Heuvelknie

Hoe ontstaat een heuvelknie?

De naam ‘heuvelknie’ is afgeleid van het feit dat hardlopers die veel bergaf rennen last kunnen krijgen van deze aandoening wat knieklachten veroorzaakt. Hierbij komt er namelijk meer belasting op de pees van de popliteus spier. De blessure kan dus ontstaan door veel bergaf te rennen of door het rennen op een schuine ondergrond. Ook kan het veroorzaakt worden als de voet overmatig naar binnen beweegt (versterkte pronatie) tijdens het rennen. Ook een slechte warming-up of een te snelle opbouw in de trainingen een popliteus tendinitis veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen behorende bij popliteus tendinitis zijn: pijn in de knieholte of aan de buitenkant van de knie, zwelling in de knieholte en pijn als men in de knieholte drukt. De klachten kunnen plotseling op komen zetten na bijvoorbeeld een misstap, maar kunnen ook langzaamaan op komen zetten en erger worden met de tijd.

Wat is de behandeling van een heuvelknie?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de popliteus tendinitis. Als overbelasting door een te snelle trainingsopbouw de oorzaak is, is het belangrijk wat lichter te trainen of een ander type training (bijvoorbeeld minder bergaf rennen) toe te passen. Als een versterkte pronatie van de voet de oorzaak is, kunnen steunzolen of correctiezolen helpen de klachten te verminderen. Een adequate warming-up en cooling down kunnen de klachten ook aanzienlijk verminderen. De fysiotherapeut kan u helpen de spierspanning in de popliteus spier te verminderen door middel van manuele technieken, triggerpointtherapie, dry-needling therapie, massage en tapen. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren wat betreft de mate van belasting op de knie en eventueel aanvullende oefeningen geven.

Bekijk hier een onderzoek over een heuvelknie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer