Reumatoïde artritis

Wat is Reumatoïde Artritis?

Bij Reumatoïde Artritis (dit is een specifieke vorm van reuma) is er sprake van een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer (synovia) en het kraakbeenoppervlak in het gewricht. Deze ontsteking ontstaat doordat mensen met Reumatoïde Artritis lichaamseigen weefsel afbreken (auto-immuunziekte). Het lichaam ziet het eigen weefsel als indringer en valt dit aan door middel van een ontstekingsproces. Door dit ontstekingsproces wordt de synovia aangetast waardoor het gewricht niet optimaal gesmeerd wordt. Hierdoor raken de kraakbeenoppervlakken van het gewricht elkaar tijdens het bewegen. Daarnaast valt het lichaam het kraakbeenweefsel ook direct aan waardoor de kwaliteit hiervan nog minder wordt. Dit leidt tot slijtage.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van deze aandoening in de knie zijn een pijnlijke en gezwollen knie. Ook kan de knie door het ontstekingsproces warm aanvoelen en rood zijn. De knie wordt steeds meer beperkt in zijn beweeglijkheid en wordt stijver. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de mate van klachten sterk kan variëren per periode. Periodes met veel klachten wisselen zich af met relatief rustige periodes. Er kunnen op lange termijn vergroeiingen van de knie optreden. De knie verandert dan zichtbaar van vorm.

Gewrichtsreuma.jpg

Wat is de behandeling van Reumatoïde Artritis?

Reumatoïde Artritis is een chronische ziekte. Het belangrijkste is om het ontstekingsproces te remmen en zo te voorkomen dat het lichaam nog meer eigen weefsel afbreekt. Mensen met Reumatoïde Artritis krijgen daarom vaak ontstekingsremmers. Daarnaast kunnen de fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all u begeleiden met oefentherapie om de bewegingsmogelijkheden van het kniegewricht te behouden en knieklachten te verhelpen.

Bekijk hier een onderzoek over Reumatoïde artritis.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 606 reviews

Anoniem

  5 / 5

19-10-21

Deskundig, doeltreffende behandeling, prettige omgang

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

19-10-21

energiek, bekwaam en makkelijk/prettig in de omgang

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-10-21

Fijne, ontspannen sfeer en helpzame en correcte behandeling waarin ik serieus werd genomen, voldoende aandacht en tijd werd geboden

Lees meer