Bakerse cyste

bakerse cyste

Een Bakerse cyste is een ingekapselde zwelling in de knieholte. De aandoening is zeer goed voelbaar, maar bij een kleine zwelling zullen er weinig tot geen klachten zijn. Bij een grote zwelling nemen de klachten flink toe en wordt het buigen of strekken van de knie lastig en pijnlijk.

(Ook bekend als: Baker’s cyste, Popliteale cyst)

Oorzaak en behandeling Bakerse Cyste!

Hoe wordt een bakerse cyste behandeld?

De behandeling van een Bakerse cyste is afhankelijk van de ernst van de situatie. Hiermee doelen we op de mate waarin er (pijn)klachten aanwezig zijn en of er een duidelijke oorzaak aanwezig is (knieletsel). Wanneer de cyste duidelijk voelbaar is in de knieholte en er geen klachten aanwezig zijn, is het verstandig deze voor de zekerheid te laten controleren door de huisarts. Hoogst waarschijnlijk zal er geen verdere behandeling volgen.

Wanneer er echter wel klachten aanwezig zijn bestaan er twee type behandeling: operatief en niet operatief. De keuze van de behandeling is afhankelijk van of de ingekapselde zwelling wel of niet gescheurd is en hoe pijnlijk en beperkend deze is.

1. Fysiotherapeutische behandeling bij geen operatie (conservatief)

De fysiotherapeut zal je voornamelijk advies geven in houding en bewegingen. Eventueel de onderliggende pathalogieën moeten worden aangepast. Hierbij kun je dus denken aan de artrose of gescheurde meniscus.

2. Fysiotherapeutische behandeling bij geen operatie (drainage)

Hierbij wordt de cyste leeg gezogen en mogelijk ingespoten met ontstekingsremmend middel. Op deze manier wordt de zwelling verkleind. De fysiotherapeut zal voornamelijk bewegingsadvies geven en hoe om te gaan met het probleem. De onderliggende oorzaak van de cyste moet natuurlijk altijd worden aangepakt.

3. Fysiotherapeutische behandeling bij een operatie

Hierbij wordt de gehele cyste verwijderd en het gat in het gewrichtskapsel gerepareerd. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als de ingekapselde zwelling als ‘ernstig’ wordt beschouwd. Na de operatie volgt een periode van revalidatie waarbij de belasting gradueel wordt opgebouwd. De eerste 6 weken na de operatie zijn zware knieoefeningen niet aangewezen. De fysiotherapeut kan u begeleiden in het proces met het doel de verloren kracht in het been te herwinnen.

Lees meer over de behandeling van knieklachten


Wat is een Bakerse cyste?

Een Bakerse cyste is een verschijnsel dat bestaat uit ingekapselde zwelling in de knieholte. Dit verschijnsel kan het resultaat zijn van knieklachten, zoals: een meniscus scheur of artrose van de knie.Het knie gewricht bestaat uit 2 botstukken, het dijbeen en het scheenbeen. Tussen deze botstukken bevinden zich de menisci die een schok dempende functie hebben.

Rondom het kniegewricht zit het gewrichtskapsel. Samen met de kniebanden zorgt het gewrichtskapsel voor stabiliteit.Wanneer het gewrichtskapsel te veel vloeistof aanmaakt (bijv. als gevolg van schade) kan de extra vloeistof lekken of uit het kapsel geperst worden, met als gevolg de vorming van een cyste in de knieholte. Deze ingekapselde zwelling is over het algemeen pijnvrij en is goed voelbaar tussen de 2 spieren in de knieholte. De bobbel is niet gevaarlijk. Deze cyste noemen wij de Bakerse cyste.

Wat zijn tekens & symptomen van een cyste?

Deze knieklachten ontstaat meestal als gevolg van degeneratieve veranderingen in de knie of direct knieletsel. De cyste is meestal goed voelbaar. Wanneer er sprake is van een kleine ingekapselde zwelling zal men weinig tot geen klachten hebben en is het absoluut niet zorgwekkend. Als deze echter groot is kan men pijnklachten hebben aan de achterkant van de knie en/of moeite hebben bij het volledig buigen of strekken van de knie. Ook kan men last hebben van een strak gevoel in de kuit en kan het aanraken van de ingekapselde zwelling licht gevoelig worden.In sommige gevallen kan het een instabiel gevoel geven in de knie en gevoelig zijn tijdens het sporten.

Lees hier 5 oefeningen voor het verbeteren van de stabiliteit van de knie.Wanneer er naast de deze blessure ook schade is ‘in’ het kniegewricht, kunnen er andere bijkomende klachten aanwezig zijn. Alles wat zwelling veroorzaakt in het kniegewricht kan ervoor zorgen dat de cyste toeneemt in omvang. Als deze scheurt, kan het pijn en zwelling veroorzaken in de kuit. De symptomen van een scheuring lijken sterk op veel serieuzer probleem: namelijk thrombophlebitis. Dit is een geheel ander probleem. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak is van de zwelling en de pijn in de kuit goed wordt onderzocht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een Echo, MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen of bijkomende schade in het kniegewricht te detecteren. Lees hier meer over het onderzoek.

Bekijk deze mooie uitleg over de Bakerse Cyste

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer