Tijdens het samentrekken en stretchen van de voorste scheenbeenspier komt de pees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door te veel herhalingen of door een te grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Tibialis anterior tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees vaak geassocieerd met overbelasting.
Wat zijn de oorzaken & klachten?
Deze blessure ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de spier veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen (voornamelijk berg op of op oneffen ondergrond) of bij bepaalde sportactiviteiten. Vaak zien we dat de klachten ontstaan nadat men zijn/haar enkel heeft verzwikt en langdurig met klachten heeft gelopen. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is niet voldoende met als gevolg dat de voorste scheenbeenspier extra hard moet werken om de enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan vervolgens leiden tot tibialis anterior tendinopathie. De klachten kunnen echter ook ontstaan door directe druk op de pees. Deze druk kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een te strak gestrikte schoen.
Wat zijn factoren die kunnen bijdrage aan het ontwikkelen van deze aandoening?
Bijdragende factoren in het oplopen van deze aandoening kunnen zijn:
- Slechte enkelstabiliteit;
- Verkeerde of onvolledige revalidatie na een eerder enkelletsel;
- Spierzwakte (tibialis anterior en tibialis posterior);
- Gewrichtsstijfheid;
- Inadequate warming up;
- Slechte voetenstand/biomechanica;
- Verkeerd schoeisel;
- Slechte rentechniek;
- Spierdisbalans;
- Vermoeidheid;
- Overgewicht;
- Slechte training.
Wat zijn tekens en symptomen bij deze aandoening?
Personen met deze blessure voelen typische pijnklachten aan de voorkant van het scheenbeen, enkel of voet tijdens en/of na belastende activiteiten. Deze belastende activiteiten kunnen bestaan uit rennen trappen met gestrekte voet (voetbal) en op de hurken zitten/knielen. De pijnklacht ontstaat meestal gradueel en wordt vaak erger met de tijd wanneer men de belastende activiteiten blijft voortzetten. Wanneer er druk op de voorste scheenbeenspier wordt uitgeoefend zal men een toename van pijn ervaren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan door een fysiotherapeut of arts worden gesteld. Een MRI, RX scan, MRI of Echografie kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.
Hoe wordt het behandeld?
Met adequate fysiotherapie kan een tibialis anterior tendinopathie goed genezen. Wanneer de klachten echter langdurig aanwezig zijn voordat er interventie plaats vindt, kan de revalidatie significant langer duren. Wanneer er sprake is van een matige ernst en men op tijd begint met fysiotherapie, kunnen de klachten binnen een aantal weken verdwijnen. Kortom vroegtijdige fysiotherapeutische interventie is van belang.
Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), gewricht mobilisaties, triggerpointtherapie (dry needling therapie), sportmassage/fricties, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. Lees meer over enkelklachten.
Bekijk hier een onderzoek over Tibialis anterior tendinopathie.