Een Bakerse cyste is een ingekapselde zwelling in de knieholte. De aandoening is zeer goed voelbaar, maar bij een kleine zwelling zullen er weinig tot geen klachten zijn. Bij een grote zwelling nemen de klachten flink toe en wordt het buigen of strekken van de knie lastig, wat de bewegingsvrijheid belemmert.
(Ook bekend als: Baker’s cyste, Popliteale cyst)
Oorzaak en behandeling van de Bakerse Cyste!
Hoe wordt een bakerse cyste behandeld?
De behandeling van een Bakerse cyste is afhankelijk van de ernst van de situatie. Hiermee doelen we op de mate waarin er (pijn)klachten aanwezig zijn en of er een duidelijke oorzaak aanwezig is (knieletsel). Wanneer de bakerse cyste en zwelling in de knieholte duidelijk te voelen is en er geen klachten aanwezig zijn, is het verstandig deze voor de zekerheid te laten controleren door de huisarts. Hoogst waarschijnlijk zal er geen verdere behandeling volgen voor de bakerse cyste.
Wanneer er echter wel klachten aan het gewricht aanwezig zijn bestaan er twee type behandeling: operatief en niet operatief. De keuze van de behandeling is afhankelijk van of de ingekapselde zwelling wel of niet gescheurd is en hoe pijnlijk en beperkend deze is.
1. Behandeling bij geen operatie (conservatief)
De fysiotherapeut zal je voornamelijk advies geven in houding en bewegingen. Eventueel de onderliggende pathalogieën moeten worden aangepast. Hierbij kun je dus denken aan de artrose of gescheurde meniscus.
2. Behandeling bij geen operatie (drainage)bakerse cyste
Hierbij wordt de bakerse cyste leeg gezogen en mogelijk ingespoten met ontstekingsremmend middel. Dit is echter meestal een tijdelijke oplossing omdat de oorzaak van het probleem niet aangepakt wordt. Op deze manier wordt de zwelling verkleind. De fysiotherapeut zal voornamelijk bewegingsadvies geven en hoe om te gaan met het probleem. De onderliggende oorzaak en het onderliggende probleem van de bakerse cyste moet natuurlijk altijd worden aangepakt.
3. Behandeling bij een operatie van een bakerse cyste
Hierbij wordt de gehele bakerse cyste verwijderd en het gat in het gewrichtskapsel gerepareerd. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als de ingekapselde zwelling als ‘ernstig’ wordt beschouwd. Een chirurg kan de cyste leeg zuigen met een naald in combinatie met ontstekingsremmers. de operatie volgt een periode van revalidatie waarbij de belasting gradueel wordt opgebouwd. De eerste 6 weken na de operatie zijn zware knieoefeningen niet aangewezen. De fysiotherapeut kan u begeleiden in het proces met het doel de verloren kracht in het been te herwinnen.
Lees meer over de behandeling van knieklachten
Wat is een Bakerse cyste?
Een Bakerse cyste is een verschijnsel dat bestaat uit ingekapselde zwelling in de knieholte en is een goedaardige aandoening. Een Bakerse cyste ontstaat doordat deze aandoening zich vult met synoviale vloeistof. De bakerse cystte heeft verschillende oorzaken veroorzaakt door een andere aandoening zoals: knieklachten, een meniscus letsel of artrose van de knie. Het knie gewricht bestaat uit 2 botstukken, het dijbeen en het scheenbeen. Tussen deze botstukken bevinden zich de menisci die een schok dempende functie hebben.
Rondom het kniegewricht zit het gewrichtskapsel. Samen met de kniebanden zorgt het gewrichtskapsel voor stabiliteit.Wanneer het gewrichtskapsel te veel vloeistof aanmaakt (bijv. als gevolg van schade) kan de extra vloeistof lekken of uit het kapsel geperst worden, met als gevolg de vorming van een bakers cyste in de knieholte, wat een kloppend gevoel geeft.
Deze zwakke plek vult zich met overtollig vocht. Deze ingekapselde zwelling is over het algemeen pijnvrij en is goed voelbaar tussen de 2 spieren in de knieholte. De bobbel is niet gevaarlijk, maar is wel een zwakke plek. Deze cyste noemen wij de Bakerse cyste. Het kan ook zijn dat de cyste scheuren. Als de cyste scheurt dan voel je een plotse pijn, dit kan erg pijnlijk zijn. Zorg daarom dat je geen druk uitoefent op het kniegewricht.
Wat zijn tekens & symptomen van een bakerse cyste?
Deze knieklachten en symptomen ontstaat meestal als gevolg van degeneratieve veranderingen in de knie of direct knieletsel. Door de aandoening die de Bakerse cyste veroorzaakt te behandelen, verdwijnt de Bakerse cyste over het algemeen vanzelf. De cyste is meestal goed voelbaar. Wanneer er sprake is van een kleine ingekapselde zwelling zal men weinig tot geen klachten hebben en is het absoluut niet zorgwekkend.
Als deze echter groot is kan men pijnklachten hebben aan de achterkant van de knie en/of moeite hebben bij het volledig buigen of strekken van de knie. Ook kan men last hebben van een strak gevoel in de kuit en kan het aanraken van de ingekapselde zwelling licht gevoelig worden. In sommige gevallen kan het een instabiel gevoel geven in de knie en gevoelig zijn tijdens het sporten.
Lees hier 5 oefeningen voor het verbeteren van de stabiliteit van de knie. Wanneer er naast de deze blessure ook schade is ‘in’ het kniegewricht, kunnen er andere bijkomende klachten aanwezig zijn. Alles wat zwelling veroorzaakt in het kniegewricht kan ervoor zorgen dat de cyste toeneemt in omvang. Als deze scheurt, kan het pijn en zwelling veroorzaken in de kuit. De symptomen van een scheuring lijken sterk op veel serieuzer probleem: namelijk thrombophlebitis. Dit is een geheel ander probleem. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak is van de zwelling en de pijn in de kuit goed wordt onderzocht.
Hoe wordt de diagnose van een bakerse cyste gesteld?
De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. De arts stelt de diagnose meestal na een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Een Echo, MRI, RX scan (röntgenfoto) of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen of bijkomende schade in het kniegewricht te detecteren. Lees hier meer over het onderzoek.