Serratus Anterior (Voorste gezaagde spier)

Verloop van de Serratus Anterior

De Serratus Anterior bestaat uit drie delen: het bovenste, middelste en onderste gedeelte. De spierbundels lopen van de eerste tot en met negende rib naar het schouderblad. De spier is dus zowel aan de linker- als de rechterzijde van het lichaam tussen de ribbenkast en het schouderblad gelegen.

Bekijk de anatomie over de M. serratus anterior

Functie van de spier

De gehele spier zorgt voor het via de zijkant naar voren bewegen van het schouderblad en het optillen van de ribben wanneer de schouder gefixeerd is. Het bovenste gedeelte laat de arm zakken wanneer deze opgetild is. Het onderste gedeelte zorgt voor het naar buiten draaien van het schouderblad.
Je gebruikt deze spier bijvoorbeeld wanneer je een zwaar voorwerp voor je uitduwt.

Klachten die de voorste gezaagde spier kan veroorzaken

Schouderklachten

De spier heeft door zijn ligging veel te maken met de stabiliteit van het schouderblad en dus ook met het schoudergewricht. Wanneer deze spier onvoldoende getraind is of juist overbelast is, kan dit dan ook resulteren in schouderklachten.
In dit geval zou u zich in onze praktijk kunnen laten behandelen. Eerst wordt gekeken naar uw lichaamshouding en specifiek de stand van de schouders en schouderbladen. Daarna wordt gekeken naar de kracht, stabiliteit en mobiliteit van het schoudergewricht en de omliggende spieren. Vervolgens kunnen we kijken naar hoe u uw schouder inzet bij problematische handelingen.
Therapievormen die bij deze blessure aan bod kunnen komen, zijn: oefentherapie, dry needling, manuele therapie, taping, houdingstherapie, manuele triggerpointtherapie, etc.

Klachten in de okselregio

Triggerpoints in de serratus anterior kunnen pijn in de oksel veroorzaken. Dit is een soort ‘geprojecteerde pijn’ die voortkomt uit de triggerpoints in de spier. De pijn kan dus op andere plekken voelbaar zijn dan de locatie van de spier zelf.
Heeft u deze klacht? Dan willen fysiotherapeutische technieken waarbij we de spierspanning verlagen (zoals massage, manuele triggerpointtherapie, rekken, etc. ) vaak goed helpen.

Armklachten

De triggerpoints kunnen niet alleen pijn in de oksel, maar ook pijn in de arm veroorzaken. De pijn kan dus verder de arm in trekken. Dit noemen we ‘referred pain’. Bij pijnklachten in de arm kan het dus zomaar zijn dat deze afkomstig is van de serratus anterior. (Natuurlijk zijn er ook vele andere oorzaken mogelijk!)
Door de serratus anterior meer te laten ontspannen, bijvoorbeeld met manuele triggerpointtherapie, rekken of massage, kan men de klacht vaak verhelpen. Daarnaast is het belangrijk de oorzaak van de triggerpoints te achterhalen.

Bekijk hier een onderzoek over de Serratus Anterior.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer