Triggerpoints en hielpijn

Welke spieren kunnen hielpijn veroorzaken?

Triggerpoints en hielpijn
Triggerpoints en hielpijn

Met hielpijn wordt pijn in het achterste gedeelte van de voet bedoeld. Er zijn verschillende oorzaken waardoor men pijn aan de hiel kan krijgen. Één oorzaak daarvan is de aanwezigheid van triggerpoints in de voet- en onderbeenregio. Hieronder ziet u een overzicht van spieren waarin triggerpoints kunnen voorkomen die leiden tot pijn in de hielregio.

1. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius)

triggerpoints-gastronemius-1

Anatomie
Deze kuitspier bestaat uit twee spierbuiken en wordt daarom ook wel de tweekoppige kuitspier genoemd. De spier begint net boven het kniegewricht waarvan de binnenste spierbuik aan de binnenkant van de knie begint en de buitenste spierbuik aan de buitenkant van de knie begint. De spier loopt verder aan de achterkant van het onderbeen en loopt over in de achillespees. Deze achillespees hecht aan het hielbot.

Functie van deze spier
Deze spier heeft als functie het buigen van de knie, het strekken van de voet en het optrekken van de binnenrand van de voet wat knieklachten kan veroorzaken.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door zwaar lichamelijke activiteiten uit te voeren waarbij deze kuitspier zich in verlengde positie bevindt, zoals het rennen op een helling of het fietsen met een zware weerstand met een lage zadelstand. Daarnaast kan een lange autorit of het dragen van te strakke sokken ook triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen zich zowel in de binnenste als buitenste kuitspierkop bevinden. Zij bevinden zich zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde op twee plekken bovenin de spierbuik. Triggerpoints in de buitenste spierbuik kunnen uitstralende pijn aan de buitenzijde van de knieholte en aan de buitenzijde van de kuitregio geven. Triggerpoints in de binnenste spierbuik kunnen uitstralende pijn in de knieholte, kuitregio en onder de voet geven. Met name de lagere triggerpoint in de binnenste spierbuik kan uitstralende knieklachten in de hielregio geven.

2. De M. Peroneus Tertius (ook wel M. Fibularis Tertius)

triggerpoints-tertius

Anatomie
Deze spier bevindt zich in het onderbeen en loopt door tot in de voet. De spier begint aan het onderste gedeelte van het kuitbeen (fibula) en loopt dan via de enkel door als pees naar de achterkant van het vijfde middenvoetsbeentje.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het buigen van de enkel en het bewegen van de voetzool naar buiten.
Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door herhaaldelijk zwikken van de enkel, het lopen op hakken of een verhoogde spanning in de voorste scheenbeenspier (M. Tibialis Anterior).

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Peroneus Tertius kunnen een uitstralende pijn geven ter hoogte van de voetwreef en in de hielregio.

3. De scholspier (M. Soleus)

triggerpoints-soleus

Anatomie
Deze spier bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen. Hij ontspringt net onder het kniegewricht en loopt dan via de achterzijde van het onderbeen over in de achillespees die aanhecht aan het hielbot.

Functie van deze spier
De voornaamste functie van deze spier is het strekken van de voet. Ook draagt deze spier bij aan het naar binnen bewegen van de voetzool.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints ontwikkelen in deze spier door veel op hakken te lopen, door lang auto te rijden en bijvoorbeeld door op de buik te slapen. Wanneer men op de buik slaapt, wordt de scholspier verkort, omdat de voet gestrekt is.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich op drie verschillende plekken in de scholspier triggerpoints ontwikkelen. Een triggerpoint in het bovenste gedeelte van de scholspier kan pijn in de kuit en knieholte geven. Een triggerpoint halverwege de scholspier, net iets aan de buitenzijde gelegen, kan uitstralende pijn geven rondom het gewricht van het heiligbeen van het bekken aan dezelfde lichaamszijde. Een triggerpoint aan de binnenzijde, net onder het midden van de scholspier, kan uitstralende pijn geven rondom de achillespees en in de hielregio.

4. De achterste scheenbeenspier (M. Tibialis Posterior)

triggerpoints-tibialis-posterior

Anatomie
Dit is een diep gelegen spier in het onderbeen. Deze spier begint aan de achterzijde van de knie aan het scheenbeen en deels aan de achterzijde van het kuitbeen en hecht aan de binnenzijde van de voet aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het strekken van de voet en het naar binnen draaien van de voetzool. Daarnaast speelt deze spier ook een belangrijke rol bij de stabiliteit van de voet.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan een triggerpoint in deze spier ontwikkelen door hardlopen op een schuine ondergrond, het dragen van versleten schoenen met een verminderde steun voor de voetboog en het dragen van hakken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Dit triggerpoint bevindt zich in het midden van het bovenste gedeelte van de spier en geeft uitstralende pijn in de achillespeesregio. Ook kan er lichte uitstralende pijn aanwezig zijn in de hielregio.

Hielpijn kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan in dat geval helpen van de hielpijnklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer