Gebroken pols

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten.

Wilt u snel herstellen van uw gebroken pols?

In de pols bevinden zich veel bandjes, pezen en spieren die er samen voor zorgen dat de pols sterk en stabiel is. Toch kan het zijn dat een hard inwerkende kracht leidt tot een breuk in één van de botstukken van de pols. Men spreekt dan van een pols fractuur. Dit kan variëren van een kleine botscheuring, tot een volledige breuk (met evt. verplaatsing van botdelen). Men kan verschillende typen polsfracturen onderscheiden: Colles fractuur, Barton fractuur en Smith fractuur. De Colles fractuur is de meest voorkomende breuk. Hierbij is de pols tijdens het trauma achterover geklapt.

Wat zijn de oorzaken van een gebroken pols?

Vaak is een val op de pols de oorzaak van een breuk. Bij een val vangen mensen zich vaak op met hun handen en daarbij komt er een grote inwerkende kracht op de pols. Andere mogelijke oorzaken zijn harde klappen op de pols tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden of ten gevolge van een verkeersongeluk. Mensen hebben meer kans op polsbreuken wanneer de botdichtheid laag is. Dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Dit wordt vooral bij ouderen gezien.

Wat zijn de tekens & symptomen van een gebroken pols?

Kenmerken van een gebroken pols zijn pijn in de polsregio en zwelling van de pols. Vaak is bewegen van de pols (of knijpen met de hand) niet of nauwelijks mogelijk. Ook verergert druk op de pols vaak de pijn. Afhankelijk van de grootte en locatie van de fractuur kan er een afwijkende stand van de pols te zien zijn en kan er ook koudheid van de hand optreden. Ook stijfheid kan voorkomen bij een gebroken pols.

Wat is de behandeling van een gebroken pols?

In de meeste gevallen is het dragen van gips gedurende 4-6 weken voldoende om de breuk te laten helen. Wanneer de botdelen verplaatst zijn, is soms een operatie nodig om de botdelen weer op hun plek te zetten (anders kunnen de botdelen niet goed aan elkaar groeien).
Als de breuk goed genezen is (dat kan men zien op een röntgenfoto), kan fysiotherapie gestart worden. Het behandelplan zou kunnen bestaan uit:

– Oefentherapie
Vooral oefeningen om de mobiliteit van de pols te herwinnen zullen belangrijk zijn. Na het dragen van het gips wordt de pols erg stijf en kan men de pols vaak niet goed buigen en draaien. Hier krijgt u van ons oefeningen voor. Daarnaast zijn ook stabiliteits- en krachtoefeningen onderdeel van de behandeling. De spierkracht en daarmee ook de stabiliteit van de pols is door het dragen van het gips namelijk afgenomen.

– Mobiliseren
Door mobilisatietechnieken kunnen we het verlies aan mobiliteit van de pols opheffen. Het hebben van een optimale mobiliteit is noodzakelijk om uw dagelijkse activiteiten te hervatten en om de kracht van de polsspieren weer op te kunnen bouwen.

– Taping
De eerste periode nadat het gips eraf is, kan tapen van de pols fijn zijn om de pols te stabiliseren. Men zal nog kracht missen waardoor de pols wat instabiel kan aanvoelen. Ook kunnen er tapetechnieken toegepast worden waarbij spieren meer ontspannen of juist meer geactiveerd worden.

– Massage/Dry needling
Als er door de immobilisatie van de pols triggerpoints in de spieren van de onderarm ontstaan zijn, kunnen we deze behandelen met massage of dry needling. Hiermee treedt er direct ontspanning van de spier op, wat ook de mobiliteit van de pols ten goede komt.

– Brace
Bij aanhoudende klachten na een gebroken pols kan men ervoor kiezen tijdelijk een brace te dragen. Dit geeft de pols meer rust waardoor het weefsel beter de kans krijgt te herstellen. Wij kunnen u hierin adviseren.

– Advies belasting/belastbaarheid
Tot slot zullen we u ook adviseren hoe u uw dagelijkse belasting op de pols weer kan opbouwen. Dit moet gedoseerd gebeuren, omdat er anders overbelastingklachten van spieren, pezen of banden kunnen ontstaan.

Welke oefeningen kan ik doen bij een gebroken pols?

Wanneer u oefeningen wilt gaan doen is het altijd raadzaam om eerst contact met uw fysiotherapeut op te nemen. Het herwinnen van de mobiliteit van de pols is het belangrijkste doel van de behandeling. Hieronder leest u welke oefeningen u hiervoor kunt doen. Voor een uitgebreider oefenschema voor een gebroken pols kunt u contact met ons opnemen!

1. Vuist maken
Maak 10 keer achter elkaar een vuist. Strek tussendoor telkens de hand en de vingers weer volledig.

2. Buigen pols
Buig de pols eerst volledig de ene kant op, houd deze positie even vast, en beweeg de pols daarna op dezelfde manier de andere kant op. Ook deze eindstand weer een paar tellen vasthouden. Herhaal dit 10 keer.

3. Duim-vingertoppen aantikken
Beweeg de top van de duim één voor één naar de vingertop van de vingers. Herhaal dit 5 keer voor alle vingers.

Lees hier meer over een gebroken pols

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer