Musculus semitendinosus (hamstring)

Bij Fysiotherapie4all kun je ook terecht als je te maken hebt met klachten aan de semitendinosus, een spier die samen met andere spieren onderdeel uitmaakt van de hamstrings. Zeker sporters raken nogal eens geblesseerd aan deze spier of spieren. Wanneer je langdurende klachten hebt aan de semitendinosus, kun je ervoor kiezen om langs Fysiotherapie4all te gaan. Zij kunnen de oorzaak achterhalen van het probleem en specifieke behandelingen inzetten om de klacht te behandelen.

De anatomie & functie van de M. semitendinosus

Halfpeesactige spier die deel uitmaakt van de dorsale bovenbeenspieren

De semitendinosus is een half peesachtige spier die deel uitmaakt van de dorsale bovenbeenspieren. De functies? Dat zijn flexie en exorotatie in het kniegewricht en retroflexie in het heupgewricht. Als je te maken hebt met klachten aan de spier die semitendinosus heet, dan heb je – in gemakkelijker Nederlands – problemen aan de spier aan de achterkant van het bovenbeen die samen met de musculus semimembranosus en de musculus biceps femoris ook wel hamstrings genoemd worden.

Het strekken van de heup en buigen van de knie

Zeker sporters hebben nog wel eens knieklachten aan deze spieren. De spieren hebben als voornaamste doel het strekken van de heup en buigen van de knie. Een typische rekoefening waardoor je de spieren even goed voelt, is het buigen van de heup bij gestrekte knie: je hebt vast weleens de grond geprobeerd te raken met de handen, terwijl je de knieën gestrekt hield. Wat je dan voelt is de semitendinosus.

scheuring-van-de-hamstring.png

Lenigheid wordt afgemeten aan de soepelheid en rekbaarheid van de hamstrings

Behalve om heup en knie mee te strekken wordt de semitendinosus – een lange eindpees- wel gebruikt voor een plastiek die de functie van voorste kruisband in de knie moet vervangen. Problemen met deze spier zijn vervelend. Gezamenlijk passeren de hamstrings zowel het heup als het kniegewricht. Dit maakt ze bi-articulair.

De spieren maken heupstrekken mogelijk net als dat ze de heup door de nul-lijn brengen. In de knie zorgen de hamstrings – met dus de semitendinosus- voor het bewegen van het onderbeen. Met name als je in de knieholtes voelt, voel je de kniepezen goed. De spieren die samen de hamstrings vormen bepalen voor een groot deel je lenigheid. Je lenigheid wordt namelijk vaak afgemeten aan de soepelheid en de rekbaarheid van de hamstrings, bijvoorbeeld door een hamstring-stretch die op verschillende manieren uitgevoerd kan worden.

Wat voor klachten kunnen er voorkomen in de Semitendinosus?

Triggerpoints in de M. semitendinosustriggerpoints semitendinosus

Een triggerpoint is een kleine pijnlijke drukplek in een spier. De naam geeft eigenlijk al aan dat iets ‘getriggerd’ wordt. Een triggerpoint noemen we ook wel een spierknoop en zorgt lokaal in de spier, in een klein deel van het spierweefsel, voor een verkramping. Deze knoop zorgt voor een blokkade in de spier, waardoor de bloeddoorvoer vermindert en er uiteindelijk teveel spanning ontstaat in de spier.

Een triggerpoint geeft niet alleen lokale pijnklachten, maar ook uitstralende pijnklachten. Dit maakt het soms lastig om de oorzaak van een pijnklacht te achterhalen. Het kan dus zijn dat we triggerpoints hebben in de M. semintendinosus, maar dat we pijn ervaren aan de binnenzijde van de knie. Daarom is een gedegen onderzoek door een fysiotherapeut van essentieel belang.

Triggerpoints en klachten
De M. semitendinosus en M. semimembranosus lopen parallel aan elkaar en zijn een onderdeel van de hamstring. Deze spier is belangrijk bij het lopen, staan, rennen, springen etc. Daarom moeten we zorgdragen dat de spier soepel blijft om goed te kunnen blijven bewegen. Zorg dus altijd voor een goede warming-up.

Wanneer triggerpoints niet behandeld worden kan de spier niet goed functioneren, wat uiteindelijk kan leiden tot een spierverrekking of spierscheuring. Wanneer we een zittend beroep hebben is de kans op problemen in deze spier nog groter. De hamstring spieren raken hierdoor verkort en verstijfd, waardoor de functie van de spier slechter wordt met alle gevolgen van dien. In het plaatje zie je bij A triggerpoints en uitstralende pijnpatronen in de M. biceps femoris en B in de M. semitendinous en M. Membranosus. 


Zoek via de website naar klachten en maak een afspraak

Door gerichte behandeling kan al snel resultaat geboekt worden. Het is daarom verstandig langs te gaan bij een van onze vestigingen, waar we behalve fysiotherapie ook manuele therapie, sportfysiotherapie, triggerpoint behandeling, dry needling, geriatrie, medische fitness, shockwave therapie en echografie. Op onze website kun je alvast zoeken naar de klacht waarmee jij te maken hebt en vind je andere relevante informatie onder de kopjes aandoeningen, mijn lijf, triggerpoints, spieren, houding en oefening en gewrichten. Bovendien kun je online je vragen kwijt op ons forum. Uiteraard doen we zaken met alle zorgverzekeraars en zie je op een handige tool bij welke vestiging jij het snelst kunt zijn.

Bekijk een onderzoek over de Musculus semitendinosus

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer