Uitstralende pijn naar de schouder

(Ook bekend als: Uitstralende pijn schouder)


Bekij de video over uitstralende pijn naar de schouder


Wat is uitstralende pijn in de schouder?

We spreken van gerefereerde pijn in de schouder wanneer de pijn op een andere plek wordt veroorzaakt dan de schouder, maar de pijn wel in de schouder wordt gevoeld. Bij deze vorm van pijn kunnen schouderklachten ontstaan door verschillende structuren in het lichaam die gerefereerde pijn naar de schouder veroorzaken. Deze pijn kan in de schouder gevoeld worden terwijl de schouderregio niet is aangetast (geen schade).


Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van deze pijn?

De nek en bovenrug zijn de meest voorkomende regio’s van het lichaam die bij letsel uitstralende pijn in de schouderregio kunnen veroorzaken. Bijkomend kan verhoogde neurale (zenuw) spanning bijdrage aan het ontwikkelen van klachten. Een aantal specifieke aandoening die referred pain in de schouderregio kunnen veroorzaken zijn:

  • Nekhernia (Cervicale discus bulging)
  • Cervicaal posturaal syndroom (nek)
  • overbelasting/verrekking van de nek (Cervicaal facet gewricht overbelasting/verrekking)
  • Slijtage van de nek (Cervicale wervel degeneratie)
  • Hernia middenrug (Thoracale discus bulging)
  • Thoracaal posturaal syndroom (boven/middenrug)
  • Overbelasting/verrekking van boven/middenrug (Overbelasting/verrekking  van het Thoracaal facet gewricht)
  • Costovertebraal gewricht overbelasting (rib-middenrug verbinding)

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met pijn in de schouder die oorspronkelijk vanuit een andere bron wordt gerefereerd, ervaren soms ook pijn ter hoogte van de bron van de pijn. Zij ervaren een typische dove pijn in de schouderregio waarvan de locatie moeilijk is aan te wijzen. Deze gerefereerde pijn kan variëren in ernst of locatie.

De persoon kan de pijn of stijfheid ook in andere delen van het lichaam ervaren, zoals: de nek, bovenrug, arm of voorarm. In sommige gevallen kan er pijn worden gevoeld in de pols of de hand. De bovenstaande pijnklachten komen meestal voor aan dezelfde zijde van het lichaam als de pijn in de schouderregio. Hoewel in sommige gevallen de overstaande zijde of zelfs beide zijde van het lichaam pijnklachten geven. Soms ervaart men een prikkend/tintelend of een verdoofd gevoel in de aangedane arm. Deze klacht situeert zich meestal ter hoogte van de hand en soms ook in beide armen.

Personen met deze blessure ervaren beperkte bewegelijkheid en drukgevoeligheid op de plek van de ‘bron van de pijn’. Tijdens de lokale testen van de schouderregio worden geen abnormale resultaten gevonden. Wanneer de uitstralende pijn langdurig aanwezig is, kan er spierverkorting van de spieren rondom het schoudergewricht ontstaan.

triggerpointtherapie-bij-schouderklachten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Hierbij gaat de fysiotherapeut of arts uit van het verhaal van de patiënt en door het uitvoeren van verschillende testen. Is het niet mogelijk om op deze manier de diagnose te stellen, dan kan er in sommige gevallen een MRI-scan, RX scan of CT scan nodig zijn om de diagnose te stellen.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling is sterk afhankelijk van de bron van de gerefereerde pijn. Dit maakte de accurate diagnostiek van de fysiotherapeut of dokter erg belangrijk. Wanneer het onderliggende probleem/de bron van de pijn wordt behandeld, zullen de klachten verminderen.

Triggerpoints: een veel voorkomend probleem bij schouderpijn

Myofaciale triggerpoints zijn kleine ‘spierknoopjes’ die zich kunnen ontwikkelen door het verkeerd gebruiken van de schouder, overbelasting, trauma, stress etc. Triggerpoints zorgen voor pijnlijke drukpunten, strakke banden in de spiervezels, die kunnen zorgen voor uitstralende pijn naar een andere plaats dan waar de oorzaak zich bevind. Veel voorkomende spieren die referred pain kunnen veroorzaken naar de schouder zijn de schouderbladspier (m.infraspintaus), schouderspier (m.supraspinatus) en nekspieren (m.levator). Deze spieren kunnen we behandelen middels triggerpointtherapie (dry needlingtherapie).

Bekijk hier een onderzoek over uitstralende pijn naar de schouder.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer