Acute pijn VS Chronische pijn

Wat is acute pijn?

Acute pijn is een kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak, namelijk weefselbeschadiging. Acute pijn is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. Het waarschuwt als er schade aan het weefsel is of dreigt te ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het reflexmatig terugtrekken als we ons snijden of dreigen te verbranden. Pijn is bedoeld om verdere schade te voorkomen. De pijn neemt af als u geneest. De plek is vaak duidelijk aan te geven en er is een grote kans op volledig herstel.

Er bestaan verschillende oorzaken van actue pijn, bijvoorbeeld, bijvoorbeeld na een trauma (botbreuk, brand- of snijverwonding) of een operatie. Als de beschadiging van het lichaam is genezen, verdwijnt het pijnsignaal. De hersenen ontvangen dan geen pijnprikkels meer en de acute pijn is over.

Psychologische en sociale factoren bij acute pijn

Naast lichamelijke factoren zijn er ook psychologische en sociale factoren van invloed op de manier waarop acute pijn beleefd wordt. Zo kan bijvoorbeeld de verwachting dat iets heel pijnlijk wordt, de ervaren pijnintensiteit verhogen. Of kan eenzelfde soort prikkel in verschillende situaties heel anders aanvoelen: stel u maar eens voor om een hand op uw schouder te krijgen tijdens een romantisch avondje met uw partner op de bank versus wanneer u in het donker in uw eentje een horrorfilm zit te kijken. De ervaring van die prikkel en uw reactie daarop zal erg verschillen (ontspannen versus verstijven).

Wat is chronische pijn?

We spreken over chronische pijn, wanneer er pijn blijft bestaan na het herstel van de oorspronkelijk weefselschade. Iemand heeft last van chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn. De oorzaak van de pijn (bijvoorbeeld de wond) is verdwenen, maar de nocireceptoren geven nog steeds signalen door. Er geen fysieke schade meer zichtbaar maar je voelt nog steeds pijn alsof er nog schade is. Bij lichamelijk of aanvullend onderzoek wordt er dan ook meestal geen oorzaak gevonden voor de pijnklachten. Het ontbreken van een oorzaak terwijl er nog pijn ervaren wordt, maakt de behandeling van chronische pijn moeilijk. 

Wat is het verschil tussen acute en chronische pijn?


Acute pijn is een gevaarsignaal. Het is een alarm, net zoals een
inbraakalarm. Het is een waarschuwing dat er iets gebeurt dat niet hoort. Acute pijn gaat na verloop van tijd over als het letsel is genezen. Soms blijft toch pijn bestaan, ook als het letsel al lang over is. Pijn die langer duurt, noemen we chronisch. Het voelt nog steeds hetzelfde, namelijk als alarm. Dat komt doordat de schakelstations actief blijven en signalen blijven doorgeven, ook als daar geen reden meer voor is. Het inbraakalarm blijft afgaan, zonder dat er een inbreker is. Het wordt zelfs steeds harder en harder. Zo kan een normale aanraking als pijn gevoeld worden. Of een normale beweging, zonder risico op beschadiging, doet pijn.

Het pijnlijke gebied kan steeds groter worden. Op den duur is het pijnalarm zo overgevoelig, dat ook de voet geen schoen meer verdraagt, terwijl het begon met nekpijn. Soms treedt overgevoeligheid voor harde geluiden en voor drukte van groepen mensen op. Die overgevoeligheid heet sensitisatie. Het gaat vaak samen met vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen, spastische darmklachten en snel transpireren. Sommige mensen zijn ook meer vatbaar voor infecties. Alle systemen in hun lichaam zijn dan ontregeld. Lees hier een onderzoek over acute pijn.

Wie is meer gevoelig voor chronische pijnklachten?


Sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen voor het ontwikkelen
van chronische pijn. Nog lang niet alles is bekend, maar wel dat iemands erfelijke aanleg meespeelt. En er zijn mensen die van jongs af aan door allerlei omstandigheden net een beetje op hun tenen moeten lopen, waardoor hun stress-systeem constant onder druk staat. Verder spelen persoonlijkheidsfactoren een rol, zoals hoge eisen stellen aan jezelf (en anderen) en perfectionisme. Als er dan iets extra’s gebeurt (ongeluk, ziekte, infectie, nare gebeurtenis), dan is het evenwicht echt verstoord. Daarna kunnen verschillende factoren herstel in de weg staan.

Wat hebben pijn en emoties met elkaar te maken?


Er is onderzoek gedaan naar de plaats waar in de hersenen pijn wordt
verwerkt. Eveneens naar de plaats waar in de hersenen emoties worden verwerkt. Het blijkt dat beiden voor een deel in hetzelfde gebied worden verwerkt. Pijn en emotie hebben invloed op elkaar. Ze versterken elkaar. Dat merkt u als de pijn erger wordt als u boos of verdrietig bent. Dat gebeurt ook in de sport: iemand die wint heeft met dezelfde blessure minder pijn dan iemand die verliest

chronische pijn

Wat hebben pijn en slaap met elkaar te maken?


Veel mensen met chronische pijn slapen slecht. Soms komt dat door de pijn, soms omdat ze liggen te piekeren. Als u slecht slaapt en niet
uitgerust wakker wordt, bent u overdag moe en soms uit uw humeur. Je kunt veel slechter tegen de dingen van de dag. Het langdurig gebruiken van slaapmiddelen raden we af. Het geeft afhankelijkheid en ze werken steeds minder goed. Ze geven bovendien een onnatuurlijke slaap waarvan u minder goed uitrust. Alcohol heeft overigens hetzelfde effect. Het is belangrijk om op vaste tijden naar bed te gaan en op vaste tijden op te staan. Die regelmaat maakt u uiteindelijk fitter, al is het verleidelijk om na een slechte nacht ’s morgens langer te blijven liggen. Als u wakker ligt door de pijn kunt u proberen of een pijnstiller voor de nacht helpt. Ook zijn er andere medicijnen die goed kunnen werken. Overleg dit met de revalidatiearts.

Pijn Reset Methode

​​Met de Pijn Reset Community kunnen wij jou helpen om van je chronische pijnklachten af te komen. In mijn boek ‘De oplossing voor pijn’ leggen we uit waarom we het autonome zenuwstelsel moeten gaan hacken en ons vooral moeten richten op zuurstof toevoeren naar weefsels. Dus bestel het boek en sluit je aan bij onze cursus!

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer