Nekklachten met uitstralende pijn

Triggerpoints bij nekklachten

Klachten aan de nek

Deze klachten zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende klachten die we in de praktijk tegen komen. Uit onderzoek is gebleken dat 10-15% van de bevolking wel eens te maken krijgt met deze aandoening. We kunnen deze klachten onderverdelen in 2 categorieën. We kennen de Aspecifieke nekklachten en klachten die ontstaan na een trauma. Wanneer we geen specifieke oorzaak kunnen benoemen spreken we van ‘Aspecifiek’. Dit kan bevestigd worden door bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een MRI-scan. De aspecifieke nek-/schouderklachten komen bij 90% van de gevallen voor. De oorzaak van deze klachten zijn meestal gerelateerd aan stress, overbelasting door bijvoorbeeld verkeerde houding of veel eenzijdig werk.

We spreken van ‘specifieke’ nekklachten wanneer er daadwerkelijk een oorzaak gevonden kan worden wanneer we aanvullend diagnostiek uitvoeren door middel van röntgen en/of MRI. Bij specifieke klachten kunnen we dus een duidelijke oorzaak vaststellen van het probleem. Bij specifieke nekpijn denken we aan: (unc) artrose nek, vernauwing van het wervelkanaal (stenose), hernia.

Nekklachten en hoofdpijn

Wat kunnen oorzaken zijn van nekklachten?

Pijnklachten kunnen afkomstig zijn van verschillende weefsels in onze nek en dit maakt een nauwkeurige diagnose en specifieke behandeling moeilijk. De weefsels die gevoelig zijn voor problemen zijn de zenuwstructuren, het ruggenmerg, pezen, tussenwervelschijven en onze nekspieren. Deze weefsels geven vaak pijnklachten wanneer ze geïrriteerd en/of ontstoken, overbelast of beschadigd zijn

Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is een bewegingsbeperking in het gewricht. Wanneer onze nek beperkt is in bewegen kan dit pijnklachten veroorzaken in de nek-/schouderregio. Deze gewrichtblokkades kunnen behandeld worden middels manuele therapie. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bij mensen met (chronische)nek-/schouderklachten vaak sprake is van een myofaciaal probleem. Dit houd in dat de klachten (primair) veroorzaakt worden door onze spieren. Door myofaciale triggerpoints te bestrijden zien we vaak dat we de klachten kunnen wegnemen.

Splenius Cervicis

Acuut vs. chronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische nekpijn. We spreken van acute klachten als deze korter duren dan 6 weken. Wanneer deze klachten langer aanhouden dan 6 maanden spreken we van chronische pijn. Ook wanneer u chronische nekpijn heeft bent u niet uitbehandeld. Triggerpointtherapie geeft vaak goede resultaten bij nekklachten omdat het in de meeste gevallen een myofaciaal(spier) probleem betreft. In de meeste gevallen veroorzaken de nekspieren ook hoodpijnklachten.

Dry needling effectief voor het behandelen van nekklachten

De triggerpointtherapeut kijkt tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van triggerpoints. Triggerpoints zijn microverkrampingen die een strakke band in de spier veroorzaken. Deze strakke band wordt middels triggerpointmassage of middels dry needling behandeld. Het primaire doel van deze interventie is een zogenaamde ‘twitch/release’ van de spier te verkrijgen. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een ‘Local twitch’ respons genoemd. Die wordt door de patiënt en therapeut waargenomen. Door de interventie wordt de doorbloeding binnen de spier verbeterd wat resulteert in spierontspanning.

Het uiteindelijke doel van Dry needling therapie is dat de ‘triggerpoints’ langzaam verdwijnen en de spier zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

De fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggeroints kan duidelijk in kaart brengen wat het probleem is en wat hier aan gedaan kan worden.

Bekijk hier een onderzoek over dry needling bij nekklachten met uitstralende pijn.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer