Gluteus minimus (Kleine bilspier)

De Gluteus Minimus is een kleine, waaiervormige spiergroep die diep in de bil verstopt ligt. De spier hecht aan het bekken en loopt naar beneden en hecht vast aan het dijbeen (femur) in de buurt van het heupgewricht. De specifieke aanhechting van de gluteus minimus is de trochanter major. Net als de grotere Gluteus Medius-spier zorgt deze spier ervoor dat we het bekken kunnen stabiliseren tijdens het lopen en rechtopstaande activiteiten.

Verloop & functie van de M. Gluteus Minimus

Functie van de gluteus minimus

Deze spier zorgt voor het voorwaarts heffen, het zijwaarts heffen en het naar binnen draaien van het bovenbeen. Daarnaast is het ook een belangrijke stabilisator van de heup.

Triggerpoints in de M. Gluteus Minimus

Triggerpoints in de M. Gluteus Minimus kunnen pijn naar het heupgewricht, billen, de achterkant van het been naar de kuit en de buitenkant van het been naar de enkel veroorzaken.

gluteus minimus

Deze triggerpoints kunnen worden geactiveerd door triggerpoints in de Quadratus Lumborum-spiergroep, door lange perioden van immobilisatie, of door de abnormale lichaamsmechanica die ontstaat om wat voor reden dan ook. Bovendien kunnen mannen deze triggerpoints activeren door op een grote portemonnee te zitten die in de achterzak wordt bewaard.

Patiënten met triggerpoint-activiteit in de gluteus minimus-spiergroep kunnen bilpijn, heuppijn en pijn aan de achterkant van het been naar de kuit ervaren. De bilpijn en de pijn in het been samen kunnen een overtuigend geval van ischias veroorzaken.

De heuppijn wordt veroorzaakt door de laterale triggerpoints in deze spier. Deze triggerpoints kunnen ook uitstralende pijn aan de buitenkant van de dij en het onderbeen veroorzaken en worden “side-ischias” genoemd. Deze heuppijn zorgt ervoor dat de patiënt tijdens het lopen mank loopt en moeite heeft om uit een stoel te komen.

Spanning in de gluteus minimus door TMS

In veel gevallen wordt bij pijnklachten in de gluteus minimus uiteindelijk geen lichamelijke oorzaak gevonden. Ja, we zeggen dan: ‘de klachten worden veroorzaakt door triggerpoints’. Maar wat is dan de oorzaak van deze triggerpoints?

Pijnklachten zijn in veel gevallen wel te verklaren. Een oorzaak die heel vaak voorkomt en waar de meeste ‘specialisten’ geen kennis van hebben is het Tension Myositis Syndrome (TMS)

Pijnspecialist Dr. Sarno is de ontwikkelaar van een behandelmethode die TMS klachten kunnen verhelpen. Deze behandelmethode is erop gericht om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress, interne conflicten, (jeugd) trauma’s en onderdrukte emoties een verstoring van het het autonome zenuwstelsel veroorzaakt. Deze verstoring zorgt weer voor een verminderde doorbloeding wat gevolgd wordt door zuurstofgebrek in het betreffende lichaamsdeel. Dit zorgt uiteindelijk voor pijn of fysieke problemen op één of meerdere plaatsen in het lichaam.

Jouw gluteus minimus klachten kunnen worden veroorzaakt door TMS. Als dit het geval is dan hebben fysieke (hanbds-on) behandelingen geen zin. Je behandeld eigenlijk alleen de symptomen, maar de oorzaak (de wortels) worden niet aangepakt.

De Pijn Reset Methode is een 12 weken programma die is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld. Bekijk hier het online programma om jouw heupklachten te behandelen.

Klachten die de M. Gluteus Minimus kan veroorzaken

Bilklachten

De kleine bilspier kan onder andere pijn veroorzaken in de bil. Bij bilklachten door triggerpoints in de gluteus minimus, kan de therapeut verschillende technieken inzetten, zoals dry needling, massage, rekken, manuele triggerpointtherapie, manuele technieken, taping, etc. Ook zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan wat de oorzaak van de vorming van triggerpoints is. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, een eenzijdig bewegingspatroon, een verkeerde houding, een val, etc.

Beenklachten

De gluteus minimus kan ook een ‘geprojecteerde pijn’ aan de achterkant en zijkant van het been veroorzaken. Dit is het gevolg van triggerpoints in deze bilspier. Iedere spier heeft een kenmerkend patroon waar deze spier pijn naar kan uitstralen. Bij de kleine bilspier kan de pijn niet alleen bij de locatie van de spier zelf, maar ook aan de zijkant van het been gevoeld worden. Zo kan pijn aan de zijkant van uw been zomaar het gevolg zijn van triggerpoints in deze bilspier. (Echter, deze beenpijn kan ook andere oorzaken hebben).

Dit type beenklachten kan men behandelen door de triggerpoints in de kleine bilspier ‘op te lossen’ door middel van dry needling, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage, taping, etc. Ook is het handig de oorzaak van de triggerpoints aan te pakken en evt. te behandelen om zo herhaling van klachten te voorkomen.

Bekijk hier een onderzoek over Gluteus minimus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer