Hamstrings
(Dorsale dijbeenspieren)

Bij de blessure kan er plotselinge felle pijn ontstaan, vooral bij een acute hamstringblessure. Mensen met een ongelijkmatige spieropbouw zijn vaak gevoeliger voor dit soort blessures.

Wanneer men rechtop staat dan vereist dit een continue inspanning van de hamstring spieren. De hamstrings kunnen pijnklachten in de kuiten, knieën en de dijen veroorzaken. Deze worden vaak door spanningen veroorzaakt, verkorte spieren of triggerpoints (TP’s). Lees ook meer over een zweepslag in de kuit.

Anatomie van hamstring spiergroep

De hamstringspier groep ligt aan de achterkant van de dij en bestaat uit drie spieren:

  1. de musculus biceps femoris
  2. de semitendinosus
  3. de semimembranosus

Een andere benaming voor deze spieren is dan ook wel de ischiocrurale spieren. De hamstrings passeren zowel het heupgewricht als het kniegewricht. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd.

Functie van de hamstring

Alle vier de componenten van de hamstring groep kunnen helpen om de knie te buigen. Het samentrekken van de drie echte hamstrings kunnen zorgen voor de de extensie van het heupgewricht. De spieren lopen van de bekken tot de knieholte.

Het uitstrekken van het heupgewricht

Wanneer de heup uitstrekt is dan helpen de musculus semitendinosus- en de musculus semimembranosus bij de exorotatie van de dui, terwijl de lange kop van de bicepsfemoris de dui endoroteert.

Het buigen van de knie

Wanneer en de knie buigt dan kunnen de semitendinosus en semimembranosus het onderbeen bij de knie endoroteren (binnendraaien), terwijl beide koppen van de femoris-spier het onderste been kunnen exoroteren (buiten draaien).

Wat is belangrijk om blessure te voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De hamstring inscheuren of een andere hamstring blessure gebeuren vaak tijdens het sporten. Een goede warming up is altijd belangrijk. Een warming up van de hamstrings is eigenlijk altijd belangrijk, maar vooral bij intensieve activiteiten zoals sprinten. Neem de achterzijde van het bovenbeen dus altijd mee.

Nauwelijks pijn kan toch een blessure betekenen

Het kan ook zijn dat een hamstring blessure eerst nauwelijks pijn doet, maar dat bijvoorbeeld door een onverwachte beweging of een verkeerde beweging toch geblesseerd is. Dan is het belangrijk om direct te stoppen met de activiteit en de huisarts te raadplegen. Als dit niet gedaan wordt dan kan de hamstring blessure verergeren en steeds meer pijn gaan doen.

Als de blessure verder uit de hand loopt dan kan dit erg pijnlijk zijn. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn om te bepalen hoe erg de blessure aan de hamstring is is. Als de hamstring totaal gescheurd is en niet enkel geblesseerd dan kan een operatie nodig zijn.

De Hamstring en triggerpoints

Waar er een spieroverbelasting ontstaat, is er meestal sprake van triggerpoint activiteit en hebben we te maken met zowel latente als actieve triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen pijnklachten veroorzaken in het dijbeen, bil en in en rond de knie. Triggerpoints zijn kleine lokale blokkades ‘spierknoopjes’ die zich ophopen in de spier.

Geen goede doorbloeding van de spier

Door deze blokkades kan de spier niet goed doorbloed worden, waardoor er een verzuurd milieu in de spier ontstaat. Het gevolg hiervan is dat we spierstijfheid, spierzwakte, verkorting en pijnlijke spieren kunnen ontwikkelen.

De triggerpoints van de binnenste cluster verwijzen klachten sterk opwaarts naar de bilregio bovenste achterste dij gebied en langs de achterkant van de dij naar het binnenste kuitgebied.

Buitenste cluster triggerpoint

De buitenste cluster triggerpoint verwijzen pijn voornamelijk naar de achterkant van de knie, met enige overloop naar de achterkant van de dij. Wanneer de hamstring-spieren zorgen voor een houding vervormingen, kunnen de triggerpoints in de hamstring aanzienlijk bijdragen aan zowel lage rugpijn, nek- en hoofdpijnklachten. Inzicht in dit mechanisme is van wezenlijk belang om klachten te voorkomen of te verhelpen.

Cliënten kunnen ook klagen over quadriceps femoris triggerpoint-symptomen vanwege de prominente antagonistische relatie tussen deze spiergroepen.

triggerpoints hamstrings

Behandeling van Hamstring-triggerpoints

We zien in de praktijk dat de hamstrings voor veel verschillende klachten kunnen zorgen. We kunnen niet alleen lokale problemen krijgen, maar ook pijnklachten ergens anders. Dit kan komen door triggerpoints en compensatie processen. Veel mensen hebben veel spanning in hun hamstringspieren.

Na verloop van tijd manifesteert deze spanning zich in een houding vervorming, die schade aanricht aan kan richten in lage rug tot de nek. Wanneer men ouder wordt en men vaker een hamstring blessure hebt gehad wordt de kans groter dat de (nogmaals) hamstring blesseert. Een hamstringblessure van categorie 1 is minder ernstig en er zal minder herstel nodig zijn dan een blessure van categorie 2, enzovoorts.

We ontdekten in de praktijk dat het behandelen van triggerpoints van de hamstring een preventief effect kan hebben bij patiënten op de hamstrings zelf, maar ook voor het voorkomen van rugpijn, nekklachten en zelfs hoofdpijn en vermoeidheid.

Musculus-semimembranosus-hamstring.jpg

Goede begeleiding

Een hamstringblessure zal vaak, zeker na operatie, lang herstel vereisen. Een kleine blessure is minder pijnlijk en herstelt sneller maar echt prettig is het natuurlijk niet. De fysiotherapeut kan hier specifieke oefeningen voor geven.

Deze worden dan uitgevoerd ter bevordering van het herstel van de hamstring. Overbelasting is schadelijk tijdens het herstel, hardlopen en sprinten zal er dus voorlopig even niet inzitten, maar blijven bewegen is altijd belangrijk. Ook als de blessure ernstig is, maar dit zal in dat geval wel geleidelijk moeten worden opgebouwd om de benen goed te laten herstellen, de fysiotherapeut zal hier goede begeleiding in geven.

Last van de hamstring?

Laat dan altijd even een fysiotherapeut naar de klachten kijken. De specialist kan beoordelen of er triggerpoints aanwezig zijn en of er dan een behandeling noodzakelijk is. Middels triggerpointtherapie of dry needling therapie kunnen we heel makkelijk triggerpoints deactiveren en zo de pijnklachten oplossen. Laat tijdens de revalidatie van de hamstringblessure helpen en begeleiden door een (Sport)fysiotherapeut. Chronische pijnklachten? Dan kan de Pijn Reset Methode interessant zijn.

Bekijk hier een onderzoek  over de Hamstrings.

Veelgestelde vragen

Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn.
Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken. Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen jou hier een beter inzicht in geven.
Zeker bij een acute hamstringblessure is het verstandig om zo snel mogelijk na het trauma de spier te koelen en je been omhoog te leggen. Probeer eerste dagen rustig te blijven bewegen om de spier te doorbloeden, maar vermijd explosieve bewegingen.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer