Lage Rug Artrose (slijtage onderrug)

Lage rug artrose kan bij mensen rugklachten en pijn in de rug veroorzaken. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Iedereen krijgt te maken met slijtage. Personen die last hebben van deze aandoeningen hebben vaak last van ochtendstijfheid. Lage rug artrose is een degeneratief proces maar er is vaak wel iet aan de pijn en beperkingen te doen!

De lage rug artrose zelf is niet te genezen. Veel mensen leggen zich hierbij neer met als gevolg dat ze inactiever worden en dat de klachten langzaam zullen toenemen. Bijna altijd zijn deze pijnklachten in positieve zin te behandelen.

(Ook bekend als: Lumbale artrose, Onderrug osteoartritis, Lumbale degeneratie, Spinale degeneratie, Lage rug artritis, Lage rug slijtage)Hoe wordt lage rug artrose behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. De kracht en mobiliteit dienen behouden te worden om achteruitgang te voorkomen. De behandeling is gericht op de toename van flexibiliteit, kracht en pijnvermindering.

Artrose lage rug is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de artrose niet kan worden teruggedraaid. Het beste voor de cliënt is actief blijven en een adequaat revalidatie programma ondergaan. Veel personen met mild tot middelmatige ernst van slijtage ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam. Ontstaan er echter wel klachten? Dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de onderrug en is een revalidatie programma aangewezen. Dit programma kan bestaan uit: manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, Medical taping, hydrotherapie, activiteit en levensstijl coaching. Lees hier meer over de behandeling van rugklachten.


Wat is lage rug artrose?

Lage rug artrose is een degeneratief proces waarbij er graduele slijtage optreedt van de tussenwervelschijven (kraakbeenschijven) in de onderrug. Deze tussenwervelschijven hebben als functie schokdemping en het begeleiden van bewegingen van de wervelkolom. Ieder mens krijgt met slijtage te maken, maar artrose geeft niet bij iedereen rugklachten.

Anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via twee soorten gewrichten. Deze gewrichten zijn: ‘de facetgewrichten’ die de buitenkanten van de wervels verbinden en de ‘tussenwervelschijven’ die tussen de wervels liggen. De wervels hebben in het midden een groot gat. In het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan lage rug artrose?

Wanneer men ouder wordt, zullen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom (slijtage) wat resulteert in het dunner worden van de tussenwervelschijf. Wanneer deze tussenwervelschijf dunner wordt, zullen de wervels dichterbij elkaar komen. Hierdoor wordt het foramen (waar de zenuwen uitkomen) automatisch smaller en stijgt de druk in de facetgewrichten (de bewegelijke gewrichten aan de achterkant/zijkant van de wervelkolom).

De toename van druk in de facetgewrichten zorgt ervoor dat ook in deze gewrichten (meer) slijtage zal optreden. Concluderend kunnen we stellen dat er sprake is van rugpijn vanuit de gewrichten, maar ook van rugpijn vanuit de zenuw.

Deze factoren dragen bij aan het ontwikkelen van lage rug artrose

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van degeneratie in de onderrug kunnen zijn:

  • Leeftijd (>40 jaar),
  • Genetica,
  • Slechte houding,
  • Blessuregeschiedenis van de onderrug,
  • Spierzwakte,
  • Spierdisbalans,
  • Slechte hef- en tiltechniek (Wat is de beste tiltechniek voor je rug?)
  • Een levensstijl waarbij men veel zit (passief) of lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Neem als voorbeeld de metselaar. Als metselaar werk je veel in voorovergebogen houding waarbij er in de wervelkolom een piekbelasting komt op een specifiek punt van de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor frictie, met als gevolg degeneratie van de tussenwervelschijf op dat punt.

Wat zijn tekens & symptomen van lage rug artrose?

Behandeling artrose lage rug

Personen met deze aandoening ontwikkelen gradueel klachten door degeneratie. In minder ernstige gevallen zal een persoon met lumbale artrose weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer er sprake is van matige tot ernstige degeneratie kan men last hebben van verschillende klachten. Eén van de bekendste klachten is ochtendstijfheid, het typische stijve gevoel in de onderrug tijdens het eerste half uur van de dag.

Wanneer men oefeningen doet of meer heeft bewogen, trekt deze stijfheid langzaam weg. Ook kan men last hebben van een strak bandgevoel in de onderrug of pijn aan één zijde van de onderrug met uitstralende pijn naar de bil en/of het been(kan ook veroorzaakt worden door het pirifromis syndroom).Gezien het feit dat de degeneratie zowel in de tussenwervelschijf als in de facetgewrichten is gelokaliseerd, leidt dit tot moeilijker bewegen, zoals: pijn met bukken en op staan uit een stoel na lang zitten.

De diagnose lage rug artrose

Lage rug artrose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en in sommige gevallen kan een CT scan, bot scan of MRI scan geïndiceerd zijn om de ernst vast te stellen.

Lees hier meer over lage rug artrose van het MUMC.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer