Hamstrings
(Dorsale dijbeenspieren)

Hamstringblessure en pijnklachten

De hamstring spiergroep is het werkpaard van het onderlichaam. Wanneer men rechtop staat, vereist dit een voortdurende inspanning van de hamstrings spieren. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor blessures. De hamstrings kunnen pijnklachten in dijen (bovenbeenspieren), knieën en kuiten veroorzaken. Deze pijnklachten worden vaak veroorzaakt door spanningen, verkorte spieren of triggerpoints (TP’s).

Anatomie van hamstring spiergroep

De hamstringspiergroep ligt aan de achterkant van de dij en bestaat uit drie spieren: de biceps femoris, de semitendinosus en de semimembranosus. Een andere benaming voor deze spieren is dan ook wel de ischiocurale spieren. De hamstrings passeren zowel het heup- als het kniegewricht. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd.

Bij dagelijkse activiteiten ondergaan deze drie spieren vooral een excentrische samentrekking. Dit komt omdat door de zwaartekracht de romp de neiging heeft om naar voren te buigen. Hierdoor wordt het bekken voorover gekanteld. Doordat de hamstrings excentrisch samentrekken, wordt dit voorkomen. Daarnaast zorgen de drie spieren ook voor het achterwaarts bewegen van het been tijdens het lopen.

Componenten van de hamstringspiergroep

Graag gaan we nader in op de vier componenten van de hamstring.

Semitendinosus-spier

De semitendinosus-spier ligt aan de achterzijde van het bovenbeen aan de mediale (binnen) zijde. Deze spier vindt zijn oorsprong aan het tuber ischiadicum van het bekken, loopt langs het been naar beneden en hecht vast aan de mediale condyl op het scheenbeen. De buik van deze spier bevindt zich in het bovenste gedeelte van het bovenbeen.

Semimenbranosus-spier

De semimembranosus-spier ligt ook aan de binnenzijde van het bovenbeen (achterzijde). Met zijn brede spierbuik in de onderste helft van dit gebied (dichter bij de knie). Hij hecht zich ook vast aan het tuber isschiadicum van het bekken, loopt diep onder de andere hamstringspieren en hecht zich vast aan de mediale condyl van het scheenbeen net onder het kapsel van het kniegewricht.

Biceps femoris-spier

Deze spier heeft twee koppen die aan de buitenzijde (lateraal) van het bovenbeen liggen; de lange- en de korte kop. De lange kop hecht aan de tuber ischiadicum en loopt diagonaal naar beneden en hecht zich vast aan de kop van het fibula (kuitbeen) bot. De korte kop hecht langs de linea aspera op de schacht van het dijbeen en loopt diagonaal naar buiten en hecht zich vast aan de kop van de fibula (kuitbeen).

De semitendinosus, semimebranosus en de lange kop van de biceps femoris kruisen zowel de heup- als kniegewricht en zijn daarom bi-articulaire. Ze worden de “echte hamstrings” genoemd. De korte kop van de biceps femoris kruist alleen de knie en is mono-articulair.

Functie van de hamstrings

Alle vier de componenten van de hamstring groep helpen om de knie te buigen. Samentrekking van de drie “echte hamstrings” zorgt voor extensie van de heup. Met de heup uitgestrekt, helpen de semitendinosus- en semimembranosus-spieren bij de exorotatie van de dij, terwijl de lange kop van de biceps femoris-spier de dij endoroteert. Wanneer de knie gebogen is, kunnen de semitendinosus en semimembranosus het onderbeen bij de knie endoroteren (binnendraaien), terwijl beide koppen van de biceps femoris-spier het onderste been kunnen exoroteren (buitendraaien).

De Hamstring en triggerpoints

Waar er een spieroverbelasting ontstaat, is er meestal sprake van triggerpointactiviteit en hebben we te maken met zowel latente als actieve triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen pijnklachten veroorzaken in het dijbeen, bil en in en rond de knie.

Triggerpoints zijn kleine lokale blokkades ‘spierknoopjes’ die zich ophopen in de spier. Door deze blokkades kan de spier niet goed doorbloed worden, waardoor er een verzuurd milieu in de spier ontstaat. Het gevolg hiervan is dat we spierstijfheid, spierzwakte, verkorting en pijnlijke spieren kunnen ontwikkelen.

De triggerpoints van de binnenste cluster verwijzen klachten sterk opwaarts naar de bilregio/ bovenste achterste dijgebied en langs de achterkant van de dij naar het binnenste kuitgebied.
De buitenste clustertriggerpoint verwijzen pijn voornamelijk naar de achterkant van de knie, met enige overloop naar de achterkant van de dij.

Wanneer de hamstring-spieren zorgen voor een houdingsvervormingen, kunnen de triggerpoints in de hamstring aanzienlijk bijdragen aan zowel lage rugpijn, nek- en hoofdpijnklachten. Inzicht in dit mechanisme is van wezenlijk belang om klachten te voorkomen of te verhelpen.

triggerpoints hamstrings

Wat veroorzaakt Hamstring triggerpoints?

De volgende gebeurtenissen of activiteiten kunnen voor hamstring-triggerpoints zorgen of opnieuw activeren:

 • Fysieke compressie van triggerpoints door in een slecht passende stoel te zitten (stoel is te groot voor de persoon of de voeten raken de vloer niet).
 • Zittend in goedkoop terrasmeubilair met een zitzeil opgehangen aan een balk die over de voorkant van de stoel loopt.
 • Langdurig voorovergebogen in een stoel zitten die het lichaamsgewicht op de dijen plaatst in plaats van op de billen.
 • Overbelasting door bijvoorbeeld sporten (hardlopen, voetbal, etc.) Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in de achterzijde van het bovenbeen en treed er zwelling op.
 • Langdurig buigen in de heup (b.v. tuinwerkzaamheden)
 • Lange tijd met gekruiste benen zitten

Vergeet niet dat stress en onderdrukte emoties ook tot triggerpoints kunnen leiden.

Hamstring symptomen en stoornissen

Mensen met actieve hamstring-triggerpoints presenteren vaak een of meer van de volgende symptomen of klinische bevindingen:

 • Achterste dij of kniepijn in knieholte, erger tijdens het lopen, veroorzaakt vaak mankheid.
 • Pijn in billen, achterkant van de dij en/ of knie tijdens het zitten.
 • Pijn in de benen die je slaap verstoort.
 • Cliënten kunnen ook klagen over quadriceps femoris triggerpoint-symptomen vanwege de prominente antagonistische relatie tussen deze spiergroepen.

Behandeling van Hamstring-triggerpoints

We zien in de praktijk dat de hamstrings voor veel verschillende klachten kunnen zorgen. We kunnen niet alleen lokale problemen krijgen, maar ook pijnklachten ergens anders. Dit kan komen door triggerpoints en compensatieprocessen. Veel mensen hebben veel spanning in hun hamstringspieren. Na verloop van tijd manifesteert deze spanning zich in een houdingsvervorming, die schade aanricht aan kan richten in lage rug tot de nek.Wanneer je ouder wordt en je vaker een hamstringblessure hebt gehad wordt de kans groter dat je (nogmaals) je hamstring blesseert. Een hamstringblessure van categorie 1 is minder ernstig en zal minder herstel vereisen dan een blessure van categorie 2, enzovoorts.


We ontdekten in de praktijk dat het behandelen van triggerpoints van de hamstring een preventief effect kan hebben bij patiënten op de hamstrings zelf, maar ook voor het voorkomen van rugpijn, nekklachten en zelfs hoofdpijn.

Wij behandelen volgens een protocol om triggerpoints in de hamstringspieren te voorkomen en verhelpen, zodat de kans op lokale klachten, zoals spierverrekkingen en scheuringen niet meer optreden. Ook de secundaire problemen in de lage rug, nek of het hoofd kunnen zo voorkomen worden.

Musculus-semimembranosus-hamstring.jpg

Klachten die de hamstrings kunnen veroorzaken

Pijnpatronen van de semitendinosus/semimembranosus

 • Spanningen en/of verkortingen in deze twee spieren leiden vaak tot lokale pijn in de hamstrings.
 • TP’s in deze spieren kunnen extra pijn veroorzaken in de billen, de knieholtes, langs het achterste gedeelte van de dij en aan de binnenzijde van de kuit.
 • De pijn in de knieholtes wordt vaak als “scherp” ervaren.

Pijnpatronen van de biceps femoris

 • De biceps femoris kan ook pijn veroorzaken in het achterste deel van de dij als deze verkort en/of te strak is.
 • De pijn veroorzaakt door TP’S in de biceps femoris straalt voornamelijk uit naar de knieholte en wordt vaak omschreven als diepgewortelde of als diepe pijn.
 • Vanuit de knieholte kan de pijn zich ook uitstrekken naar de buiten-/zijkant van de kuit.

Pijn tijdens wandelen of joggen

Bij elke stap regelen je hamstrings de “voorwaartse zwaai” van het been en ondersteunen ze de extensie van de heup bij het van de grond duwen. Als je je been buigt, voelt dit niet echt prettig, maar wandelen doet nauwelijks pijn. In het eerste voorbeeld wordt de spier verlengd, in het tweede voorbeeld wordt hij samengetrokken en verkort. TP’s kunnen deze verlenging en verkorting van de spier belemmeren en tot pijn leiden – je hersenen geloven dat er gevaar is omdat de spier niet meer zoals gewoonlijk kan worden gebruikt. Het gevolg is dat er pijn ontstaat.

Pijn bij zitten

Tijdens het zitten worden je hamstrings onder druk gezet. Als er TP’s in de spieren zitten, kan dit voor lokale pijn zorgen of deze kan uitstralen naar de bil en/of knieholtes veroorzaken.

Pijn aan de voorkant van het bovenbeen

De meeste spieren in de voorkant van het bovenbeen werken als antagonisten voor de hamstrings. Dit betekent dat ze tegengestelde bewegingen uitvoeren. Je hamstrings buigen je knieën en strekken je heupen. Als ze strak of ingekort zijn, kunnen ze niet meer gemakkelijk worden verlengd. Hierdoor komen de spieren aan de voorkant van de dijen permanent meer onder druk te staan, omdat ze de samentrekking van de hamstrings moeten tegengaan.

Hamstring Tendinopathie

Een hamstring tendinopathie wil zeggen dat er een degeneratie van peesweefsel optreedt. De kwaliteit van de pees gaat achteruit. De hamstrings beginnen als pees bij het zitbeentje. Dat is de plek waar ten gevolge van een overbelasting op de pees een hamstring tendinopathie kan ontstaan. Men kan hierbij pijn onderin de bil ervaren. Een overbelasting kan het gevolg zijn van veelvuldig aanspannen van de hamstrings bij bijvoorbeeld hardlopen, sprinten of schoppen bij voetbal. Ook een acute overbelasting kan uiteindelijk leiden tot deze blessure. Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen.

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit het verlagen van de belasting op de pees, het verbeteren van de mobiliteit van de knie, het optimaliseren van de rompstabiliteit, het detoniseren van de hamstrings en het verbeteren van de kracht van de hamstrings en bilspieren. Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden, zijn: manuele technieken, dry needling, oefentherapie, manuele triggerpointtherapie, taping, advies, etc. Na twee dagen kun je beginnen met het rekken en versterken van je spieren.

Gescheurde hamstring

Door een te grote trekkracht aan de hamstring, kan deze gedeeltelijk of volledig scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een aanzet tot een sprong of sprint. en. Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Je voelt dan een plotselinge pijnklachten aan de achterkant van het bovenbeen en je voelt felle pijn. Vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw spelen hierbij vermoedelijk ook een rol. Een goede warming up kan de kans op een gescheurde hamstring verkleinen. Het is vaak nauwelijks mogelijk op het been te staan en te lopen. Er kan een zwelling en bloeduitstorting optreden. Tijdens het sprinten kan je hamstring inscheuren, dit voel je midden in de spier is aanvullend onderzoek nodig, met name als niet duidelijk is of de hamstring totaal is gescheurd. Bekijk hier het artikel over spierscheuring van de hamstring.

Behandeling

Het eerste stadium van de behandeling bestaat uit relatieve rust en afvoeren van zwelling en afvalstoffen. Vervolgens kan men lichte inspanning van de spiergroep vragen, door bijvoorbeeld fietsen. Daarna kan men een gedoseerde opbouw volgen om de volledige kracht en mobiliteit van de hamstrings weer terug te krijgen. Behandeltechnieken die aan bod kunnen komen tijdens het totale revalidatietraject, zijn: taping, mobiliserende/manipulerende technieken, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, massage, etc. Lees meer over een hamstring scheur.

Heb je last van je hamstring?

Laat dan altijd even een fysiotherapeut naar je klachten kijken. De specialist kan beoordelen of er triggerpoints aanwezig zijn en of er dan een behandeling noodzakelijk is. Middels triggerpointtherapie of dry needling therapie kunnen we heel makkelijk triggerpoints deactiveren en zo je pijnklachten oplossen. Laat je tijdens de revalidatie van je hamstringblessure begeleiden door een (Sport)fysiotherapeut.  Heb je chronische pijnklachten dan kan de Pijn Reset Methode interessant voor je zijn.

Bekijk hier een onderzoek  over de Hamstrings.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer