Uitstralende pijn in de heup- en liesregio

Uitstralende pijn heup - lies

Op het moment dat jij last hebt van uitstralende pijn in de heup- of liesregio wat liesklachten veroorzaakt dan ervaar jij een dove pijn. Het aanwijzen van de locatie van de pijn is lastig en de ernst van de pijn kan verschillen. Ondanks dat jij in deze regio de pijn voelt, betekent dit niet dat daar ook het probleem zit. Hierdoor is het van belang dat de fysiotherapeut een goed klinisch onderzoek doet in combinatie met de anamnese (verhaal van de patiënt), om zo de oorzaak van de pijn te achterhalen. Is de oorzak bekend, dan kan de juiste behandelmethode gekozen worden.

(Ook bekend als: uitstralende pijn heup- en lies)

Wat is gerefereerde pijn?

Gerefereerde pijn is een term die gebruikt wordt om een specifieke pijnklacht te beschrijven. Deze pijn wordt gevoeld in punt B, terwijl de pijn oorspronkelijk komt van punt A. Dit is een veel voorkomende klacht.

Er zijn verschillende structuren in het lichaam die uitstralende pijn in de heup of lies kunnen veroorzaken. Deze pijn kan in de heup of lies gevoeld worden terwijl deze regio’s niet zijn aangetast (geen schade).


Wat zijn de oorzaken?

De onderrug en SI gewrichten zijn de meest voorkomende regio’s van het lichaam die bij letsel gerefereerde pijn in de heup- en liesregio kunnen veroorzaken. Een aantal specifieke aandoening die uitstralende pijn in de heup- of liesregio kunnen veroorzaken zijn:

  • Lumbale discus bulging (onderrug)
  • Sciatica (onderrug)
  • Lumbale facet gewricht overbelasting/verrekking (onderrug)
  • Spinale degeneratie (rug)
  • Sacro-iliacaal gewricht dysfunctie (SI gewricht)

Ontdek ook alles over spit.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met pijn in de heup- of liesregio die oorspronkelijk vanuit een andere bron worden gerefereerd, ervaren soms ook pijn ter hoogte van de bron van de pijn. Ze ervaren een typische dove pijn in de heup- of liesregio, waarvan de locatie moeilijk is aan te wijzen. Deze uitstralende pijn kan variëren in ernst of locatie. Ook kan de persoon pijn of stijfheid in andere delen van het lichaam ervaren, zoals: de onderrug, dijbeen of het onderbeen. In sommige gevallen kan er pijn worden gevoeld in de enkel of de voet. De bovenstaande pijnklachten komen meestal voor aan dezelfde zijde van het lichaam als de pijn in de heup- en liesregio. Hoewel in sommige gevallen de overstaande zijde of zelfs beide zijde van het lichaam pijnklachten geven. Soms ervaart men spelden en naalden prikken of een verdoofd gevoel in het aangedane been. Deze klacht situeert zich meestal ter hoogte van de voet en soms ook in beide benen. Lees hier meer over heupklachten.

Personen met deze pijn in de heup- en liesregio, ervaren beperkte bewegelijkheid en drukgevoeligheid op de plek van de ‘bron van de pijn’. Tijdens de lokale testen van de heup en lies worden geen abnormale resultaten gevonden. In sommige gevallen kunnen patiënten echter wel drukgevoelig zijn in de heup- of liesregio. Bij langdurige uitstralende pijn in de heup- of liesregio kunnen de spieren in die regio’s (o.a. musculus Gluteus) verkorten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verdere onderzoek zoals een RX scan, MRI scan of CT scan kan nodig zijn om deze diagnose te bevestigen.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling is sterk afhankelijk van de bron van de gerefereerde pijn. Dit maakte de accurate diagnostiek van de fysiotherapeut of dokter erg belangrijk. Wanneer het onderliggende probleem/de bron van de pijn wordt behandeld, zal de gerefereerde pijn in de heup- liesregio verbeteren. Let op! In veel gevallen zijn triggerpoits de oorzaak van de deze klachten. Effectieve behandelmethoden hiervoor zijn; triggerpointtherapie of dry needling.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer