Migraine

Migraine

Personen die last hebben van migraine hebben vaak te maken met migraine aanvalllen die hevige hoofdpijn kunnen veroorzaken. Naast de hoofdpijn hebben mensen met migraine ook last van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, etc. Tijdens een migraineaanval is het voor mensen niet mogelijk om normaal te functioneren. 

 

Bekijk hoe we Conny met haar migraine hebben geholpen?

Conny had veel last van migraine klachten. Ze had zoveel last van haar migraine dat het haar dagelijks functioneren belemmerde. Dankzij dry needling therapie is ze van haar migraine klachten af en kan ze weer alles doen wat ze leuk vindt.Migraine in het kort

Migraine is een neurovasculaire aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen en voornamelijk tussen het 25ste en 55ste levensjaar. De pijnklachten bevinden zich meestal aan één zijde van het hoofd en de pijn kan omschreven worden als een kloppende pijn. Bijkomend kan men last hebben van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en of geluid etc. Kortom normaal functioneren tijdens een migraine aanval is niet mogelijk.


Wat zijn de oorzaken?

Er bestaan verschillende theorieën die het ontstaan van deze neurovasculaire aandoening proberen te verklaren. Onderzoek laat zien dat het neurovasculaire systeem een rol kan spelen bij deze aandoening. Ook zijn patiënten gevoeliger voor prikkels die een migraine aanval kunnen uitlokken. Deze gevoeligheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Er zijn verschillende prikkels/factoren die een aanval kunnen uitlokken, zoals: hormonale veranderingen, emotionele stress, te weinig vocht, bepaalde voedingsmiddelen etc.

Wat hebben triggerpoints en migraine gemeen?

Deze aandoening is een vorm van hoofdpijn. Het is algemeen bekent dat de nekspieren een belangrijke rol spelen in het ontstaan van hoofdpijn klachten. Personen met deze vorm van hoofdpijn ervaren vaak gerefereerde/uitstralende pijn die volgens sommige deels vergelijkbaar is met de gerefereerde/uitstralende pijn die triggerpoints kunnen veroorzaken.

(NeuroMusculaire) Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt. Vaak zijn deze triggerpoints betrokken bij hoofdpijnklachten, zoals; spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, cluster hoofdpijn en zelfs migraine.

Uit relatief recent onderzoek (Calante et al., 2006) blijkt dat triggerpoints een oorzaak zijn voor migraine. Er werd een verband gevonden tussen het aantal triggerpoints en de duur en frequentie van de aanval. Ook bleken deze triggerpoints zich op specifieke plekken te bevinden en in grotere aantallen aanwezig te zijn.

Een aanval heeft een grote impact op het dagelijks functioneren. Erg belangrijk is dat men gevoelsmatige controle over zijn/haar klachten krijgt. In veel gevallen zien we dat de spieren die zich heel hoog in de nek bevinden (m.splenius capitis/ cervicis) de veroorzaker zijn van deze hevige hoofdpijnklachten. De meeste mensen belasten deze spieren verkeerd, met name wanneer ze in hun nek hangen (protractie stand), bijvoorbeeld bij te veel achter de computer zitten. Hierdoor wordt de spier overbelast en kunnen er triggerpoints ontstaan binnen de spier. Dit kan uiteindelijk tot de neurovasculaire aandoening leiden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak een kloppende pijn die zich aan één zijde van het hoofd bevindt. Deze pijn is vaak zo hevig dat men geen licht of geluid kan verdragen. Men kan ook misselijk en/of duizelig worden. Deze klachten zijn vele malen heftiger dan de klachten bij spanningshoofdpijn. Daarnaast worden bij migraine de klachten erger bij inspanning, terwijl dit bij spanningshoofdpijn niet zo is.

Hoe wordt migraine behandeld?

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk. Medicatie kan zinvol zijn om de symptomen te onderdrukken. Ook is er medicatie die ervoor zorgen dat de bloedvaten in de hersenen niet te ver uitzetten. Daarnaast kan het vermijden van de uitlokkende factoren ook helpen om aanvallen te voorkomen. De fysiotherapeut kan uw migraineklachten behandelen door middel van massage, rekoefeningen, ontspanningsoefeningen, medical taping etc. Ook triggerpointtherapie heeft verbluffende resultaten. Door middel van manuele druktechnieken en dry needling kunnen uw klachten drastisch verminderen of zelfs verdwijnen. Op onze website kunt u in het artikel Triggerpoints als oorzaak van migraine meer lezen over deze behandelmethode.

Ervaring in onze praktijk

In veel gevallen kunnen wij wat betekenen voor patiënten die last hebben van deze aandoening. Middels dry needling therapie en houdingsadvies kunnen we de spieren hoog in de nek ontspannen, waardoor de klachten verminderen of in sommige gevallen voorkomen kunnen worden.

In de onderstaande video deelt Harm van de Ven zijn ervaringen met onze praktijk.


Bron: Calandre EP, Hidalgo J, García-Leiva JM, Rico-Villademoros F. Trigger point evaluation in migraine patients: An indication of peripheral sensitization linked to migraine predisposition? Eur J Neurol 2006;13:244-249

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!