De invloed van emoties op pijn

Voel jij vaak woede of boosheid?

Woede is een bekende emotie die we allemaal regelmatig ervaren.

We onderscheiden een gezonde en een ongezonde vorm van woede. Een mildere emotie is ‘ergernis’. Beide emoties kunnen betrekking hebben op jezelf, op een andere persoon of op het leven en de wereld in het algemeen.

Kortom, je kunt woede of ergernis voelen over van alles en als je die woede/ergernis opslaat kan dat leiden tot TMS.

In bepaalde situaties kun je getriggerd worden.

 • Als je je niet gezien of gehoord voelt
 • Als je afgewezen wordt
 • Als je oneerlijk wordt behandeld
 • Bij een meningsverschil
 • Als mensen te laat komen of te laat reageren
 • Bij brutaal gedrag
 • Het krijgen van kritiek
 • Een gevoel van mislukking ervaren
 • Bij ongevoeligheid t.o.v. jou
 • Als je een emotioneel probleem hebt
 • Het gewone dagelijkse gedoe met collega’s, je werk, in de file staan, je kinderen die niet doen wat jij wilt of toestanden in de familie
emoties en pijn

Voel je de emoties woede of ergernis?

Op het moment dat je emoties ervaart, kun je je gedachten en je gedrag onder de loep nemen om die emoties het eenvoudigste te begrijpen.

Wanneer je boosheid voelt naar iemand die jouw persoonlijke regel heeft overtreden, zal je de neiging hebben om de acties/daden van die persoon te overdrijven. Je denkt misschien dat die ander kwaadaardige bedoelingen heeft. Je bent overtuigd van je eigen gelijk en je kunt het standpunt van de ander totaal niet zien. Je geest is gefocust op wraak. Je wilt die ander aanvallen; fysiek of verbaal!

Je hebt zin om de ander terug te pakken door bijvoorbeeld te zwijgen of te negeren.

Als je woede naar jezelf voelt, zal je de neiging hebben om extreem hard voor jezelf te zijn en om zelfvernietigende woorden te gebruiken: idioot, dom, loser, enzovoort. Je wilt jezelf bestraffen of je doet het ook daadwerkelijk.

Voel je woede als gevolg van levensfrustraties dan zal je alle niveaus van boosheid en frustratie voelen en heb je misschien de neiging om het leven en de situaties te vernietigen. Misschien heb je zin om die frustraties uit te kuren op je meubilair, het autodashboard of iets anders wat in je buurt is. Soms kuur je je, helaas, misschien uit op iemand die je liefhebt.

En dit wil je toch allemaal niet!

Ga aan de slag met je boosheid of frustratie. Als je die emoties negeert of onderdrukt, kunnen ze vroeg of laat klachten opleveren. Zoals een verstoring in het autonome zenuwstelsel, verminderde doorbloeding en uiteindelijk zuurstoftekort in je weefsels.

Migraine, hoofdpijn, spierspanningsklachten, verzuring in spieren, chronische vermoeidheid, fibromyalgie en darm- of maagklachten zijn veelvoorkomende klachten die ontstaan door (onderdrukte) boosheid of woede. Lees hier een onderzoek over emoties en pijn.

Persoonskenmerken die stress geven

Er zijn veel persoonlijke eigenschappen die stress geven, ook eigenschappen die voor jouw gevoel eigenlijk positief zijn.

Wat zijn nou eigenlijk persoonskenmerken en waarom kunnen ze invloed hebben op pijn?

Perfectionisme is zo’n karaktereigenschap die zeker positieve als ook negatieve kanten heeft. Perfectionisme toont zich meestal op meerdere vlakken, bijvoorbeeld in de persoonlijke sfeer, in relaties, op vakgebied, in het gezin, bij het uitoefenen van een hobby enzovoorts. Een perfectionist wil alles goed doen, 100% is niet genoeg, er kan nog een schepje bovenop en grondigheid is het sleutelwoord.

Het kan een uitdaging zijn om tot het uiterste te gaan en daar persoonlijk voldoening uit te halen ook als er misschien hier of daar een foutje opduikt. Je kunt dit accepteren als horend bij het traject, je probeert ervan te leren en je gaat er flexibel mee om.

Dit is een gezonde manier om met perfectionisme om te gaan.

De keerzijde is dat perfectionistische mensen het risico lopen om door te slaan in alles wat ze doen en dat dat zoveel energie kost dat het een valkuil wordt. Een burn-out ligt op de loer!

Perfectionisme als persoonskenmerk of karaktereigenschap ontstaat vaak in de jeugd toen aangeleerd is dat er aan bepaalde voorwaarden voldaan moet worden om goed genoeg te zijn. Als persoon krijg je tekens dat je anders, beter, slimmer, mooier moet zijn om ertoe te doen. Zeker als deze signalen gegeven worden door diegenen die belangrijk voor je zijn, maakt je dat onzeker of faalangstig. Het gevolg is dat je bevestiging en goedkeuring hoopt te krijgen als je je, bewust of onbewust, voor 200% inzet. Dit kan ertoe leiden dat je te veel werk op je neemt, een overmatig verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt, veel nadruk legt op details en uitstelgedrag gaat vertonen waardoor een schuldgevoel ontstaat.

Uiteindelijk zoek je krampachtig naar waardering voor hetgeen wat je doet. Als je ten slotte die waardering krijgt, is dat goede gevoel niet van lange duur. Je kreeg die waardering immers om wat je deed en niet om wie je bent!

Dus je blijft zoeken naar die waardering en dat is de valkuil van perfectionisme; het is nooit genoeg.

Innerlijke spanning en stress stapelen zich op als je niet jezelf kunt zijn. Waarschijnlijk is deze stress voor jou niet meer voelbaar omdat die al in je jeugd is ontstaan. Jij bent eraan gewend. Jouw lichaam weet echter al te goed dat er iets niet klopt en wil jou met je innerlijke stem in contact brengen. Je lichaam kan alleen met jou communiceren door middel van lichamelijke sensaties. Pijn is dan een heel sterk en duidelijk signaal.

Emoties aanpakken in de Pijn Reset Methode

In ons online programma gaan we dieper in op jouw (onderdrukte) emoties en de invloed op chronische pijnklachten. Middels een ebook en opdrachten gaan we deze emoties bewust maken, erkennen en opnieuw conditioneren. Hierdoor gaat jouw zenuwstelsel weer werken zoals het hoort en kan het bloed weer echt gaan stromen. Doe mee met ons Pijn Reset Methode.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer