Zweepslag kuit

Wat zijn de oorzaken een zweepslag van de kuit?

De oorzaak van een zweepslag is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer men gewoon aan het wandelen is. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een zweepslag zijn:

  • een verminderde mobiliteit van voeten, enkels of knieën
  • een slechte warming-up tijdens het sporten
  • eerdere kuitblessures
Anatomie zweepslag
Anatomie zweepslag

Wat zijn de tekens & symptomen van een zweepslag van de kuit?

Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak alsof er iemand tegen de kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een ‘knappend’ gevoel of geluid. Daarna voelt men een scherpe pijn in de kuit. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan een bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De kuitspier is drukpijnlijk en ook het rekken van de kuitspier is provocerend.

  • Men kan meestal niet verder lopen vanwege de pijn
  • Op de tenen staan is pijnlijk
  • Het rekken van de kuitspier is pijnlijk

Wat is de behandeling van een zweepslag van de kuit?

Wanneer men net een zweepslag hebt opgelopen is het belangrijk dat de pijnlijke plek gekoeld wordt en het been direct hoog gelegd wordt. Ook kan koelen het herstel versnellen. Dit heeft alleen de eerste 24 uur effect. De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Leg het been omhoog en leg eventueel een drukverband aan. Beweeg de voet en knie wel onbelast om de circulatie van het onderbeen te bevorderen.

Stap 1. Koel de gescheurde spier met een ice-pack

Stap 2. Leg het been omhoog

Stap 3. Leg een drukverband aan

Herstellen van een zweepslag van de kuit

Daarna is het belangrijk de belasting op de kuit gedoseerd op te bouwen. De fysiotherapeut kan daarbij helpen. Een opbouwschema waarbij kracht, mobiliteit en coördinatie een rol spelen is essentieel om restklachten en herhaling van letsel te voorkomen. De herstelduur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere spierscheuring kan het herstel zes tot tien weken duren.

Welke oefeningen kan men doen tijdens het herstel van een zweepslag?

Het is belangrijk dat men tijdens het herstel lichte oefeningen uitvoert. De oefeningen zorgen ervoor dat de kuit sterker wordt.

Oefening 1: Strek het been naar voren en draai rondjes met de voet. Deze oefeningen kun men drie keer per dag uitvoeren.

Oefening 2: Ga zitten en druk de tenennaar voren. Houd het strekken 10 seconden vol. Trek vervolgens de tenen naar zichzelf toe. Herhaal dit 10 keer, 3 keer per dag.

Oefening 3: Ga op de tenen staan. Dit zal de kuitspier versterken. Zak na 5 seconden weer naar de grond. Deze oefening kun men 3 keer per dag uitvoeren.

Oefening 4: Men kan langzamerhand weer rustig gaan bewegen. Vooral wandelen, zwemmen, fietsen en traplopen is een goede oefening.

Bekijk hier een onderzoek over een zweepslag van de kuit.

Veel gestelde vragen

Je voelt een sterke pijn die je tegen houdt om te bewegen. Daarbij voel je een abrupte stevige tik tegen de kuit alsof er iets kapot gaat. Het midden van de kuit is meestal waar de pijn zit. Het kan zijn dat bij het lopen veel moeite ontstaat. De kuit kan opzwellen en af en toe blauw worden door de bloedvaten die ook gescheurd zijn. Het bloed bereikt uiteindelijk na een paar dagen de enkel of voet. Dit is zichtbaar door de verdikking en het blauw of geel worden van de enkel.
De kuitspier moet vanzelf herstellen en binnen 2 tot 8 weken volledig belastbaar zijn, afhankelijk van de ernst. Het is een iets ernstiger geval van zweepslag als de pijn meerdere weken aanhoudt. In het geval van een zweepslag, is het raadzaam om meteen te koelen met ijs en eventueel een drukverband te gebruiken. Vermijd de eerste dagen het lopen op het geblesseerde been en rust in plaats daarvan met dat been verhoogd op een stoel of kruk.
Als er een hevige, stekende pijn in de kuit opspeelt en lopen of bewegen lastig is, kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een gerichte zweepslag behandeling en passende instructies over hoe het gewenste activiteitenniveau te bereiken. Gedurende de eerste paar dagen tot de eerste week is het cruciaal om de kuit niet te rekken. Daarna kan de spier weer minimaal worden belast, terwijl de fysiotherapeut nauwlettend toezicht houdt.
Het herstel van de kuitspier gaat vanzelf. Binnen 2 tot 8 weken is de kuit weer volledig belastbaar, als er geen operatie nodig is. Het kan maanden duren om het sporten op hetzelfde niveau volledig te hervatten.
De eerste dagen tot een week na zo'n ongeluk is het cruciaal dat de spieren niet belast worden. Is het mogelijk om daarna weer te bewegen zonder ongemak of met merkbaar verminderde pijn? Zo ja, dan gaat het waarschijnlijk om een kleine blessure.
Opwarmen is het meest cruciale van allemaal om de spieren voor te bereiden. Volgens onderzoek hebben sporters die minstens 10 minuten opwarmen minder kans op een zweepslag. De ervaring heeft ook aangetoond dat er een grotere kans is bij sporters die voorafgaand aan de activiteit melding maken van ongemakkelijke of stijve kuitspieren.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1009 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

01-06-23

Deskundig, professioneel en behandeling op maat geboden. Luistert goed en geeft gericht advies en behandeling

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Hij is goed bereikbaar hij is erg vriendelijk en denkt mee

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Ij dezelfde klachten dan ik had.

Lees meer