Als we slecht slapen en we willen dit gaan verbeteren, moeten we naar 3 belangrijke factoren kijken. Deze 3 essentiële factoren zijn:
1. Gedachten & emoties
Wanneer je problemen hebt in je relatie, werk of andere stressoren, zien we dat mensen gaan piekeren. De gedachten en emoties gaan met je aan de haal. Dit resulteert in een verhoogde adrenaline en cortisol productie, wat zorgt voor alertheid en focus, waardoor we moeilijk in slaap kunnen komen.
2. Vitamine D3
Onderzoekers hebben aangetoond dat er grote concentraties vitamine-D receptoren bevonden in de gebieden van het brein die betrokken zijn bij het in slaap vallen en slapen in het algemeen. Bijna 60% van de mensen heeft in de winter een vitamine D tekort. Veel naar buiten gaan of aanvullen zijn de enige opties.
3. Ademhaling
Wanneer je elke avond voor het slapen gaan 15-30 minuten de buikademhaling traint, ga je ook beter slapen. Dit komt omdat we de Nervus Vagus stimuleren, wat weer een positieve invloed heeft op ons parasympatsich zenuwstelsel. Wanneer dit beter functioneert gaan we beter slapen.
Ontdek hoe je door beter te slapen je pijnklachten kunt verminderen
Uit onderzoek blijkt dat één of twee nachten van goede, gezonde en diepe slaap meer kan doen om je cortisolspiegel onder controle te houden dan een leven lang cursussen stressmanagement volgen. Waarom? Toen je nog een baby was, sliep je zo’n achttien uur per dag. Geen stressvol leventje dus, zou je denken. Tot aan je twintigste levensjaar vermindert je nachtrust tot minder dan zeven uur per nacht. Dat is eigenlijk twee uur minder dan de acht of negen uur die je nodig hebt voor een optimale fysieke en mentale conditie en die geadviseerd wordt door slaapdeskundigen.
Veranderingen van je interne klok, gecombineerd met wijzigingen in het patroon van hormoonafgifte, hebben ervoor gezorgd dat je later naar bed gaat en vroeger wakker wordt. Men zegt zo’n dertig minuten per decennium.Ook beweren onderzoekers dat je tussen je dertigste en veertigste tachtig procent minder aan ‘diepe slaap’ krijgt (vergeleken met de hoeveelheid diepe slaap tijdens je tienerjaren) en tegen de tijd dat je vijftig of zestig wordt, is het je nog maar nauwelijks gegund om van een ononderbroken diepe slaap te genieten. We krijgen nog wel wat diepe slaap, maar de periodes zijn te kort om in voldoende mate ons lichaam en onze geest te laten herstellen van de opgelopen schade tijdens de voorgaande dag.
Wat houdt dit gebrek aan slaap in met betrekking tot je cortisolspiegel? Het betekent dat de gemiddelde vijftigjarige gedurende de nacht een cortisolspiegel heeft die twaalf keer zo hoog is als die van een dertigjarige. Misschien wel het meest vervelende nieuws is dat niet alleen onvoldoende kwaliteit en hoeveelheid aan slaap resulteert in een hoge cortisolspiegel, maar dat een hoge cortisolspiegel ook je vermogen om in slaap te vallen en de hoeveelheid diepe slaap vermindert.
Dit levert een vicieuze cirkel op van te weinig slaap, een verhoogde cortisolspiegel en subtiele veranderingen in je metabolisme, die vervolgens leiden tot een verlaagde belastbaarheid . En dat kan weer leiden tot fysieke klachten of chronische ziekten. Dus… zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt!
Slapen en het parasympatisch zenuwstelsel
Wanneer je niet voldoende slaapt is je parasympatische zenuwstelsel inactief met als gevolg dat je sympathisch zenuwstelsel juist te actief wordt. Er ontstaat een disbalans en je batterij kan niet meer worden opgeladen, waardoor je te weinig energie hebt om je dag door te komen. Je put je lichaam uit. Hierdoor ontstaan uiteindelijk fysieke en/of mentale klachten. Een veel voorkomend probleem bij mensen is dat ze triggerpoints ontwikkelen.
Module slapen in de Pijn Reset Methode
In mijn boek ‘de oplossing voor pijn’ en in de Pijn Reset Methode komt de module slaap uitgebreid terug. Ontdek in dit programma de blauwdruk naar een pijnvrij leven.