Zweepslag van de kuit

Wat is een zweepslag in kuit?

Bij een zweepslag van de kuit is er een (gedeeltelijke) spierscheuring in de kuitspier ontstaan. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius) bestaat uit een binnenste en buitenste spierkop. Een zweepslag treedt in de meeste gevallen in de binnenste (mediale) kop van deze spier op. De mate van scheuring kan variëren van een scheuring van enkele spiervezels tot een volledige scheur van de spier.

Wat zijn de oorzaken een zweepslag van de kuit?

De oorzaak van een zweepslag van de kuit is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer men gewoon aan het wandelen is. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een zweepslag zijn:

 • een verminderde mobiliteit van voeten, enkels of knieën
 • een slechte warming-up tijdens het sporten
 • eerdere kuitblessures
zweepslag van de kuit
Anatomie zweepslag

Wat zijn de tekens & symptomen van een zweepslag van de kuit?

Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak alsof er iemand tegen de kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een ‘knappend’ gevoel of geluid. Daarna voelt men een scherpe pijn in de kuit. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan een bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De kuitspier is druk pijnlijk en ook het rekken van de kuitspier is provocerend.

 • Men kan meestal niet verder lopen vanwege de pijn
 • Op de tenen staan is pijnlijk
 • Het rekken van de kuitspier is pijnlijk

Wat is de behandeling van een zweepslag van de kuit?

Wanneer men net een zweepslag van de kuit heeft opgelopen is het belangrijk dat de pijnlijke plek gekoeld wordt en het been direct hoog gelegd wordt. Ook kan koelen het herstel versnellen. Dit heeft alleen de eerste 24 uur effect. De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Leg het been omhoog en leg eventueel een drukverband aan. Beweeg de voet en knie wel onbelast om de circulatie van het onderbeen te bevorderen.

Stap 1. Koel de gescheurde spier met een ice-pack

Stap 2. Leg het been omhoog

Stap 3. Leg een drukverband aan

Herstellen van een zweepslag van de kuit

Daarna is het belangrijk de belasting op de kuit gedoseerd op te bouwen. De fysiotherapeut kan daarbij helpen. Een opbouwschema waarbij kracht, mobiliteit en coördinatie een rol spelen is essentieel om restklachten en herhaling van letsel te voorkomen. De herstelduur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere zweepslag van de kuit kan het herstel zes tot tien weken duren.

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het herstel van een zweepslag van de kuit. De fysiotherapeut kan verschillende behandelingstechnieken en oefeningen toepassen om het herstelproces te bevorderen en de functionaliteit van de kuit te verbeteren. Enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij een zweepslag zijn:

 1. Evaluatie en diagnose: De fysiotherapeut zal een grondige evaluatie uitvoeren om de ernst van de blessure te beoordelen en andere mogelijke verwondingen uit te sluiten. Ze kunnen ook kijken naar factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de zweepslag, zoals spieronevenwichtigheden of problemen met de loop- of sprongtechniek.
 2. Rust en bescherming: In de beginfase van het herstel kan de fysiotherapeut adviseren om rust te nemen en de kuitspieren te beschermen tegen verdere schade. Dit kan het vermijden van belastende activiteiten of het gebruik van hulpmiddelen zoals krukken om het gewicht op het aangedane been te verminderen, omvatten.
 3. Pijnbestrijding en ontstekingsremming: De fysiotherapeut kan verschillende technieken toepassen om pijn en ontsteking te verminderen, zoals het gebruik van ijs, elektrotherapie, massage of mobilisatietechnieken. Deze kunnen helpen om pijn te verlichten, de bloedtoevoer naar het gebied te verbeteren en het genezingsproces te bevorderen.
 4. Herstel van bewegingsbereik en spierkracht: Naarmate het genezingsproces vordert, zal de fysiotherapeut geleidelijk aan oefeningen en mobilisatietechnieken introduceren om het bewegingsbereik van de kuit te herstellen. Dit kan onder andere rek- en strekoefeningen omvatten om de spieren op lengte te houden en de flexibiliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen spierversterkende oefeningen worden uitgevoerd om de kracht van de kuitspieren te herstellen.
 5. Functionele training: De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en activiteiten introduceren die gericht zijn op het verbeteren van de functionele capaciteiten van de kuit. Dit kan onder andere het trainen van looppatronen, sprongtechnieken of sportgerelateerde bewegingen omvatten, afhankelijk van de individuele behoeften en doelen van de persoon.

Daarnaast kan de fysiotherapeut ook educatie en advies geven over het voorkomen van toekomstige blessures, het aanpassen van trainingsprogramma’s en het verbeteren van de algehele conditie en kracht van het lichaam.

Het is belangrijk om met een ervaren fysiotherapeut samen te werken voor de juiste begeleiding en behandeling bij een zweepslag van de kuit. Ze kunnen een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke situatie en doelen, en je begele

Pijn Reset Community

Wil jij van jouw chronische pijnklachten afkomen?

Met de Pijn Reset Community word jij zelf (pijn) specialist over je eigen lichaam door te leren aan deze ‘knoppen’ te draaien!

De afgelopen jaren hebben wij talloze cursussen, masterclasses, trainingen en coachingstrajecten aangeboden om mensen met (chronische) klachten verder te helpen.We hebben van deze losse producten één complete totaaloplossing gemaakt, waarmee wij jou helpen grip te krijgen op jouw (pijn)klachten en een positiever en gelukkiger leven te lijden.

Door NU actie te ondernemen voorkom je dat je klachten steeds verder achteruit gaan. Wij gaan vandaag direct met je aan de slag en we stoppen pas als je klachtenvrij bent! Wil jij meer informatie? Bekijk dan onze pagina over de Pijn Reset Community!

Veelgestelde vragen

Je voelt een sterke pijn die je tegen houdt om te bewegen. Daarbij voel je een abrupte stevige tik tegen de kuit alsof er iets kapot gaat. Het midden van de kuit is meestal waar de pijn zit. Het kan zijn dat bij het lopen veel moeite ontstaat. De kuit kan opzwellen en af en toe blauw worden door de bloedvaten die ook gescheurd zijn. Het bloed bereikt uiteindelijk na een paar dagen de enkel of voet. Dit is zichtbaar door de verdikking en het blauw of geel worden van de enkel.
De kuitspier moet vanzelf herstellen en binnen 2 tot 8 weken volledig belastbaar zijn, afhankelijk van de ernst. Het is een iets ernstiger geval van zweepslag als de pijn meerdere weken aanhoudt. In het geval van een zweepslag, is het raadzaam om meteen te koelen met ijs en eventueel een drukverband te gebruiken. Vermijd de eerste dagen het lopen op het geblesseerde been en rust in plaats daarvan met dat been verhoogd op een stoel of kruk.
Het herstel van de kuitspier gaat vanzelf. Binnen 2 tot 8 weken is de kuit weer volledig belastbaar, als er geen operatie nodig is. Het kan maanden duren om het sporten op hetzelfde niveau volledig te hervatten.
De eerste dagen tot een week na zo'n ongeluk is het cruciaal dat de spieren niet belast worden. Is het mogelijk om daarna weer te bewegen zonder ongemak of met merkbaar verminderde pijn? Zo ja, dan gaat het waarschijnlijk om een kleine blessure.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer