Longontsteking (pneumonie)

Wat zijn de oorzaken van een longontsteking?

In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak, maar het kan ook veroorzaakt worden door een virus. In enkele gevallen veroorzaken schimmels en gisten een pneumonie. Dit kan optreden bij mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben. Het kan ook het gevolg zijn van verslikken (aspiratiepneumonie) of het niet goed kunnen ophoesten van slijm in de longen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die de kans op deze aandoening vergroten, zoals: roken, alcohol, verhoogde leeftijd, Diabetes Mellitus (suikerziekte), beroerte, COPD, mensen met een verminderde werking van het afweersysteem en mensen die voor langere tijd in het ziekenhuis hebben gelegen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn: hoesten, koorts, benauwdheid, kortademigheid, zweten, pijn op de borst, algemeen onwelbevinden, versnelde ademhaling en verkoudheid. De symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Wat is de behandeling?

Een longontsteking wordt in de meeste gevallen behandeld met een antibioticakuur. Deze helpt niet voor virale longontstekingen, maar het is voor een arts moeilijk te achterhalen of de ontsteking door een bacterie of door een virus veroorzaakt is. Daarnaast krijgt men vaak pijnstilling en kan men soms extra zuurstof toegediend krijgen. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven en een goede hoesttechniek te gebruiken om zo overtollig slijm uit de longen op te hoesten. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Het herstel van een longontsteking is afhankelijk van de ernst, maar duurt gemiddeld twee tot vier weken. Het kan echter maanden duren voordat iemand weer volledig op conditie is.

Bekijk hier een onderzoek over longontsteking.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer