Wat zijn triggerpoints in spieren?
Triggerpoints in spieren kunnen in elke spier van je lichaam voorkomen. Een triggerpoint, ook wel spierknoop genoemd, is een lokaal, verhard pijnpunt in de spier die niet meer kan ontspannen. Deze triggerpoints veroorzaken pijnklachten, bewegingsbeperkingen, stijfheid, lokale vermoeidheid en krachtsverlies. In sommige gevallen kunnen de triggerpoints spierspasmes en verkrampingen veroorzaken. Triggerpoints kunnen in alle spieren in ons lichaam voorkomen en omvatten de grootste hinder in ons dagelijks leven. Het pijnpunt kan vaak duidelijk worden aangewezen doordat dit punt drukgevoelig is en de regio eromheen stijf. Bij aanraking (palpatie) kan de pijn uitstralen naar een groter gebied. Dit wordt ook wel ‘reffered pain’ (afgeleide pijn) genoemd. De meeste mensen omschrijven dit als een zware, lome, zeurende uitstraling.
Triggerpoints in spieren kunnen door veel oorzaken ontstaan namelijk: te veel beweging (overbelasting), te weinig beweging (onder belasting), eenzijdige houding en repetitieve bewegingen, voeding en onderdrukte emoties en stress. Het is ten alle tijden belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken van het ontstaan van triggerpoints. Triggerpoints kunnen worden behandeld door middel van manuele triggerpoint therapie, Dry Needling, Injecties, Shockwave Therapie, Laser Therapie Accupunctuur en oefentherapie (bijv. stretchen).
De anatomie van de spier
Spieren worden gezien als de bewegers van ons skelet en zitten met beide uiteindes via pezen vast aan botten of gewrichten. Spieren zijn opgebouwd uit spierbundels die weer bestaan uit spiervezels. Elk spiervezel wordt aangestuurd door een motorische zenuw wat zorgt voor aanspanning (contractie) van de desbetreffende spier. In elke spier zitten zintuigcellen (spierspoeltjes) die constant de spanning in de spierbuik en pezen meten. Iedere spiervezel bestaat uit actine en myosine filamenten welke over elkaar heen schuiven door aansturing van een motorische zenuw. Door deze schuifbewegingen trekken spiervezels en de omliggende spierbundel samen wat zorgt voor een aanspanning. Door deze aanspanning (contractie) ontstaan bewegingen in ons lichaam.
Het over elkaar heen schuiven van de actine en myosinefilamenten kost veel energie. Deze benodigde energie wordt vrijgemaakt door ATP (Adenosinetrifosfaat) af te breken tot ADP (Adenosinedifosfaat) en een los fosformolecuul. Een deel van de energie wordt gebruikt voor de aanspanning (contractie) van spiervezels, een ander deel van de energie komt vrij als warmte. Wanneer er triggerpoints in spieren zitten, blijkt dat de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in de omliggende gebieden.
Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding en energiehuishouding (<ATP) waardoor zich afvalstoffen ophopen in de spier. Hierdoor blijft de spier in het geheel of lokaal strak aangespannen en ontstaat er spierspanning. Door een verhoogde spierspanning wordt de doorbloeding in de spier beperkt en komt er druk op kleine zenuwen, wat pijn kan veroorzaken. De aanvoer van voedingsstoffen nemen af en afvalstoffen worden slechter afgevoerd. Dit kan ervoor zorgen dat spieren met de tijd verkorten wat uiteindelijk zorgt voor stijfheid, vermoeidheid, krachtverlies en bewegingsbeperkingen.
Triggerpoints in spieren worden in het Nederlands ook wel spierknopen genoemd en wordt onderscheiden doordat het een lokale verkramping betreft en geen gehele verkramping van de spier. Een gehele spierverkramping kan hevig aanvoelen, maar binnen enkele seconden tot minuten weer wegtrekken. Triggerpoints daarentegen blijven aangespannen en kunnen daardoor veel en langdurige pijnklachten veroorzaken. De triggerpoints in spieren kunnen door (para) medisch specialisten zoals fysiotherapeuten waargenomen worden middels palpatie (aanraking met vingertoppen).
Het voelt als een verdikking in de spier. Bij benadering van deze verdikking kan deze uitstralen naar een groter gebied wat vaak ver van de triggerpoint vandaan zit. Dit noemt men afgeleide pijn (reffered pain). Elke triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied dat in de meeste gevallen een ander en veel groter gebied omvat dan de plek waar de triggerpoint zich bevindt. Dit is het grootste kenmerk van een triggerpoint.
Het meest bekende voorbeeld hierbij is de hoofdpijn (afgeleide pijn) afkomstig uit de nek- schouder spieren (musculus trapezius descendens). Zowel triggerpoints als afgeleide pijn (reffered pain) kunnen in ieder deel van het lichaam voorkomen. De meest voorkomende regio waar triggerpoints in worden gevonden zijn: de nek, schouders, lage rug, bilspieren, been- en armspieren. In veel gevallen worden triggerpoints mis gediagnosticeerd waardoor (pijn) patiënten onnodig door de medische molen gaan en er verkeerde behandelingen worden toegepast.
Veel van de pijn die bijvoorbeeld ervaren wordt bij artrose (slijtage), artritis (ontstekingen gewrichten), fibromyalgie (weken delen reuma) is te wijten aan (mede) betrokkenheid van triggerpoints. Als men eenmaal door de medische molen gaat wordt er in veel gevallen iets gevonden terwijl dit niet de veroorzaker van de (pijn) klachten hoeft te zijn. In veel gevallen zijn dit triggerpoints.
Triggerpoints en bewegen
Triggerpoints in spieren kunnen zich door verschillende redenen ontwikkelen.
De meeste oorzaken liggen in te veel bewegen of belasten (overbelasting) waarbij er te veel aanspanning wordt gevraagd en te weinig hersteltijd (rust) wordt aangehouden. Hier vallen ook repetitieve en langdurige statische bewegingen onder. Men kan acuut overbelasten en structureel overbelasten. Bij acute overbelasting belast men de spier acuut op een duidelijk, aanwijsbaar moment te veel waardoor zich triggerpoints kunnen ontwikkelen.
Denk hierbij aan het abrupt optillen van een zwaar object, maar ook een trauma moment (valpartij, ongeluk, botsing). Bij structurele overbelasting gebeurt dit meerdere keren achter elkaar zonder dat hierbij de juiste hersteltijd wordt gehandhaafd. Anderzijds kunnen triggerpoints ook ontstaan door een (lange) periode van inactiviteit. In dit geval wordt er vaak ook gesproken over stijfheid, vermoeidheid en spierzwakte. Het lichaam wordt daarom ook het bewegingsapparaat genoemd. Het is gemaakt om te bewegen en als dit niet gebeurt kunnen er klachten zoals triggerpoints ontstaan.
Triggerpoints en stress
Als laatste zijn onderdrukte emoties en stress grote veroorzakers van triggerpoints en de bijbehorende symptomen. Langdurige stress of onderdrukte emoties zorgen dat het lichaam in verhoogde staat van paraatheid is door overactiviteit van het sympathisch zenuwstelsel (waar we het een aantal video’s geleden over hebben gehad). Er ontstaan veranderingen in het autonome zenuwstelsel wat resulteert in een verminderde doorbloeding en zuurstoftekort in spierweefsel waardoor triggerpoints gevormd worden.
Het is zeer belangrijk om het gevolg de triggerpoints in spieren aan te pakken, maar wat nog belangrijker is om hierbij de onderliggende oorzaak mee te pakken.
Wil jij meer informatie over triggerpoints in spieren? Bekijk dan dit artikel!
Triggerpoints in spieren verhelpen middels de PRC
Wil jij blijvend van triggerpoints in spieren af komen en heb jij hiervoor al alles geprobeerd? In deze nieuwe, innovatieve methode (Pijn Reset Community) worden alle aspecten doorlopen voor het oplossen van chronische (pijn)klachten.