Wat is een kniedistractie bij een versleten knie?

Tussen het boven-en onderbeen bevindt zich kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten zonder wrijving ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door overbelasting op de knie, door bijvoorbeeld overgewicht, intensief sporten of een trauma, kan de kwaliteit van het kraakbeen afnemen en knieklachten veroorzaken. Dit noemt men slijtage of artrose van de knie. Men kan pijnklachten, stijfheid en een verminderde beweeglijkheid ervaren in de knie. Ook kan de knie wat zwellen. Leer hier meer over knieklachten.

De kniedistractie is een techniek om het kraakbeen te herstellen!

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden hierbij. Dit is onder andere afhankelijk van de locatie en mate van slijtage en de klachten die u ervaart. Een bekende behandelmethode is het plaatsen van een knieprothese om het versleten gewricht te vervangen. Ook kunnen fysiotherapeutische behandelingen helpen om de functie van de knie zoveel mogelijk te behouden. Zo kan men onder andere manuele technieken en oefentherapie toepassen. Er is echter ook nog een andere behandelmethode:

De Sint Maartenskliniek en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben een techniek onderzocht om bij kraakbeenslijtage het kraakbeen te laten herstellen: de kniedistractie. Hierbij wordt er door middel van een frame een extra ruimte van enkele millimeters gecreëerd tussen het boven- en onderbeen. Hierdoor wordt het kraakbeen zes weken niet belast waardoor dit zou kunnen herstellen.Tijdens de zes weken is de knie namelijk gefixeerd en kan deze niet gebogen worden. Bij deze behandelmethode blijft het kniegewricht behouden. Daarna volgt een periode met intensieve oefentherapie.

Inmiddels wordt deze distractietechniek al toegepast.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer