Tension Myoneural Syndrome (TMS)

Uitleg Tension Myoneural Syndrome (video)

Download gratis ebook

Wil jij jouw chronische pijn oplossen? Dan is dit e-book ‘Tension Myoneural Syndrome’ t.w.v €19,95 gratis te downloaden. Het is een complete samenvatting van de visie van Dr. Sarno. Sommige mensen zijn pijnvrij na het lezen van dit boek!

tms - tension myoneural syndome

Ik, Maikel Korbmacher ben niet alleen opgeknapt door de inzichten van L. Moseley. Voor het grootste gedeelte zijn/is het misschien wel de kennis en inzichten van Dr. Sarno geweest die mij hebben geholpen. Hij zegt: “95% van alle pijnklachten zijn psychosomatisch”, ook wel het Tension Myoneural Syndrome genoemd (ook anders bekend als het tension myositis syndrome). Ik kon dit in het begin niet geloven, maar nu ben ik hier voor een groot deel van overtuigd door mijn eigen ervaringen. Vooral bij die mensen waar geen oorzaak wordt gevonden óf bij de mensen die mogelijk wel een oorzaak hebben gevonden maar bij wie deze klachten niet beter worden. Voor de meeste mensen is dit een onbekend terrein en zijn mensen vaak sceptisch. Dit is ook zeker begrijpelijk, alleen wanneer je hier niet voor open staat of wil staan zal er nooit verandering optreden in jouw pijnklachten.

Onze kennis evalueert continu. Binnen de geneeskunde is er altijd spanning geweest over het belang van de geest en het lichaam. In 1895 brachten Sigmund Freud en zijn collega’s de geest terug in de wetenschap en de geest-lichaam connectie kreeg niet alleen veel aandacht in de psychiatrie, maar ook binnen de geneeskunde. Halverwege de 20e eeuw werden de medische middelen steeds technischer en meer mechanisch. Wetenschappers brachten ongelofelijk veel uitvindingen voort zoals antibiotica, medicatie en vaccins. De rol van de geest, die veel moeilijker te snappen en te bestuderen is, werd steeds genegeerd. Dr. Sarno studeerde geneeskunde voordat deze zienswijze verschoof, begin jaren 60. Toen hij begon te werken aan de NYU stimuleerde zijn mentor Howard Rusk zijn onderzoek naar een emotionele basis voor chronische pijnklachten.

“Iedereen genereert emoties in het brein, waar we ons niet van bewust zijn. Het zijn de resultaten van onze levenservaringen, die beginnen in onze jeugd”.

Dr. Sarno en het Tension Myoneural Syndrome

Tension-Myoneural-Syndroom

Dr. Sarno onderzoekt een patiënt eerst om structurele problemen uit te sluiten zoals een blokkade, ontsteking of een gescheurde band. Als hij niets vindt, is zijn diagnose TMS ofwel Tension Myoneural Syndrome. Dit is een psychisch veroorzaakte verandering in de fysiologie die pijn veroorzaakt maar geen schade. Deze diagnose is gebaseerd op het idee dat ons onbewuste brein pijn veroorzaakt om ons af te leiden van ontoelaatbare gedachten, zoals woede richting je ouders, echtelijke ruzies of frustratie over je kinderen, wat je ontoelaatbaar vindt. Je brein denkt dat het een fysieke aandoening moet genereren om je te beschermen tegen krachtige en gevaarlijke emoties.

Het idee is dat het symptoom je aandacht verlegt naar je lichaam terwijl het probleem in je brein zit. Dr. Sarno zijn adviezen zijn vooral gericht op het emotioneel benaderen in plaats van fysiek. Met andere woorden betekent dit dat jij zelf je leven moet analyseren en de druk die jij jezelf oplegt. Je moet dus weten hoe ons systeem werkt om beter te worden. Wat belangrijk is: ‘ben eerlijk naar jezelf’. Wanneer patiënten dit omarmden en hierin geloofden werden ze beter. Ze moesten dagelijks een dagboek bijhouden om het brein te leren dat het goed is om ontoelaatbare gedachten te hebben. Dr. Sarno spoorde ze ook aan om zo snel mogelijk weer fysiek actief te worden om de angst te overwinnen. Dit omdat de angst een grote negatieve rol kan spelen in het herstelproces.

Een patiënt van Dr. Sarno had elke dag pijn en de röntgenfoto toonde een breuk in zijn tussenwervelschijf aan. Dr. Sarno zei: ‘’ja dit is normaal’’. Waarop de patiënt zei: ‘‘maar een breuk is niet normaal’’. Waarop hij antwoorde: ‘’het is een normale abnormaliteit’’.
Dit klinkt vreemd, maar men heeft ontdekt dat er vrijwel geen correlatie is tussen pijn en wat te zien is op een röntgenfoto of MRI. Veel mensen hebben hernia’s, uitstulpende tussenwervels (bulging disk) of slijtage zonder dat ze pijnklachten ervaren. En veel mensen met pijn vertonen juist geen afwijkingen.

Dr. Sarno: “Wat jullie verteld wordt is niet waar! Je wordt niet beter, tenzij je zegt: Ik heb structurele afwijkingen, maar dat is normaal en niet de oorzaak van mijn pijn. En ik snap dat het soms moeilijk is om dat idee los te laten als je die ervaring hebt, vertel het mij zodat ik je kan helpen dat idee los te laten. Wat is er gebeurd de afgelopen 40 jaar? Het heeft epidemische vormen aangenomen. Waarom? ANGST! In hoge mate dankzij de medische beroepen. Mensen is geleerd bang te zijn voor hernia’s, artrose, artritis. Stop met alleen de fysieke benadering, start ook met de psychische benadering. Voor de meerderheid van de mensen is dit onmogelijk te begrijpen en te accepteren. Wanneer je hier niet voor open staat bestaat de kans dat jouw klachten nooit zullen verbeteren”.

Symptomen van het Tension myoneural syndrome

Symptomen van het tension myoneural syndrome kunnen leiden tot verschillende vervelende klachten in het lichaam. Deze klachten dienen als indicatoren voor TMS. TMS kan bijvoorbeeld rugpijn veroorzaken, evenals pijn in de nek, schouders, heup- en billen, benen, voeten, tenen, ogen, tanden of het hele lichaam. Andere symptomen van het tension myoneural syndrome kunnen bestaan uit spierpijn, een branderig gevoel, stekende pijn, zenuwpijn, tintelingen of neuropathische pijn. Bovendien kunnen maag- en darmkrampen, tinnitus, stijfheid en fibromyalgie ook wijzen op het tension myoneural syndrome.

Deze aandoening kan in feite elke vorm van klacht in het lichaam veroorzaken, ongeacht de locatie. De hersenen en het zenuwstelsel hebben namelijk invloed op alle aspecten van het lichaam, omdat ze alles reguleren, zoals de spijsvertering, hartslag en bloedcirculatie.

Onderzoek naar TMS

Dr. Sarno heeft een aantal vragen ontwikkeld om te onderzoeken of de klachten die de patiënt ervaart veroorzaakt kunnen worden door het tension myoneural syndrome. In de onderstaande video leg ik uit welke vragen jij jezelf kunt stellen om erachter te komen of je last hebt van het ‘Tension myoneural syndrome’.

Hoe weet je nu of je last hebt van het Tension Myoneural Syndrome? Stel jezelf eens de volgende vragen:

1: Heb je pijnlijke spieren? Zijn er triggerpoints aanwezig?
2: Heb je diverse behandelingen gehad met geen of weinig verbetering
3: Geeft stress meer pijn?
4: Veranderd de hoeveelheid pijn wel eens?
5: Heb je minder pijn tijdens je vakantie?
6: Veranderd de pijn qua plek?
7: Heb je vaker spanning gerelateerde klachten?
8: Geeft een koude douche meer klachten?
9: Geeft sporten of bewegen een verandering van de pijn?
10: Heb je persoonskenmerken zoals: zorgzaamheid, perfectionisme, controle freak, altijd de beste willen zijn en/of ben je een placer?

Werkingsmechanisme van het Tension Myoneural Syndrome

Pijnklachten zoals eerder beschreven wordt voor in 95% van de gevallen veroorzaakt door het Tension Myoneural Syndrome. Dit houdt in dat de pijnklachten worden veroorzaakt door een zuurstoftekort in de weefsels van spieren, pezen en zenuwen. Dr. Sarno zegt dat dit syndroom veroorzaakt wordt door (jeugd)trauma‘s, persoonskenmerken en/of (onderdrukte) emoties zoals boosheid, woede, angst, verdriet, etc. Doordat we deze emoties onderdrukken ontstaat er een verandering in het autonome zenuwstelsel wat resulteert in een verminderde doorbloeding en zuurstof tekort in de betrokken weefsels. In de Pijn Reset Community kom ik hier uitgebreid op terug en bespreken we ook hoe we dit kunnen behandelen.

Tension-Myoneural-syndrome

De rol van de amygdala

Bij het Tension Myoneural Syndrome speelt de amygdala een belangrijke rol bij het ontstaan van onverklaarbare chronische pijn. De amygdala ligt gecentreerd in ons brein en hierin worden emotionele gebeurtenissen (trauma’s) of herinneringen opgeslagen. Deze emotionele herinneringen worden opgeslagen in dit complexe brein waar veel netwerken heersen die met elkaar verbonden zijn.

Een mooi voorbeeld is wanneer een kind zich verbrand aan een heet voorwerp. Deze (emotionele) gebeurtenis of herinnering wordt dan opgeslagen in de amygdala. Wanneer het kind de volgende keer dat heet voorwerp ziet dan slaat de amygdala alarm en zal het kind, voordat hij dit zelf door heeft, al voorzichtig zijn gedrag daarop aanpassen en zelfs in een reflex voldoende afstand nemen van het voorwerp.

Wanneer je iets bedreigends ervaart zoals bijvoorbeeld: een deadline, financiële problemen, zorgen om de kinderen, huwelijksproblemen, relatieproblemen, problemen op het werk; dan reageren wij daarop op onze manier. We gaan harder ons best doen of verdringen de gevoelens die bij de dreiging horen. We verwijden de situaties of we raken verslaafd aan dingen om ons beter te voelen. Dit zorgt ervoor dat wij zelf de dreiging niet meer voelen.

Echter, ons lichaam ervaart dit heel anders! Als de amygdala alarm slaat, dan gaan er signalen naar de hypothalamus, die vervolgens door middel van het autonome zenuwstelsel signalen afgeven naar elk deel van het lichaam om bijvoorbeeld de doorbloeding te

verminderen of orgaanfuncties aan te passen. Dit noemen ze ook wel de vecht of vlucht reactie. Deze wordt geactiveerd wanneer er gevaar dreigt en de amygdala alarm slaat en het hele lichaam hiermee beïnvloedt en in staat stelt om aan de dreiging te ontsnappen.

Dit proces gebeurt onbewust en ook zeer snel. Als u op de snelweg bijna tegen iemand aanrijdt, dan ontwijken we die auto vaak in een reflex, zonder dat we daar echt over nadenken. Dit is een situatie waar de amygdala ons helpt, want het zend een alarm signaal af en ons lichaam en geest reageren meteen! In het geval bij chronische pijn slaat de amygdala alarm om diverse onbewuste redenen, zonder dat er een fysiek gevaar aanwezig is. Maar de amygdala interpreteert dit wel zo en blijft signalen afgeven waardoor op continue basis de doorbloeding op bepaalde plekken in het lichaam vermindert of orgaanfuncties ontregeld of verminderd worden. Sterker nog, de zenuwbanen die deze klachten mede veroorzaken, worden geactiveerd. Na verloop van tijd worden de andere zenuwbanen, die deze klachten niet veroorzaken, gedeactiveerd. Dit proces wordt dan chronisch, we ontwikkelen het tension myoneural syndrome, en de chronische pijn is een realiteit.

Behandeling van het Tension Myoneural Syndrome

Ik leerde zelf op school veel over het onderzoeken van het lichaam en het behandelen van de symptomen, maar ik leerde vrijwel niks over de kracht van het brein. En je leert zoals ik al eerder zei weinig over pijn. Ik bekeek Dr. Sarno zijn documentaire, las zijn boek en realiseerde me: ‘Dat heb ik ook gehad’. Ik had de afgelopen 10 jaar rondgelopen met allemaal wisselende en vreemde klachten; hoofdpijn, nekklachten, buikpijn, slechte stoelgang en zo is er nog een hele waslijst. We zijn mensen en we moeten erkennen dat we emoties hebben en dat ze belangrijk zijn bij het ontwikkelen, maar ook bij het oplossen van pijn. De boodschap, het pijnsignaal dat ons brein afgeeft, moeten we begrijpen, interpreteren en hierop anticiperen.

Ik heb een behandelprogramma voor het Tension Myoneural Syndrome gemaakt i.c.m. het 6 domeinen model. Dit is een online cursus waarmee ik mijn chronische pijn heb behandeld. Dit is de Pijn Reset Community

Pijn Reset Community

Tip: meer weten over het Tension Myoneural Syndrome? Bekijk dan de video van Dr. Sarno ‘All The Rage‘.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer