Pijn in de bil

(Ook bekend als: myofaciale pijn bil, bilpijn of bilklachten)

Pijn in bil

Triggerpoints & pijn in bil

In de praktijk zien we heel vaak mensen die gevallen zijn op hun bil of die hun bilspieren hebben overbelast. Hierdoor kunnen zich triggerpoints ontwikkelen in de bilspieren en uiteindelijk ook pijn in onze bil. De meest voorkomende spieren die voor problemen kunnen zorgen, zijn:

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen ofwel ‘knoopjes’ die zich snel kunnen uitbreiden in deze spieren. Deze zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus energie bij de spier terecht kan komen. De functie van de spieren raakt verstoord, waardoor deze niet meer goed kunnen aan- en ontspannen. De spieren raken door deze triggerpoint verkort, verkrampt en verstijft. Uiteindelijk leidt dit tot pijn in je bil. Soms zit de pijn niet alleen in de bil, maar kan deze ook uitstralende naar het been wat liesklachten kan veroorzaken.

Als de oorzaak van deze pijn in de bil dus triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: manuele druk- en rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.

triggerpoints-pijn-in-de-bil

Hoe wordt de uitstralende pijn in de bil behandeld?

De meeste personen genezen goed met adequate fysiotherapie. Het is echter belangrijk om myofasciale pijn als een secundair probleem te zien. De indicatie en behandeling van de onderliggende oorzaak is essentieel voor optimaal herstel.

Het succes van de behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt zijn lichaam genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien het lichaam meer rust krijgt kan het helingsproces worden ingezet. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van pijn in de bil kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling bij bilklachten is essentieel voor snel herstel.

De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit verschillende manuele technieken, zoals: gewrichtsmobilisatie, dry-needling, weke dele massage en elektrotherapie. Deze technieken versnellen het herstelproces en verminderen de klachten. Ook is een gradueel flexibiliteit en spierversterkend programma essentieel om de flexibiliteit en de conditie van de spieren te herstellen. Dit voornamelijk ter preventie van het her optreden van de klacht. Vervolgend wordt de patiënt tijdens de laatste fase van het revalidatie proces begeleid in zijn terugkeer naar activiteiten en/of sport.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Ijs of warmte therapie
 • Zenuwmobilisatie technieken
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stabiliteit te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling voor pijn in de bil bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In zeldzame gevallen(uiterst ernstige gevallen) kan chirurgische interventie worden overwogen.


Wat is uitstralende pijn?

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van uitstralende pijn in de bil. Deze klacht wordt gekarakteriseerd door triggerpoints (knopen/verhardingen in de spier) of een ‘strakke band’ gevoel in de bilspieren.

De bilspieren zorgen voor het strekken van de heup, stabiliseren van de pelvis en dragen bij aan rotatie bewegingen van de heup. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens rennen, springen, squaten en uitvalspassen(lunges).

Door onderrug blessures, pelvis instabiliteit of overbelasting van de bilspieren kunnen er myofasciale triggerpunten (knopen/verhardingen) in de bilspieren ontstaan. Deze myofasciale triggerpunten kunnen leiden tot verkorting van de spier en de omliggende weke delen. Ook kunnen ze een verhoogde druk op het omliggende weefsel en de zenuwen uitoefenen, wat resulteert in pijn. Wanneer de bovenstaande situatie zich voordoet, spreekt men van ‘Myofasciale pijn’.

De bilspieren(Gluteus) en de piriformis spier (een spier gelokaliseerd onder de bilspieren) zijn de twee meest voorkomende locaties voor het ontwikkelen van triggerpunten met daaropvolgende myofasciale pijn.

Uitstralende pijn bil regio
Uitstralende pijn bil regio

Verschilende oorzaken van uitstralende pijn in de bil

Uitstralende pijn in de bil-regio ontstaat meestal door overmatige spanning van de bilspieren en/of piriformis spier. Dit kan ontstaan navolgend aan een onderrug blessure, pelvis instabiliteit of overbelasting van de bilspieren. Daarnaast kunnen triggerpoints een oorzaak zijn voor pijn in de bil. Uitstralende pijn komt vaker voor bij sporten of activiteiten waarbij de bilspieren hoog worden belast. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), springen, squaten en lunges.


Vijf oorzaken voor pijn in de bil

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met uitstralende pijn ervaren in dit geval de pijnklacht in de bil. In sommige gevallen kan de pijn doorstralen naar de rug of het bovenbeen, kuit, enkel of voet. Personen ervaren een toename van pijn wanneer de spier op rek wordt gebracht (de knie naar de tegenovergestelde zijde) of tijdens krachtige bilspier of piriformis aanspanning. Andere activiteiten die de klachten kunnen doen toenamen zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan een persoon zich presenteren met beperkte beweging in de heup, een strak gevoel in de bil regio en drukpijn van de piriformis en bilspieren. Vaak is palpatie van triggerpunten erg gevoelig en kan de pijn bij druk uitstralen naar been. Lees ook meer over het piriformissyndroom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals: een RX scan, CT scan, MRI scan of Echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het stellen van de diagnose en het uitsluiten van andere aandoeningen/oorzaken.

Wat is de prognose?

Wanneer de onderliggende oorzaak snel wordt vastgesteld en met adequate fysiotherapie, genezen de meeste personen met myofasciale pijn binnen dagen tot weken. In ernstige gevallen of chronische gevallen kan het herstel significant langer duren.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze blessure. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit van het heupgewricht
 • Weinig flexibiliteit (voornamelijk de bilspieren en piriformis)
 • Onderrug blessure
 • Pelvis instabiliteit
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis)
 • Verkeerde, overmatige of te zware training
 • Slechte biomechanica
 • Inadequate warming-up
 • Slechte core stabiliteit
 • Spierdisbalans

Welke oefeningen kan ik doen voor pijn in de bil?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Heupbuiging

Lig plat op de rug met de benen gestrekt. Beweeg met behulp van de handen de knie langzaam naar de tegenovergestelde schouder, totdat u een mild-/middelmatige stretch voelt in de bil. Houd dit 15 sec aan en herhaal dit 4x zonder een toename van pijn.

Bilspier stretch

Ga op de grond zitten met beide benen gestrekt. Zet de voet van het aangedane been naast de knie van het gezonde been. Dus met de elleboog van de gezonde kant de knie verder over het been en draai mee met je bovenlichaam, totdat je een mild-middelmatige stretch in de bil voelt. Houd dit 15 seconden aan en herhaal dit 4 keer, zonder een toename van pijn.

Lees meer over heupklachten.

Bekijk hier een onderzoek over pijn in de bil.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer