Verkalking in de schouder

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men hoeft niet meteen klachten te ervaren wanneer er kalkvorming optreedt. Pas als de pees door de kalkvorming stugger wordt en in omvang toeneemt, begint men pijn te ervaren. Door de verdikking van de pees ontstaat er wrijving met andere structuren in de schouder, zoals de slijmbeurs. Vaak is een slijmbeursontsteking hiervan het gevolg. Men ervaart in dit stadium van de kalkvorming een stekende pijn in de schouder die toeneemt bij het heffen van de arm en het naar achteren bewegen van de arm. De pijn wordt voornamelijk aan de voorkant en zijkant van de schouder gevoeld en kan uitstralen naar de arm. Ook kan deze ’s nachts aanwezig zijn wanneer men op de schouder ligt.

Wat is de behandeling?

Tendinitis calcarea is een aandoening die uiteindelijk vanzelf weer overgaat. De kalk lost op en de klachten verdwijnen. Hoewel de hersteltijd echter jaren kan duren, zijn er verschillende technieken om dit herstel te versnellen en om de pijn te dempen. Dit kunnen fysiotherapeutische technieken zijn zoals het mobiliseren van de schouder, oefentherapie, triggerpointtherapie (dry-needling therapie) of houdingstherapie. Ook shockwave therapie kan het herstel versnellen door de kalk te vergruizen, zodat dit via het bloed afgevoerd kan worden. Ook kan een arts de kalk ‘aanprikken’, zodat deze via de slijmbeurs afgevoerd kan worden.

Tot slot kan het inspuiten van ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de slijmbeurs helpen om de pijnklachten te verminderen. Men kan volledig herstellen van een verkalking in de schouder. Bij hevige klachten die niet verminderen door een conservatieve behandeling, kan men kiezen voor een operatie. Hierbij wordt door middel van een kijkoperatie (atroscopie) de kalk aangeprikt en verwijderd.

Bekijk hier een onderzoek over verkalking in de schouder. Ontdek hier meer over een slijmbeursontsteking van de schouder.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer