Popliteus (Knieholtespier)

Verloop van de spier

De popliteus bevindt zich in de knieholte. De spier begint bij de buitenste knobbel van het bovenbeen (epicondylus lateralis femoris). De spier hecht aan het achterste en middelste deel van het scheenbeen en aan de achterkant van de buitenste meniscus aan.

Functie van de popliteus

De popliteus buigt de knie en draait het onderbeen hierbij naar binnen (endorotatie) wat knieklachten kan veroorzaken. Ook haalt deze spier de knie ‘van het slot’ wanneer men deze gestrekt op de grond zet.

Klachten die de knieholtespier kan veroorzaken

Hieronder leest u een bekende blessure die deze spier kan veroorzaken. Lees meer over knieklachten.

heuvelknie

Popliteus tendinitis (heuvelknie)

Bij deze aandoening is er sprake van een ontstekingsproces van de pees van de spier. Door herhaaldelijk of overmatig naar binnen draaien van het onderbeen kan de pees overbelast worden en kan er een ontstekingsproces optreden. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot degeneratie van het peesweefsel. Hierbij neemt de kwaliteit van de pees af. Dit noemt men een tendinose.

Popliteus tendinitis wordt ook wel een heuvelknie genoemd, omdat de blessure kan ontstaan na het van een heuvel af hardlopen. Daarnaast is ook het lopen op een bol wegdek een risicofactor van deze blessure. Men ervaart bij deze klacht pijn in de knieholte of aan de buitenzijde van de knie, mogelijk een zwelling in de knieholte en pijn wanneer men in de knieholte duwt.

De behandeling van deze blessure is afhankelijk van de oorzaak. Als dit bijvoorbeeld een ingezakt voetgewelf is (waardoor uw onderbeen te veel naar binnen draait), kan men dit vaak corrigeren met correctie- of steunzolen. Wanneer het komt door veel heuvelafwaarts of op een schuin wegdek rennen, kan men vaak beter (tijdelijk) een ander type training doen om de klachten te verminderen. Soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met hardlopen om volledig te herstellen van de blessure. Er zijn nog tal van andere oorzaken mogelijk waardoor de heuvelknie kan optreden, zoals verkeerd schoeisel of een verkeerde trainingsopbouw. Fysiotherapeutische technieken die men zou kunnen toepassen bij deze blessure, zijn: manuele therapie, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, taping, etc.

Bekijk hier een onderzoek over de Popliteus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer