Knie prothese

(Ook bekend als: nieuwe knie, totale knie prothese)

Wat is een totale knie prothese?

Een totale knie prothese (TKP) is een chirurgische procedure waarbij het aangetaste kniegewricht wordt vervangen door kunstmatig materiaal. De knie is een scharniergewricht die ervoor zorgt dat het bovenbeen en onderbeen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het dijbeen(femur) is dus verbonden met het onderbeen(tibia). Gedurende de operatie wordt het einde van het dijbeen verwijderd en vervangen door een metalen omhulsel. Het einde van het onderbeen wordt ook verwijderd en vervangen door een gekanaliseerd plastic stuk met een metalen steel die in het onderbeen wordt geplaatst. Wanneer het knieschijfoppervlak aan de onderzijde te veel beschadigd is, wordt er een plastic kap bevestigd aan het knieschijfoppervlak.

De achterste kruisband is een pees(ligament) die normaal gesproken die knie stabiliseert, zodat het onderbeen niet naar achter kan schuiven in het kniegewricht. Bij een totale knie prothese wordt dit ligament ofwel behouden, opgeofferd of  vervangen door kunstmatig materiaal. Elk van deze verschillende uitvoeringen heeft zijn voordelen en risico’s.

voorste kruisband reconstructie

Wat moet u hierbij overwegen?

Een nieuwe knie wordt overwogen bij patiënten die een beschadigd kniegewricht hebben door bijvoorbeeld artritis, artrose, reuma, trauma of een andere zeldzame destructieve aandoeningen van het kniegewricht. De meest voorkomende reden voor een nieuwe knie prothese is ernstige artrose van de knie.

Ongeacht wat de oorzaak van de schade is, de daaruit voortvloeiende knieklachten zoals: knieklachten, stijfheid en het verminderen van de dagelijkse bewegelijkheid van de knie kan leiden tot het overwegen van een nieuw kniegewricht. Het overwegen van een operatie, of wel of niet of dan wel of niet, is niet eenvoudig. De patiënten moeten de risico’s overwegen en de voor- en nadelen afwegen.

knie prothese

Voor de operatie wordt de knie grondig geëvalueerd

Voordat u een operatie voor een knie prothese ondergaat, wordt de aangedane knie grondig onderzocht en wordt er een start gemaakt met het optrainen van de beenspieren.Dit is belangrijk om optimaal resultaat te garanderen na de operatie. Het vervangen van het kniegewricht geeft vaak geen significantie verbetering van de kniefunctie, maar meestal wel pijnvermindering. Verder zijn alle medicijnen die patiënten krijgen goed beoordeeld. Bloedverdunnende medicatie (zoals warfarine) en ontstekingsremmende medicatie (zoals aspirine) moeten worden beperkt of vermeden voor de chirurgische ingreep.

Wat gebeurt er in de postoperatieve periode bij een nieuwe knie?

Een TKP vereist over het algemeen anderhalf tot drie uur operatietijd. Na de operatie wordt de patiënt meegenomen naar de verkoeverkamer, waar vitale organen regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer de patiënt weer stabiel is, gaat men terug naar een algemene ziekenhuiskamer.

Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van de revalidatie en vereist volledige deelname door de patiënt voor een optimaal resultaat. Patiënten kunnen beginnen met fysiotherapie binnen 24 uur na de operatie. Een zekere mate van pijn, ongemak, en stijfheid kan worden verwacht tijdens de eerste dagen van fysiotherapie. Fysiotherapie heeft in deze fase met name als doel het optimaliseren van de range of motion(ROM). Er zal dan ook vrij snel begonnen worden met onze belangrijkste dagelijkse activiteiten, zoals wandelen.

Patiënten zullen beginnen te lopen met behulp van een rollator en krukken. Uiteindelijk zullen patiënten leren traplopen. Voordat ze ontslagen worden uit het ziekenhuis krijgen patiënten huiswerkoefeningen mee om dij-en kuitspieren te versterken.

Soms komt het voor dat de ROM van de knie fors beperkt blijft na de ingreep. De specialist kan overwegen een continu passieve machine(CPC) in te zetten om om de knie door te bewegen. De machine beweegt constant naar verschillende graden terwijl de patiënt ontspand (deze machine wordt alleen ingezet bij een vertraagd beloop en bijzondere omstandigheden).

Knieprothese nieuwe knie
Knieprothese nieuwe knie

Wat te doen na ontslag uit het ziekenhuis?

Belangrijk voor patiënten in de poliklinische fase is direct te starten met actieve oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit is van belang voor een optimaal herstel na een totale knie prothese. De patiënt moeten blijven oefenen om de spieren rondom het nieuwe gewricht te versterken, de stabiliteit te vergroten en littekenvorming (contractuur) te voorkomen. Deze actieve oefentherapie kan de hersteltijd verminderen en leidt tot een optimale kracht en stabiliteit van het nieuwe gewricht.

Wat-is-een-knieprothese.png

Revalideren bij fysiotherapie4all?

Krijgt u een nieuwe knie of bent u onlangs geopereerd dan kunt u bij fysiotherapie4all terecht voor doelgerichte en professionele begeleiding. Door onze persoonlijke interesses, ervaringen en optimale faciliteiten kunnen wij u een optimaal behandelplan bieden.

Bekijk hier een onderzoek over een knie prothese.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer