Scheenbeenvliesontsteking – Shin splints

Wat houdt een scheenbeenvliesontsteking in?

(ook bekend als: MTSS, Mediaal tibiaal stress syndroom, Shin splints, Tractie periostitis, Springers schenen)

Terminologie van de Shin Splints

Shin splint is een overkoepelende term van overbelastingklachten van het scheenbeen. Onder deze term vallen verschillende aandoeningen zoals, zoals: MTSS, compartimentsyndroom, myositis, periostitis, etc. Het Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een meer specifieke beschrijving van één van deze scheenbeen aandoeningen. MTSS kan soms in combinatie voorkomen met andere aanleidingen van scheenbeenpijn, zoals tibia stress fractuur en het compartimentsyndroom. Over het algemeen worden alle blessures aan het onderbeen tot de groep shin splints gerekend.

Hoe wordt een scheenbeenvliesontsteking behandeld?

De meeste personen met shin splints reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. De herstelperiode kan variëren van een aantal weken tot vele maanden en is afhankelijk van de ernst van de blessure, de tijdsduur dat de blessure aanwezig is en de kwaliteit van de behandeling. Shin splints laat zich gelukkig niet al te ingewikkeld behandelen, in tegenstelling tot andere sportblessures.

Fysiotherapeutische behandeling voor personen met deze blessure schept voorwaarde voor herstel, zorgt voor een optimale uitkomst en vermindert de kans van het her optreden van de blessure. Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), Dry Needling therapie, triggerpointtherapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, Medical taping, shockwave therapie, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt.

Wat is scheenbeenvliesontsteking?

Shin splint ofwel een scheenbeenvliesontsteking is een veel voorkomende hardloopblessure, waarbij schade en ontsteking van het aanhechtende bindweefsel op het scheenbeen plaatst vindt. Nog vele andere sporters riskeren shin splints wanneer ze het scheenbeen niet genoeg rust gunnen. Je scheenbeen is een kwetsbaar bot.

De spiergroep aan de achterkant van het onderbeen wordt de kuit genoemd. De diepe kuitspieren (m. flexor digitorum longus, m. flexor hallicus longus, m. tibialis posterior en m. soleus) hechten via bindweefsel aan op de binnenzijde van het scheenbeen op het beenvlies. Wanneer de kuitspieren samentrekken ontstaan er trekkrachten op het beenvlies. Wanneer de spanning te groot/krachtig is of herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan het beenvlies geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt een geïrriteerde buitenzijde van het scheenbeen. Deze irritatie kan resulteren in een ontsteking en pijn en wordt het Mediale tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd. MTSS is in de volksmond beter bekent als de algemene term: Shin splint of scheenbeenvlies ontsteking. Type één is een irritatie, bijvoorbeeld in de vorm van een (lichte) ontsteking, aan de achterste scheenbeenspier.

Symptomen shin splints

Heb je zeurende en stekende pijn aan je schenen tijdens het sporten? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van shin splints oftewel scheenbeenvliesontsteking. Personen met deze blessure ervaren pijnklacht aan de binnenzijde van het scheenbeen. Bij minder ernstige gevallen ervaart men alleen lichte pijn of stijfheid aan de binnenkant van het scheenbeen. Deze scherpe pijn neemt toe tijdens rust NA een activiteit die een grote trekkracht op het beenvlies uitoefent. Shin splints treedt veel op bij sporters, vooral hardlopers hebben hier last van. De pijnklacht kan afnemen wanneer men een tijdje beweegt (na de warming up). Wanneer de aandoening langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen en kan men juist meer last krijgen tijdens sport en activiteiten. In ernstige gevallen zal men licht mankend lopen, omwille van de pijnklacht in het onderbeen.

De pijnklacht kan worden opgewekt wanneer men druk uitoefend op de binnenzijde van het onderste deel van het scheenbeen. Ook kunnen er verdikkingen en spierspanningen worden waargenomen in de pijnlijke regio. In ernstige gevallen kan er zwelling, roodheid en warmte aanwezig zijn.

scheenbeenvliesontsteking

Symptomen Shin splints ontstaat typisch door overmatig lopen (voornamelijk berg op), rennen of een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Dit komt dus veel voor bij hardlopers en voetballers en geeft stekende pijn. Bijdragende factoren in het ontstaan kunnen zijn: een te korte en/of gespannen kuitspier, plat- of holvoeten, slecht schoeisel, slechte training(opbouw), overgewicht, trainen op een harde ondergrond en overbelasting.

De oorzaak shin splint

Te intensief- en eenzijdig sporten met hoge belasting is een van de grootste oorzaken van shin splints. Wanneer we te snel beginnen en de belasting te snel opbouwen kunnen we al klachten krijgen. Bij het trainen op een harde ondergrond ontwikkelen we vaak eerder klachten. Shin splints is een typische geval van een overbelastingsblessure. Er ontstaan kleine scheurtjes in het scheenbeenbot. Hierdoor wordt het bot broos en zal sneller overbelast raakt. Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken van het overbelasten van je onderbeen. De fysiotherapeut zal in het onderzoek nagaan wat de mogelijk aanleiding is en deze gaan elimineren. Wanneer er teveel en te hoge trekkrachten optreden op de spieren rondom het scheenbeen en op het scheenbeen zelf kunnen deze structuren gaan irriteren.

Mogelijk oorzaken shin splints kunnen zijn:


1. Slecht schoeisel

wanneer de schoenen niet voldoende ondersteuning bieden aan het voetgewelf, zal de voet meer naar binnen zakken waardoor er meer spanning komt op het scheenbeen.

2. Overgewicht

Een van de vele oorzaken shin splints(die vaak onderschat wordt) is overgewicht. Wanneer we in korte periode, te snel en te zwaar worden, ontstaat er een te grote belasting op onze onderbeenspieren.

3. Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan invloed hebben op de belasting van je voet. De onderbeenspieren worden te veel belast waardoor er shin plints kan ontstaan.

4. Pronatiestand

Wanneer je teveel naar binnen kantelt met je voet, spreken we over een pronatiestand. In de volksmond hebben we het ook wel over platvoeten. Wanneer de voet naar binnen kantelt, gaat de knie ook naar binnen. Hierdoor ontstaat er een valgiserende knie (x-benen). Door de verkeerde stand worden je onderbenen weer verkeerd belast en kan een shin splintsaandoening optreden.

5. Bergwandelen

Bergwandelen kan shin splint veroorzaken, vooral door de zware belasting van het scheenbeen tijdens de afdalingen en het heuvel op lopen (traplopen soms ook). Het gevolg van deze oorzaken is dat de spieren in het onderbeen alle krachten niet goed meer kunnen opvangen. De aanhechting van het botvlies aan de spieren raakt daardoor geïrriteerd en kan ontstoken raken.

Hoe wordt de diagnose scheenbeenvliesontsteking gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut. Een MRI, RX scan, bot scan, ultrasound, of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en andere aandoeningen, zoals: Compartimenten syndroom of een Tibia stress fractuur, uit te sluiten. 

Door te trainen kun je de scheenbeenspieren versterken en het risico op shin splints minimaliseren. Train zoveel mogelijk op een zachte ondergrond. Genoeg rust nemen verzekert je dat jouw spieren van elke sportsessie volledig herstellen en dat de volgende training niet lijdt tot overbelasting. Met een shin splint behandeling zorgen we ervoor dat na de behandeling jouw activiteiten weer hervat kunnen worden. Wij kunnen verschillende fysiotherapeutische behandelmethoden toepassen zoals: dry needling of shockwave therapie.

Lees hier een onderzoek over shin plints.
Ontdek ook meer over een slijmbeursontsteking.

Veelgestelde vragen

Je ervaart pijn in het midden of het onderste gedeelte van het onderbeen. Deze pijn wordt steeds erger. Na het sporten zal de pijn aanhouden en kan het scheenbeen opgezet zijn.
Het is belangrijk om voldoende rust te houden. Het weefsel krijgt dan de tijd om te herstellen.
Vaak is 4 tot 6 weken rust wel voldoende in combinatie met regelmatig koelen. Daarnaast is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan het schoeisel bij wandelaars en sporters.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1190 reviews

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer

B. Jonathans

  5 / 5

04-10-24

Goede uitleg, goede behandeling, goed bereikbaar qua communicatie

Lees meer