Bronchitis

bronchitis.png

Wat is bronchitis?

Bronchitis houdt in dat de slijmvliezen aan de binnenkant van de bronchiën ontstoken zijn. Bronchiën zijn vertakkingen van je luchtpijp en bevinden zich in de longen. De wanden aan de binnenkant van de bronchiën bevatten slijmvliezen. Men onderscheidt twee soorten bronchitis: acute en chronische. Bij de chronische vorm zijn de bronchiën chronisch ontstoken, maar bij de acute vorm is de ontsteking maar van korte duur (meestal niet langer dan twee weken). De acute vorm ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. De chronische vorm valt onder de verzamelnaam COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

Hoe ontstaat bronchitis?

De acute vorm wordt meestal veroorzaakt door een griep of een verkoudheid. In de meeste gevallen is een virus hiervan de oorzaak. Een longontsteking wordt juist in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie. Ook enkele bacteriën kunnen de bronchitis veroorzaken. Daarnaast kunnen ook allergische prikkels (bijvoorbeeld stuifmeelkorrels) of prikkels zoals uitlaatgassen deze aandoening veroorzaken. De chronische vorm wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. Daarnaast hebben ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem ook meer kans op het krijgen van deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De ontstoken slijmvliezen gaan extra slijm produceren. Als reactie daarop gaat men (meer) hoesten. In het begin is het een droge hoest, maar later gaat men slijm ophoesten. Door het hoesten, hoest men het slijm uit de longen en worden daarmee ook de virussen of bacteriën verwijderd. Men kan ook kortademig zijn en een piepende ademhaling hebben.

Bij de acute vorm heeft men vaak ook nog griepsymptomen, zoals koorts. Bij chronische bronchitis is dit niet het geval. Hierbij treden symptomen als cyanose (blauwe huidskleur door minder zuurstof in het bloed) en oedeem (vochtophoping) in armen en benen op. Ook krijgen mensen met chronische bronchitis vaak herhaaldelijk luchtweginfecties.

Wat is de behandeling?

Het is alleen besmettelijk als het door een virus of bacterie is veroorzaakt. Als het veroorzaakt wordt door allergische prikkels of door roken is het niet besmettelijk. Acute bronchitis gaat meestal binnen twee weken vanzelf over. Als het veroorzaakt wordt door een bacterie wordt soms antibiotica voorgeschreven. Bij de chronische vorm worden inhalatiemedicijnen aangeraden die de bronchiën verwijden. Mensen die roken wordt aangeraden hiermee te stoppen, omdat dit nog meer schade toe kan brengen.

Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij deze aandoening. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede. Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie.

Medical Taping Concept

De fysiotherapeut kan door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten van de chronische vorm verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met chronische bronchitis.

Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts en astma.

Bekijk hier een onderzoek over Bronchitis.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer