Liesklachten door een stijve heup

Pijn in de lies

Liesklachten kunnen op verschillende manier ontstaan. Zo kun jij tijdens het sporten een verkeerde beweging maken waardoor liespijn ontstaat. Naast deze oorzaak is een stijve heup een bekend fenomeen voor het krijgen van liesklachten. Hoe dit kan ontdek je hieronder.

Waar bevindt zich de lies?

De lies vormt de overgang tussen de buikholte en het bovenbeen. In de liesregio liggen verschillende structuren, zoals lymfeklieren, spieren, bloedvaten en zenuwen. De buikspieren, heupbuigers en adductoren (spieren binnenzijde bovenbeen) zijn de belangrijkste spieren die bij de lies betrokken zijn.
Liesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een liesbreuk of een spierscheur. Ook een stijf heupgewricht kan leiden tot liesklachten. Een bekend voorbeeld hiervan is slijtage van de heup (artrose). Bij deze aandoening ervaart men vaak uitstralende pijn in de lies. Doordat er bij slijtage kleine stukjes kraakbeen loslaten bij belasting, gaat na de belasting het heupkapsel irriteren/ontsteken en neemt de elasticiteit van het heupkapsel af. De heup wordt dan stijver en beperkt in bewegen. Ontdek hier meer over de verschillende soorten heupklachten.


Wat is een stijve heup?

Het heupgewricht bestaat uit het uiteinde van het bovenbeen (de kop) en het bekken (de kom). Deze kop beweegt normaal gesproken wrijvingsloos in de kom doordat de uiteinden van de botstukken bedekt zijn met een laagje kraakbeen. Als het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat, spreekt men van slijtage en kan de heup steeds meer verstijven. Echter, ook door spierspanning kan een heup verstijven. Wanneer bijvoorbeeld de bilspieren of heupspieren erg gespannen zijn, kan de heup vaak minder goed bewegen. Dit kan bij alledaagse activiteiten, zoals het aantrekken van je schoenen of het uit de auto stappen lastig zijn. Ook kan dit op den duur weer tot andere blessures leiden, zoals rugpijn. Naast slijtage van de heup en verkorte bil- en heupspieren kunnen ook een fractuur van de heup of een heupprothese leiden tot een stijve heup.

Rugpijn door een stijve heup

Een stijve heup kan ook tot rugpijn leiden. De kom van de heup is een onderdeel van het bekken en de lage rug is weer verbonden met het bekken via het heiligbeen. Wanneer de heup stijf is of blokkeert, kan het zijn dat men gaat compenseren vanuit het bekken of de lage rug om toch dagelijkse bewegingen uit te voeren. Een andere mogelijkheid is dat stijve bilspieren voor een stijve heup zorgen en dat er pijn vanuit deze spieren uitstraalt naar de onderrug. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de middelste bilspier. Wanneer hier triggerpoints (spierknopen) in zitten, kunnen deze uitstralen naar de onderrug en het heiligbeen. Dit noemt men referred pain. Op deze manieren kan een stijve heup dus niet alleen tot liesklachten, maar ook tot rugklachten leiden.


De behandeling bij liesklachten die ontstaan door een stijve heup

De liesklachten zullen in veel gevallen afnemen wanneer de heup weer mobiel is. De beweeglijkheid van de heup kunnen we vaak vergroten met de volgende technieken:

  • Manuele triggerpointtherapie van bil- en/of heupspieren: Deze manuele triggerpointtherapie kunnen wij als fysiotherapeuten toepassen door druktechnieken op de spierknopen in uw spieren toe te passen, maar kunt u ook zelf thuis uitvoeren door met een klein, hard balletje op de bilspieren te drukken of te rollen. Hiermee drukt u de afvalstoffen uit de spierknoop, waardoor deze in een beter doorbloed milieu terecht komen en makkelijker door het lichaam afgevoerd kunnen worden.
  • Dry needling van bil- en/of heupspieren: Bij dry needling therapie worden de spierknopen aangeprikt met een dun naaldje. Er wordt niets in de spier gespoten, want er wordt met een droge naald gewerkt. Als reactie op de naald, spant de spierknoop kort samen waarna deze vervolgens juist beter kan loslaten en ontspannen. U voelt dus eerst een lokale kramp en vervolgens meer ontspanning.Spieren die bij een stijve heup vaak geprikt worden, zijn: de exorotatoren (waaronder de m. piriformis), m. gluteus medius, m. gluteus minimus en m. tensor fasciae latae.
  • Rekoefeningen: Ontdek hoe jij middels rekoefeningen de mobiliteite van jouw heup kunt verbeteren. Dit is zeer belangrijk om pijnklachten in de rug te voorkomen.
  • Mobilisaties/manipulaties: Dit kunnen mobilisaties en/of manipulaties van de heup zelf zijn, of van nabijgelegen gewrichten (zoals de SI-gewrichten en lumbale wervelkolom).
  • Massage
  • Oefentherapie

De behandeltechnieken zijn afhankelijk van de oorzaak van uw heupbeperking. De fysiotherapeut zal eerst een uitgebreid onderzoek uitvoeren. Aan de hand van deze resultaten zal er een specifiek behandelplan opgesteld worden.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer