een persoon zich presenteren met beperkte beweging in de heup, een strak gevoel in de bil regio en drukpijn van de piriformis en bilspieren.

Vaak is palpatie van triggerpunten erg gevoelig en kan de pijn bij druk uitstralen naar been. Een branderige pijn of juist een zeurende continue aanwezige pijn, een bilspier die geïrriteerd raakt kan verschillende pijnklachten geven. De symptomen zijn dus ook wisselend.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals een MRI scan of Echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het stellen van de diagnose en het uitsluiten van andere aandoeningen/oorzaken.

Factoren voor ontwikkelen van blessure

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze blessure, zoals:

  • Weinig flexibiliteit van het heupgewricht
  • Weinig flexibiliteit (voornamelijk de bilspieren en piriformis)
  • Onderrug blessure
  • Pelvis instabiliteit
  • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis)
  • Verkeerde, overmatige of te zware training
  • Slechte biomechanica
  • Inadequate warming-up
  • Slechte core stabiliteit
  • Spierdisbalans

Oefeningen bij bil pijn

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen mogen geen toename in de klachten veroorzaken.

Heupbuiging

Lig plat op de rug met de benen gestrekt. Beweeg met behulp van de handen de knie langzaam naar de tegenovergestelde schouder, totdat een milde stretch gevoeld wordt in de bil. Houd dit 15 sec aan en herhaal dit 4x.

Bilspier stretch

Ga op de grond zitten met beide benen gestrekt. Zet de voet van het aangedane been naast de knie van het gezonde been. Duw met de elleboog van de gezonde kant de knie verder over het been en draai mee met het bovenlichaam, totdat er een milde stretch in de bil gevoeld wordt. Houd dit 15 seconden aan en herhaal dit 4 keer.

Ook interessant

Veelgestelde vragen

Je kunt je spier laten ontspannen door rekoefeningen. Daarnaast helpt dry needling ook effectief bij het neutraliseren van de verhoogde spierspanning. Wij van Fysiotherapie4all kunnen jou hierbij hebben.
De zenuwen die van rug naar de voet lopen staan in verbinding met de bil. Als er druk op de zenuw komt te staan, kan er pijn in de bil ontstaan. Het begint met een irritante en zeurende pijn. Hierna kan het uitstralen naar het been.
In de meeste gevallen wordt de bil pijn veroorzaakt door een te hoge spierspanning van de bil- en heupspieren. De spieren kunnen ook triggerpoints bevatten waardoor je uitstralende pijn naar de rug of het onderbeen krijgt.
Het geeft een brandend of tintelend gevoel in het been. Het kan ook zijn dat je been verdoofd aanvoelt of dat er krachtverlies optreed.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1190 reviews

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer

B. Jonathans

  5 / 5

04-10-24

Goede uitleg, goede behandeling, goed bereikbaar qua communicatie

Lees meer