Dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten

Wat is er met dit onderzoek over dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten onderzocht?

Tijdens het onderzoek over: Dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten hebben onderzoekers onderzocht wat het effect is van dry needling (vorm van triggerpointtherapie) van triggerpoints in spieren rondom de heup bij een vrouw die al langer dan een jaar pijnklachten had aan de buitenkant van haar heup en dijbeen. De vrouw was 78 jaar oud en deed wandelen op recreatief niveau. De oorzaak van haar pijnklachten was niet duidelijk.

Ze had al verschillende keren fysiotherapie gehad en dat hielp dan voor twee à drie maanden waarna de klachten weer terug kwamen. De vrouw had pijn als ze ’s nachts op haar heup lag, bij het traplopen en als ze langer dan vijf minuten wandelde. Ook constateerde de onderzoekers dat enkele heupspieren verzwakt waren. De vrouw onderging gedurende acht weken twee maal per week dry needling therapie voor deze klacht. De structuren die behandeld werden, waren: m. gluteus maximus, m. gluteus medius, m. piriformis, het gebied rondom de bursa bij de trochanter major, de tractus iliotibialis en de m. vastus lateralis.

dry needling therapie

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over Dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten?

De onderzoekers namen de Lower Extremity Functional Scale (vragenlijst over in hoeverre het voor de patiënt mogelijk is om dagelijkse taken uit te voeren) en de Quadruple Visual Analog Scale af (meetinstrument om pijnscore in kaart te brengen). Dit deden ze voordat het experiment begon en acht weken na de start van het experiment.


Uit de resultaten bleek dat de vrouw beter scoorde op de vragenlijst over het uitvoeren van haar dagelijkse taken. Ze kon ’s nachts weer op de heup liggen, kon weer twintig tot dertig minuten lopen zonder te hinken en kon voor langere periodes zitten en staan zonder klachten. Ook scoorde ze duidelijk beter op het gebied van pijn.

Er was nog pijn aanwezig, maar duidelijk minder dan voor de behandelingen. Dit verschil was dusdanig groot dat het verschil klinisch relevant was voor de patiënte. Ook de kracht in de spieren die haar heup buigen, de spieren die haar heup opzij bewegen en de spieren die de knie buigen, was toegenomen. De vrouw had geen nadelige bijwerkingen ondervonden door de dry needling therapie.

Conclusie: Dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten

Dry needling therapie van een aantal specifieke structuren rondom de heup heeft de pijnklachten en de beperking in dagelijkse bezigheden bij een vrouw met chronische heup- en dijbeenklachten verminderd.

Bron
Pavkovich, R. et al. (2015). The use of Dry Needling for a subject with chronic lateral hip and thigh pain: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10 (2), 246-255.

Bekijk hier een onderzoek over dry needling vermindert heup- en dijbeenklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer