Wat is een zweepslag van de kuit?
Bij een zweepslag van de kuit is er een (gedeeltelijke) spierscheuring in de kuitspier ontstaan. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius) bestaat uit een binnenste en buitenste spierkop. Een zweepslag treedt in de meeste gevallen in de binnenste (mediale) kop van deze spier op. De mate van scheuring kan variëren van een scheuring van enkele spiervezels tot een volledige scheur van de spier.
Wat zijn de oorzaken een zweepslag van de kuit?
De oorzaak van een zweepslag is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer u gewoon aan het wandelen bent. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een zweepslag zijn: een verminderde mobiliteit van voeten, enkels of knieën, een slechte warming-up of eerdere kuitblessures.

Wat zijn de tekens & symptomen van een zweepslag van de kuit?
Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak alsof er iemand tegen de kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een ‘knappend’ gevoel of geluid. Daarna voelt men een scherpe pijn in de kuit. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan een bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De kuitspier is drukpijnlijk en ook het rekken van de kuitspier is provocerend.
- Je kan meestal niet verder lopen vanwege de pijn
- Op de tenen staan is pijnlijk
- Het rekken van de kuitspier is pijnlijk
Wat is de behandeling van een zweepslag van de kuit?
Wanneer je net een zweepslag hebt opgelopen is het belangrijk dat je de pijnlijke plek gaat koelen en het been direct hoog legt. Ook kan koelen het herstel versnellen. Dit heeft alleen de eerste 24 uur effect. De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Leg uw been omhoog en leg eventueel een drukverband aan. Beweeg uw voet en knie wel onbelast om de circulatie van het onderbeen te bevorderen.
Stap 1. Koel de gescheurde spier met een ice-pack
Stap 2. Leg het been omhoog
Stap 3. Leg een drukverband aan
Herstellen van een zweepslag van de kuit
Daarna is het belangrijk de belasting op jouw kuit gedoseerd op te bouwen. De fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Een opbouwschema waarbij kracht, mobiliteit en coördinatie een rol spelen is essentieel om restklachten en herhaling van letsel te voorkomen. De herstelduur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere spierscheuring kan het herstel zes tot tien weken duren.
Welke oefeningen kan ik doen tijdens het herstel van een zweepslag?
Het is belangrijk dat je tijdens het herstel lichte oefeningen uitvoert. De oefeningen zorgen ervoor dat de kuit sterker wordt.
Oefening 1: Strek het been naar voren en draai rondjes met de voet. Deze oefeningen kun je drie keer per dag uitvoeren.
Oefening 2: Ga zitten en druk je tenen van je af naar voren. Houd het strekken 10 seconden vol. Trek vervolgens je tenen naar je toe. Herhaal dit 10 keer, 3 keer per dag.
Oefening 3: Ga op je tenen staan. Dit zal de kuitspier versterken. Zak na 5 seconden weer naar de grond. Deze oefening kun je 3 keer per dag uitvoeren.
Oefening 4: Je kan langzamerhand weer rustig gaan bewegen. Vooral wandelen, zwemmen, fietsen en traplopen is een goede oefening.
Bekijk hier een onderzoek over een zweepslag van de kuit.