Achillespeesklachten


Achillespeesklachten zijn vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je beperkt wordt in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en/of sporten.
De achillespees is een belangrijk component voor een normale wandelgang, looppas, maar ook voor krachtige/explosieve activiteiten, zoals sprinten en springen.
Hoe deze aandoeningen het beste behandeld kunnen worden is afhankelijk per patiënt en de oorzaak van de aandoeningen. Zie hieronder voorbeelden van welke soorten achillespeesklachten er zijn, wat de symptomen zijn en middels welke fysiotherapeutische behandelmethodes deze klachten behandeld kunnen worden. Wij van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze achillespeesklachten.

Wat zijn achillespeesklachten

De achillespees is de pees van de m.triceps surea (kuitspieren), deze bestaat uit de m. gastrocnemius en de m. soleus. De achillespees is de dikste pees van het lichaam. Hij begint dichtbij het midden van het been en hecht vast aan het hielbeen (os calcaneus). De achillespees heeft een smal deel wat zich ongeveer 4 cm boven de aanhechting bevind.
Deze krachtige spiergroep is vooral actief als je sprint, springt of klimt, maar tevens is deze spiergroep actief bij elke stap die je zet. Er kunnen verschillende problemen optreden waardoor er achillespeelklachten kunnen ontstaan.

Symptomen en achillespeesklachten

Het eerste teken kan pijn of stijfheid zijn van de achillespees, vooral bij het opstaan. De pijn verdwijnt daarna meestal snel. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de blessure. Ook kan de achillespees verdikt en/of rood zijn. Daarna kunnen de klachten als volgt toenemen:

  • Geen aanzienlijke pijn tijdens sportieve activiteit. Maar wel ongemak daarna (pijn in de ochtend).
  • Pijn voor en na sportieve activiteit. Maar niet voldoende pijn tijdens de activiteit om de uitvoering te veranderen.
  • Pijn/stijfheid tijdens de warming-up, die vervolgens afneemt en weer terugkomt tijdens en na de activiteit.
  • Pijn is hevig genoeg dat de uitvoering is aangedaan, en het volume van de activiteit gewijzigd moet worden. Constante pijn tijdens de activiteit en daarna
  • Pijn die blijft tijdens activiteiten in het dagelijks leven.

Meest voorkomende achillespeesklachten

Achillespees tendinopathie

Een tendinopathie kan een tendinose zijn, dit betekent dat de kwaliteit en structuur van de pees verminderd is, maar kan ook een tendinitis zijn. Een tendinitis is een ontstoken pees.
Een tendinose is een aandoening waarbij er sprake is van veelal langdurige overbelasting van een pees, waardoor deze geïrriteerd raakt. Het gaat dus om een irritatie door overbelasting.
Elke spier heeft aan beide zijden een pees, waarmee de spier aanhecht op de botten. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. Een groot nadeel van pezen is echter dat ze relatief minder doorbloed zijn dan spieren. Daardoor zijn pezen gevoelig voor overbelasting en is het herstel bij overbelasting vaak trager dan bij bijvoorbeeld spiere

Oefeningen bij een achillespees blessure

Achillespees ruptuur (scheur)

In de achillespees kan net zoals in iedere pees/spier een scheurtje voorkomen. Nu kan de achillespees ook helemaal afscheuren, dan spreek je van een achillespeesruptuur. De acute achillespeesruptuur is een typische sportblessure, dit komt steeds vaker voor, omdat de populariteit van sportbeoefening is toegenomen. Dat betekent niet dat een ruptuur altijd voortkomt uit en sportbeoefening, een trauma of val ,maar kan hier ook de oorzaak van zijn.
Een achillespeesruptuur kan acuut of chronisch zijn, we spreken van chronisch wanneer de ruptuur langer dan 4 weken bestaat

Achillespees ruptuur
Achillespees ruptuur

Bursitis achter het hielbeen

De slijmbeurs beperkt de wrijving wanneer de dikke vezelige achillespees op en neer glijdt achter de hiel. Een slijmbeurs wordt op veel plaatsen in het lichaam aangetroffen. Met verhoogde of herhaalde activiteit kan de wrijving toenemen en ontstaat een bursitis (een ontstoken slijmbeurs).

Slijmbeursontsteking van de hiel
Achilles bursitis Slijmbeursontsteking hiel

Oorzaken van achillespeesklachten

  • Oorzaken van achillespeesklachten:
    Achillespeesklachten kunnen veroorzaakt worden doordat de pees meer belast wordt dan gewoonlijk. We spreken dan van ´overbelasting´. Dit kan veroorzaakt worden door een herhaalde of langdurige belasting. Wat ook een rol kan spelen is het veranderen van de ondergrond of schoeisel. Vaak komen achillespeesklachten voor bij sporters, maar ook niet-sporters kunnen achillespeesklachten krijgen, dan heeft iemand klachten tijdens het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.
  • Oorzaken voor het ontstaan van een achillespees tendinopathie?
    Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de Achillespees veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen of springen. Soms kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er plots een grotere kracht van de achillespees wordt gevraagd, dan dat deze aankan.
  • Oorzaken voor het ontstaan van achillespeesruptuur?
    Een scheur in de pees treedt meestal op tijdens sporten, trauma of een andere zware belasting. Het kan ook voorkomen dat een pees afscheurt tijdens een lichte activiteit, de pees kan dan al in een verminderde conditie zijn geweest.
  • Oorzaken voor het ontstaan van een bursitis?
    Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten. Personen met een achilles bursitis ervaren meestal pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens verschillende activiteiten, zoals: wandelen (vnl. berg op), traplopen, rennen en springen.

Behandeling van achillespeesklachten

Vraag altijd je fysiotherapeut om advies. Achillespeesklachten zijn meestal goed te behandelen door een fysiotherapeut. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de oorzaak en hoe je zelf met je achillespeesklachten omgaat. Als je je in een vroeg stadium laat behandelen, kun je relatief snel en volledig herstellen. Je bent ongeveer na acht tot twaalf weken klachtenvrij bij lichte achillespeesklachten.
Wacht dus niet te lang!

  • Behandeling van achillespeestendinopathie?
    Deze aandoening is over het algemeen goed te behandelen en mensen genezen goed. Fysiotherapeutische behandeling van een persoon met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen.
  • Behandeling van een achillespeesruptuur?
    Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor acute achillespeesruptuur. Operatief of conservatief behandelen. Operatief behandelen kan bestaan uit open reconstructie (pees word over zijn gehele lengte gehecht) of minimaal invasieve hechttechniek (pees wordt boven en onder de ruptuur gehecht). Conservatief behandelen kan bestaan uit gipsimmobilisatie of een functionele brace. Bij beide behandelmogelijkheden is het revalidatie traject gericht op het optimaliseren van de enkelmobiliteit, opbouw spierkracht en optimaliseren van het looppatroon zodat de algemene dagelijkse levensverrichtingen weer hervat kunnen worden.
  • Behandeling van een bursitis achter het hielbeen?
    Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen.
behandeling achillespeesklachten

Oefeningen voor achillespeesklachten

1. Kuitspier stretching met handdoek
Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de handdoek om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik uw voet, enkel en de handdoek om de tenen naar u toe te trekken. Zorg dat u een middelmatige stretch ter hoogte van de kuitspier en of achillespees voelt. Houd deze stretch 5 sec. aan en herhaal dit 10x, zonder toename van pijn.

achillespees oefeningen

2. zittend isometrisch kuitspieren aanspannen
Startpositie: ga zitten op een stoel.
Actie: druk vanuit je tenen je hiel omhoog. Houd dit vervolgens vast zo lang als aangegeven door de sportzorg professional.
Moeilijkheid: je kunt de oefening ook met een gewicht op je knieën doen.

3. Lange kuit op trap 2 benen
Ga op de trap staan, steun op de bal van de voeten. Kom op de tenen staan en laat u vervolgens volledig zakken.

4. Lange kuit op trap 1 been
Ga op 1 been op de trap staan, het andere been is in de lucht. Steun op de bal van de voet. Kom op de tenen staan en laat u vervolgens volledig zakken.

oefeningen voor achillespeesklachten

Tips om achillespeesklachten te voorkomen

  • Altijd een warming- up voor het sporten
  • Blijf de oefeningen doen, ook al heb je geen klachten meer
  • Masseer de achillespees regelmatig, dit zorgt voor een goede doorbloeding
  • Houd de pees warm, draag hoge sokken
  • Goed schoeisel is belangrijk, draag schoenen met voldoende ondersteuning

Bekijk hier een onderzoek over achillespeesklachten!

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1173 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer

Hans Hendriks

  4.5 / 5

01-09-24

goed gesprek en behandeling

Lees meer