Gluteus medius (Middelste bilspier)

De gluteus medius is een dieper gelegen spier in de bil die begint bij het darmbeen van het bekken en de bekkenrand en hecht aan de grote knobbel aan de zijkant van het bovenbeen (de trochanter major) aan. Deze spier ligt dus in heup- en bilgebied.

Bekijk de functie, symptomen en behandeling van de gluteus medius

Functie van de gluteus medius

Deze spier helpt mee bij het zijwaarts heffen van het been. Daarnaast helpen de voorste vezels mee bij het been naar voren bewegen en het naar binnen bewegen van het been. De achterste vezels helpen mee bij het naar achteren bewegen en naar buiten bewegen van het been.

Oorzaken van problemen in de gluteus medius

De gluteus medius belast je eigenlijk bij elke stap die we zetten. Deze spier moet elke keer het volledige gewicht van je lichaam dragen en is daarom gevoelig voor problemen. Ook wanneer we zware voorwerpen moet tillen gebruiken we intensief deze spier, ook hierdoor kunnen er dus problemen ontstaan. Mogelijke oorzaken van problemen in de gluteus medius zijn:

  • Beenlengteverschil
  • Duursporten (hardlopen)
  • Overgewicht
  • Langdurig zitten
  • Bekken scheefstand (beenlengteverschil)
  • Met de benen over elkaar zitten
  • Val op de bil
  • Algemene overbelasting van de spier door tillen of lopen

Vaak zien we ook dat deze spier aangedaan kan zijn doordat andere spieren overbelast raken. De grote bilspier (gluteus maximus), de kleine bilspier (gluteus minimus), de quadratus femoris en de tensor fasciae latae (peesblad) zijn met elkaar vergroeid waardoor deze ook invloed kunnen uitoefenen op de gluteus medius. Daarom is het voor het behandelen van een blessure belangrijk dat alle spieren worden meegenomen.

Triggerpoints & de gluteus medius

Wanneer je lichaam overbelast raakt door bijvoorbeeld fysieke overbelasting, kunnen er triggerpoints ontstaan in je lichaam. Triggerpoints zijn kleine ‘blokkades’ die zich ophopen binnen een spiervezel. Hierdoor ontstaat er een verminderde doorbloeding en zuurstoftekort. Dit zorgt uiteindelijk voor lokale of uitstralende pijn. Omdat de gluteus medius in een soort kramp zit kun je ook een beperkte heupmobiliteit ontwikkelen. Daarnaast wordt de spier overgevoelig voor druk en/of rekprikkels.

Oorzaken van triggerpoints

Niet alleen fysieke overbelasting door bewegen kunnen triggerpoints veroorzaken, maar ook roken, ongezond eten, slecht voor jezelf zorgen, te weinig bewegen, verkeerde ademhaling en/of stress kunnen deze triggerpoints veroorzaken of versterken. Wanneer we deze factoren niet aanpakken zullen we al snel een uitbreiding van het netwerk zien en wordt het pijngebied steeds groter.

Behandeling triggerpoints

Vaak kijken behandelaars alleen maar lokaal naar de pijnplekken. Soms kan dit verbetering geven, maar in veel gevallen slaan we dan de plank mis. De klachten komen dan snel weer terug. Als de onderliggende oorzaak van de triggerpoints niet worden aangepakt, zullende klachten nooit blijvend weggaan. De symptomen worden bestreden, maar de oorzaak niet.

Pijn door TMS

Dr. J. Sarno beschrijft in zijn boek het ‘Tension Myoneural Syndrome’. Hij zegt dat (onderdrukte) emoties zoals woede en boosheid, (jeugd)trauma’s en/of persoonskenmerken voor een verstoring van het autonome zenuwstelsel zorgen. Hierdoor ontstaat er een verminderde doorbloeding en zuurstoftekort in weefsels. Uiteindelijk ontwikkelen we pijn of spanning in de gluteus medius. In de Pijn Reset Methode vertel ik alles over de oplossing van dit probleem.

Symptomen van de gluteus medius

Wanneer de gluteus medius spier aangedaan is kan deze verschillende symptomen geven. Zo kunnen we lokale pijn krijgen in de bil, maar ook uitstralende pijn. Meestal zijn de oorzaken hiervan kleine spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints ontstaan meestal door een val op de bil of door overbelasting van de spier. Symptomen die kunnen ontstaan door de gluteus medius zijn:

  • Onderrug klachten ter hoogte van de bekkenrand
  • De spier is druk gevoelig, bijvoorbeeld wanneer je op de bil drukt of ligt.
  • De spier geeft stijfheid waardoor de beweging in de heup beperkt kan worden
  • Een stijf gevoel bij lopen.
  • Uitstralende pijn naar het been


Klachten die de middelste bilspier kan veroorzaken

Heup- en bilklachten

De gluteus medius ligt dus grotendeels aan de zijkant van het bekken. Wanneer deze spier gespannen is kan dit lokale klachten geven. Men kan dit dan ervaren als heupklachten. Ook kunnen triggerpoints (spierknopen) in deze spier pijn in de bil veroorzaken. Dit komt doordat deze triggerpoints pijn kunnen projecteren in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Dit wordt ook wel ‘referred pain’ genoemd.

De middelste bilspier kan op deze manier dus zowel pijn ter hoogte van de heup als in de bil veroorzaken.
Men kan dit type klachten behandelen door de triggerpoints te behandelen. Ook is het vaak handig om de oorzaak van de triggerpoints te achterhalen en eventueel te behandelen om recidiveren te voorkomen. Het behandelen van triggerpoints kan op verschillende manieren, zoals het toepassen van dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie. Andere opties kunnen zijn: rekken, tapen, mobilisatietechnieken, etc.

Onderrugklachten

Een ander belangrijk kenmerk van triggerpoints in de gluteus medius is dat deze pijn in de lage rug en rondom het stuitje kan veroorzaken. Dit komt omdat de middelste bilspier een ‘geprojecteerde pijn’ kan geven in dit gebied. Deze rugklachten kan men in dit geval behandelen door de middelste bilspier te behandelen door middel van manuele triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, taping, houdingsadviezen, etc.

Bekijk hier een onderzoek over de Gluteus medius.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1179 reviews

Moisés

  5 / 5

19-09-24

Naast deskundig, ook een top persoon. Altijd leuke gesprekken.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

17-09-24

Geen lange sessies maar gelijk to the point. Ik stond vaak na 10 minuten weer buiten doordat hij precies wist waar het probleem zat. Dus deskundig zeker.!

Lees meer

Marianne Windt

  5 / 5

13-09-24

Jordi werkt heel vakkundig en luistert goed naar de klachten en handelt hiernaar

Lees meer