Verkalking in de schouder

Hoe ontstaat een verkalking in de schouder?

Er is vooralsnog geen eenduidigheid over de directe oorzaak van de kalkvorming in de schouderpezen. Een verminderde stofwisseling in de pees, een overbelasting van de pees of een inklemming van de pees zijn allemaal oorzaken welke in verband worden gebracht met een verkalking in de schouder. Mensen van middelbare leeftijd hebben een verhoogde kans op verkalking in de schouder. Daarnaast kan de vorming van kalk in pezen erfelijk zijn.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men hoeft niet meteen klachten te ervaren wanneer er kalkvorming optreedt. Pas als de pees door de kalkvorming stugger wordt en in omvang toeneemt, begint men pijn te ervaren. Door de verdikking van de pees ontstaat er wrijving met andere structuren in de schouder, zoals de slijmbeurs. Vaak is een slijmbeursontsteking hiervan het gevolg. Men ervaart in dit stadium van de kalkvorming een stekende pijn in de schouder die toeneemt bij het heffen van de arm en het naar achteren bewegen van de arm. De pijn wordt voornamelijk aan de voorkant en zijkant van de schouder gevoeld en kan uitstralen naar de arm. Ook kan deze ’s nachts aanwezig zijn wanneer men op de schouder ligt.

Wat is de behandeling?

Tendinitis calcarea is een aandoening die uiteindelijk vanzelf weer overgaat. De kalk lost op en de klachten verdwijnen. Hoewel de hersteltijd echter jaren kan duren, zijn er verschillende technieken om dit herstel te versnellen en om de pijn te dempen. Dit kunnen fysiotherapeutische technieken zijn zoals het mobiliseren van de schouder, oefentherapie, triggerpointtherapie (dry-needling therapie) of houdingstherapie. Ook shockwave therapie kan het herstel versnellen door de kalk te vergruizen, zodat dit via het bloed afgevoerd kan worden. Ook kan een arts de kalk ‘aanprikken’, zodat deze via de slijmbeurs afgevoerd kan worden.

Tot slot kan het inspuiten van ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de slijmbeurs helpen om de pijnklachten te verminderen. Men kan volledig herstellen van een verkalking in de schouder. Bij hevige klachten die niet verminderen door een conservatieve behandeling, kan men kiezen voor een operatie. Hierbij wordt door middel van een kijkoperatie (atroscopie) de kalk aangeprikt en verwijderd.

Bekijk hier een onderzoek over verkalking in de schouder. Ontdek hier meer over een slijmbeursontsteking van de schouder.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer