Wat is de behandeling bij een instabiele pols?
De behandeling is afhankelijk van welke structuur aangedaan is en waardoor de instabiliteit dus veroorzaakt wordt. Hieronder twee voorbeelden:
Instabiliteit door overbelasting
Het belangrijkste is dat u uw instabiele pols tijdelijk minder gaat belasten, zodat de aangedane structuren kunnen herstellen. Daarna is het belangrijk om de belastbaarheid van uw pols te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door specifieke oefeningen voor de stabiliteit van uw pols te doen. Onze fysiotherapeuten kunnen uw pols intapen om de overbelaste structuren extra rust te gunnen. Ook zou u ter ondersteuning bijvoorbeeld tijdelijk een brace kunnen gebruiken.
Instabiele pols door een gescheurd bandje
Bij een kleine scheuring kan deze soms uit zichzelf herstellen door de pols rust te geven en tijdelijk bijvoorbeeld een brace of een spalk te dragen. Bij grotere rupturen zal een operatie nodig zijn om het bandje te hechten. Hierna kunt u gebruik maken van fysiotherapie om de belastbaarheid van uw pols weer op te bouwen.
Fysiotherapeutische technieken die gebruik worden bij de behandeling
- Oefentherapie
- Taping
- Massage
- Brace
- Manuele therapie
- Dry needling therapie
- Triggerpointtherapie
- Advies belasting/belastbaarheid
Wat is pols instabiliteit?
Het polsgewricht bestaat uit verschillende gewrichten en vele botstukken en is daardoor erg complex. De pols is opgebouwd uit het spaakbeen, de ellepijp en handwortelbeentjes. In de hand bevinden zich acht handwortelbeentjes die verdeeld zijn over twee rijen van vier botstukjes. Twee handwortelbeentjes van de onderste rij zijn verbonden met het spaakbeen en dit heet het radiocarpale gewricht. Het spaakbeen en de ellepijp vormen in de polsregio ook een gewricht met elkaar. Dit noemt men het distale radio-ulnaire gewricht. Bovendien vormen de handwortelbeentjes onderling ook gewrichten.
Rondom de botstukken bevinden zich banden, pezen en spieren die samen ervoor zorgen dat de pols stabiel is. Ook bevindt zich tussen de ellepijp, het spaakbeen en het handwortelbeentje os triquetrum een bijzonder weefsel: het TFCC (Triangulaire FibroCartilagineuze Complex). Dit is een weefsel bestaande uit een discus en meerdere banden die samen schokken op de pols opvangen en de pols stabiliseren. Ook dit complex draagt dus bij aan de stabiliteit van de pols.
Wat als de stabiliteit van de pols niet gewaarborgd kan worden? Dan spreekt men van instabiliteit!
Ondek hier meer inforamtie over polsklachten.
Wat zijn de oorzaken van een instabiele pols?
De instabiele pols veroorzaakt worden door een letsel aan de botten, de spieren en pezen, de banden, het gewrichtskapsel of het TFCC. Enkele voorbeelden die kunnen leiden tot instabiliteit van de pols:
- Fractuur (botbreuk)
- Spierscheurtje
- Overbelasting van spieren in de pols
- Gescheurd bandje in de pols
- Opgerekt kapsel van de pols
- TFCC letsel
Wat zijn de tekens & symptomen van een instabiele pols?
Typisch hierbij is pijn die zowel bij belasting als in rust aanwezig kan zijn. Men kan een onzeker gevoel over de pols krijgen. Ook zou men de pols kunnen horen knoepen of kraken (crepitaties). Een verminderde beweeglijkheid van de pols kan voorkomen en ook kan de kracht afnemen. Wanneer u langere tijd een instabiel polsgewricht heeft, kan dit gewrichtsslijtage veroorzaken. Het is dus belangrijk dit tijdig te herkennen en te behandelen.
Wilt u meer informatie over pols instabiliteit? Neem dan gerust contact met ons op!
Lees hier meer over instabiliteit van de pols