Triggerpoints en de tenniselleboog

Welke spieren kunnen een tenniselleboog veroorzaken?

Dit artikel gaat over triggerpoints en de tenniselleboog. Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure aan de elleboog. Het is een overbelastingsletsel van de polsstrekkers wat resulteert in pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een tenniselleboog wordt meestal niet door tennissen veroorzaakt, maar door repeterende bewegingen van de pols en onderarm, zoals schroeven draaien of schilderen. Triggerpoints kunnen een tenniselleboog veroorzaken en het herstel van een tenniselleboog vertragen. Door de triggerpoints zijn de spieren verzwakt en niet in optimale conditie. Hierdoor is de belastbaarheid lokaal verlaagd, waardoor er sneller een overbelasting van de polsstrekkers ontstaat. Hieronder ziet u een overzicht van de spieren die triggerpoints kunnen bevatten die (indirect) een tenniselleboog kunnen veroorzaken.


In de video legt Maikel Korbmacher (sport)fysiotherapeut uit wat een tenniselleboog is, wat de symptomen zijn, hoe wij in onze praktijk migraine klachten verhelpen.


1. De driehoofdige armstrekker (M. Triceps Brachii)

triggerpoints-triceps-brachii

Anatomie
Deze spier bevindt zich aan de achterzijde van de bovenarm en bestaat uit drie spierkoppen. Deze drie spierkoppen worden de M. Triceps caput longum, M. Triceps caput laterale en M. Triceps caput mediale genoemd. De M. Triceps caput longum begint aan de buitenzijde van het schouderblad. De M. Triceps caput laterale begint aan het bovenste gedeelte van de achterzijde van de bovenarm en de M. Triceps caput mediale begint aan het onderste gedeelte van de achterzijde van de bovenarm. Alle drie de spieren hechten aan de achterzijde van de elleboogpunt aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spieren is het strekken van de elleboog. Daarnaast heeft de M. Triceps caput longum het naar binnen bewegen van de arm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen zich in deze spier ontwikkelen door het overmatig trainen van de spier door bijvoorbeeld opdrukken. Ook het schakelen tijdens het autorijden, de backhand bij tennis of lopen met elleboogkrukken kan leiden tot triggerpoints in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van de elleboog. De M. Triceps caput longum geeft pijn in de schouder en rondom de elleboog. De M. Triceps caput mediale geeft pijn aan de binnenzijde van de elleboog. De M. Triceps caput laterale geeft vage, uitstralende pijn aan de achterzijde van de onderarm. Deze uitstralende pijnpatronen kunnen dezelfde symptomen als een tenniselleboog veroorzaken, maar kunnen ook (indirect) een tenniselleboog veroorzaken doordat het de lokale belastbaarheid van de elleboog verlaagd en hierdoor meer kans is op een overbelasting van de polsstrekkers. Ook kunnen deze triggerpoints leiden tot triggerpoints in de polsstrekkers.

2. De M. Extensor Carpi Radialis Longus

Extensor-Carpi-Radialis-Longus

Anatomie
Deze spier bevindt zich aan de bovenzijde van de onderarm en loopt van de buitenste elleboogknobbel naar het middenhandsbeentje van de wijsvinger.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het strekken van de pols en het naar buiten bewegen van de hand ten opzichte van de onderarm. Ook helpt deze spier mee bij het vasthouden van voorwerpen.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spier ontwikkelen door herhaaldelijk knijpen, herhaaldelijk strekken van de pols tegen weerstand of sporten als frisbee en tennis.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn kan doorstralen naar de bovenzijde van de onderarm en de rugzijde van de hand. Daarnaast kunnen triggerpoints in deze spier direct leiden tot een tenniselleboog, omdat de spier lager belastbaar wordt en er daardoor sneller een overbelasting van de peesaanhechting van deze spier ontstaat.

3. De buitenwaarts draaiende onderarmspier (M. Supinator)

triggerpoint-supinator3

Anatomie
Deze spier bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. De spier loopt van de buitenste elleboogknobbel en de ellepijp naar het bovenste gedeelte van het spaakbeen.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de hand ten opzichte van de onderarm.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door het herhaaldelijk naar buiten draaien van de hand ten opzichte van de onderarm door bijvoorbeeld het gebruik van een schroevendraaier. Ook tennissen of het dragen van een zware tas kan leiden tot triggerpoints in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de buitenzijde van de elleboog en kunnen leiden tot een tenniselleboog.

4. De Opperarm-spaakbeenspier (M. Brachioradialis)

triggerpoints-brachioradialis

Anatomie
Deze spier bevindt zich in de onderarm en loopt van de buitenkant van de bovenarm naar de kop van het spaakbeen.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het buigen van de elleboog.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door veel en zwaar tillen of overmatig trainen waarbij de elleboog gebogen wordt.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn aan de buitenzijde van de elleboog kan doorstralen naar de duim. Triggerpoints in deze spier kunnen uiteindelijk leiden tot een tenniselleboog.

Een tenniselleboog kan dus het gevolg zijn van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan helpen van uw elleboogklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Bekijk hier onderzoek over triggerpoints en de tenniselleboog.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer