Scheuring van de hamstring

Wat is hamstring scheur?

Hamstrings is een verzamelnaam voor de drie spieren die zich aan de achterkant van het bovenbeen bevinden (musculus biceps femoris, musculus semitendinosus en de musculus membranosus). Deze spieren lopen van het zitbeen naar het kuitbeen en scheenbeen. Er kunnen in verschillende gradaties scheurtjes in de spiervezels van deze spieren ontstaan. Men spreekt afhankelijk van de ernst van de scheuring van een verrekking of een hamstring scheur (ruptuur).

Wat zijn de oorzaken van een hamstring scheur?

De hamstrings worden het meest belast wanneer ze aangespannen zijn en toch verlengd worden. De momenten waarop de meeste verrekkingen of scheuringen plaatsvinden is op momenten dat men fel aanzet voor een sprint. Men heeft veel kans op een hamstringblessure wanneer je niet opgewarmd bent voor een zware inspanning of wanneer je al verkorte hamstrings hebt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van een hamstringscheur of een hamstringverrekking is een felle pijn op het moment van het trauma. Daarna is het meestal nauwelijks mogelijk het been te belasten. Wanneer er spiervezels gescheurd zijn, kan er een bloeduitstorting (hematoom) zichtbaar zijn op de achterkant van het bovenbeen. Het aanspannen of rekken van de hamstrings is vaak erg pijnlijk.

Wat is de behandeling?

De eerste dagen na een hamstringscheur of hamstringverrekking is het raadzaam de spier te laten rusten en eventueel de pijn te dempen door middel van het koelen van de spier. Vanaf enkele dagen na het trauma mag men de belasting op de spier gedoseerd opbouwen door eerst te beginnen met lopen en fietsen en pas daarna te starten met krachttraining. Ook is het belangrijk de hamstrings voldoende op lengte te houden door middel van rekoefeningen.

Dry needling na scheuring van de hamstring
Dry needling na scheuring van de hamstring

Lees hier een ander artikel over een hamstringscheur

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer