Dry needling bij borstklachten

De klachten namen met de tijd toe. Vervolgens is door de onderzoekers uitgesloten dat het om andere problemen, zoals hartklachten ging. De man kreeg eerst reguliere fysiotherapiebehandelingen. Deze gaven in zijn geval geen verbetering. Daarna werden er verschillende punten in de borstregio, waaronder de m. pectoralis major en minor (de grote en kleine borstspier), behandeld met dry needling (voor triggerpoints borst). Ook kreeg hij rekoefeningen voor de grote en kleine borstspier mee als huiswerkoefeningen.

Triggerpoints borst: Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Er werd voorafgaand aan de dry needling behandelingen een pijnscore gevraagd aan de patiënt. Hij kon op een schaal van nul tot tien aangeven hoeveel pijn hij had. Een score van nul hield in dat hij geen pijn had en een score van tien hield in dat hij ondragelijke pijn had. In rust gaf hij een pijnscore van vier en bij inspanning een pijnscore van zeven.

Na de dry needling behandelingen kon hij zijn borstspieren weer belasten zonder noemenswaardige pijn. Ook had hij op de Patient Specific Functional Scale aangegeven hoeveel moeite hij had met activiteiten die voor hem belangrijk waren, zoals opdrukken, bankdrukken en een run met volledige uitrusting. Dit deed hij door een cijfer tussen de nul en de tien te geven. Hoe hoger het cijfer, hoe gemakkelijker hij de activiteit kon uitvoeren. Vóór de dry needling behandelingen was het gemiddelde cijfer van de verschillende activiteiten een 4,7. Na twee weken na de eerste dry needling behandeling was dit een 7,3 en na vijf weken was dit een 9,5.

Kwaliteit van leven na triggerpoint borst behandeling

Tot slot werd ook na de dry needling behandelingen gevraagd om zijn globale vooruitgang wat betreft de kwaliteit van leven in de kaart te brengen. Dit werd gedaan met de Global Rating of Change. Hij gaf een score van +6 op een schaal van vijftien punten. Bij dit meetinstrument is een verschil van vijf punten klinisch relevant.

Na drie maanden is nog eens uitgevraagd hoe het ging met zijn klachten. Hij gaf aan over het algemeen 90% verbeterd te zijn wat betreft zijn klachten. Ook kon hij zijn militaire trainingen weer zonder noemenswaardige problemen uitvoeren.

Conclusie

Dry needling bij borstklachten van de grote en kleine borstspier (m. pectoralis major en minor) heeft ervoor gezorgd dat de klachten van de patiënt dusdanig verminderd waren dat hij weer voor 90% hersteld was en zonder noemenswaardige problemen aan zijn militaire trainingen deel kon nemen.

Bron
Westrick, R.B. et al. (2012). Evaluation and treatment of musculoskeletal chest wall pain in a military athlete. The International Journal of Sports Physical Therapy, 7 (3), 323-332.

Bekijk hier een ander onderzoek over dry needling bij borstklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer