Een blessure aan de musculus biceps femoris is buitengewoon vervelend en kan ook erg pijnlijk zijn. Een blessure aan deze spier komt vaak voor bij intensieve sporten zoals voetbal, tennis of handbal. Wanneer er hoge krachten op deze spier komen staan i.c.m. te weinig herstel zien we vaak dat er een blessure kan ontstaan.
Belangrijk bij deze blessure is dat er eerst gezocht wordt na de oorzaak van het ontstaan van deze blessure. Vervolgens kunnen onze specialisten een gericht plan opstellen, zodat je snel van je klachten af bent. Wil je zo snel mogelijk verlost zijn van de klachten aan deze spier? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken bij een van onze vestigingen. Zoek ondertussen alvast naar meer informatie over de klacht, ook op deze website.
Bekijk hier de anatomie & functie van de biceps femoris
Musculus Biceps femoris maakt onderdeel uit van de hamstrings
De musculus biceps femoris, ook wel tweehoofdige dijspier genoemd, is een tweekoppige spier aan de achterzijde van het bovenbeen. De biceps femoris vormt samen met twee andere zogenaamde half spieren (musculus semitendinosus en musculus semimembranosus), de hamstrings. Met half spier wordt in dit verband bedoeld dat een deel van de spier bestaat uit sterk peesachtig weefsel.
Buigen en strekken van de heupen als je loopt
De langere kop van de Musculus biceps femoris zit vast aan de zitknobbel (tuber ischiadicum) van de heup, net als de twee andere spieren van de hamstrings. De korte kop daarentegen is gehecht aan het dijbeen en samen met de lange kop lopen de spieren over de knie en langs de buitenzijde van het kuitbeen. Klachten aan de biceps femoris maken het lastiger om de knie te buigen en de heupen te strekken als je loopt, springt en rent. Ook helpt het bij het naar buiten draaien van je onderbeen. Als dit niet goed meer werkt kan dat knieklachten veroorzaken.
Soms ook klachten bij het zitten
De hamstrings worden in het dagelijkse leven veel gebruikt, denk hierbij aan lopen, rennen of springen. Logisch dus dat klachten aan de Musculus biceps femoris lastig zijn en bovendien nogal wat pijn op kunnen leveren. Specifieke pijn kan doffe pijn aan de achterzijde van het bovenbeen of knie zijn, met wegtrekkende pijn naar de buitenkant. Soms ook is de pijn hevig rond het kuitbeen en in bepaalde gevallen kun je klachten ondervinden als je zit. De klachten zijn erg vervelend en een snelle behandeling verdient aanbeveling.
Een of meerdere scheuren in de weefsels van de spieren
Acuut hamstring letsel zie je nogal een bij mensen die sporten. Ineens grijpt een sporter naar de achterzijde van het bovenbeen en blijkt de sporter niet in staat om nog een stap te zetten. In dat geval is sprake van een verrekking of een spierscheuring in de weefsels van de hamstringspier. Dit is dan vaak het geval bij de overgang van de spier naar de pees, een deel van de spier die dus extra gevoelig is voor deze blessures.
Verschillende behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen
Dat klachten aan de Musculus biceps femoris erg vervelend zijn, zal je kunnen beamen als je zelf een blessure aan de hamstrings hebt. Wil je zo snel mogelijk van je klachten verlost worden? Dan kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak inplannen bij Fysiotherapie4all. Onze ervaren fysiotherapeuten weten welke behandeling in jouw geval het beste is. Hierdoor zal de blessure sneller verholpen zijn dan wanneer je geen behandeling aangaat. Bovendien is het ook belangrijk dat je niet volop blijft bewegen als je een blessure aan de hamstrings hebt, de klachten kunnen zo namelijk verergeren. Als je een afspraak inplant bij een van onze praktijken, weet je precies wat je beter wel of niet kunt doen bij een hamstringblessure.
Bekijk hier een onderzoek over de Musculus biceps femoris.