SI gewricht klachten Sacro-iliacaal gewricht dysfunctie

Het SI-gewricht is een vrij star gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. De SI-gewrichten hebben als taak om het gewicht van het bovenlichaam over te brengen op heupen en benen, de onderste ledematen. Deze gewrichten worden dus doorlopend zwaar belast. Lees ook meer over heupklachten.

Wat zijn tekens & symptomen van SI-gewricht klachten?

Personen met SI-dysfunctie (aan één kant) ervaren meestal een eenzijdige pijn in de onderrug, net boven de bil. SI-gewricht klachten kunnen pijn uitstralen naar de bil, lies of dij. Dit kan liesklachten veroorzaken. De pijnklachten nemen toe wanneer men onderrug- of heupbewegingen maakt. Dit veroorzaakt lage rugpijn of lage rugklachten. De meeste personen hebben last van pijnklachten wanneer ze omrollen in bed, draaiende bewegingen maken, schoenen of sokken aan- of uittrekken, traplopen, rennen of de auto instappen. Ook zal lokale druk op het sarco iliacaal gewricht gevoelig zijn. SI-gewricht dysfunctie is vaak geassocieerd met gewricht stijfheid, hoge spierspanning en/of zwangerschap gerelateerde laxiteit. Bij ongeveer 1/3 van de patiënten kan de pijn uitstralen naar het bovenbeen en soms tot in de voet en lage rugpijn veroorzaken. Er wordt veronderstelt dat er bij SI-klachten sprake kan zijn van een gewrichtsblokkade, een verhoogde beweeglijkheid en/of letsel aan de gewrichtsbanden.

Wat zijn de oorzaken?

De dysfunctie van het si gewricht wordt veroorzaakt door hoge belasting op het gewricht. Deze belasting kan bestaan uit: buigen, zitten, tillen, rennen, springen en draaiende en buigende bewegingen van de wervelkolom. In sommige gevallen is er sprake van een acuut letsel, de klachten ontstaan hier door een verkeerde beweging. De klachten kunnen echter ook ontstaan door langdurige herhaalde belasting, progressief. Verder kan er lage rugpijn veroorzaakt worden door een verhoogde beweeglijkheid van deze gewrichten. In 35% van de gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden en ontstaan de klachten spontaan.

Wat zijn bijdragende factoren waardoor deze aandoening kan ontstaan?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de pijnklachten aan het SI-gewricht. Deze bijdragende factoren kunnen zijn:

  • Spierdisbalans
  • Beenlengteverschil
  • Bbnormaal looppatroon
  • Spierzwakte
  • Slechte houding
  • Passieve levensstijl
  • Slechte til-technieken (Ontdek hier de beste tiltechniek voor de rug)
  • Overgewicht en een levensstijl waarbij men veel tilt, zit of vooroverbuigt

Ook hebben zwangere vrouwen een grotere kans op SI-dysfunctie vanwege bekkeninstabiliteit. Vanaf de 3e maand kunnen onder invloed van hormonale veranderingen, gewrichtsklachten ontstaan.

Hoe en wie stelt de diagnose van deze aandoening?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, een RX scan of eem CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, maar wordt zelfden gebruikt. Soms is er geen duidelijke, specifieke oorzaak te vinden.

Wat is de prognose bij deze aandoening?

De hersteltijd van SI-dysfunctie is afhankelijk van de therapietrouw van de patiënt. In sommige gevallen is iemand binnen een aantal dagen pijnvrij, maar gemiddeld duren de klachten 2-3 weken. Het is belangrijke om de normale hersteltijd van het lichaam in acht te nemen. Beschadigd weefsel heeft (onder ideale omstandigheden) ongeveer 6 weken nodig om de meeste kracht terug te winnen. Dit geeft aan dat men nadat de pijnklachten zijn gestopt, de belasting/activiteiten langzaam moet opbouwen. De diagnose SI-syndroom kan worden gesteld op basis van een persoonlijk verhaal en na lichamelijk onderzoek van de rug, de sacro ilicale gewrichten en heupen.

Hoe wordt het behandeld?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden.

Deze kunnen zijn:

Hoe gaat de fysiotherapeut te werk?

Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie verholpen worden. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Mobiliserende oefeningen kunnen er voor zorgen dat de blokkade wegblijft. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Lees hier een ander artikel over het SI-gewricht

Veelgestelde vragen

Een ontsteking aan het SI-gewricht wordt vaak herkent aan: pijn in de onderrug die doorstraalt naar de billen of soms de lies, bovenbenen en voet. Daarnaast kun je ook een instabiel gevoel in je been krijgen. Ook is een verstoord slaappatroon een kenmerk hiervan.
Het is belangrijk dat je genoeg beweegt. Wij van Fysiotherapie4all kunnen jou hierbij helpen door middel van speciale oefeningen.
Door artritis kunnen ontstekingen optreden in het SI-gewrichten optreden.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer