De pH balans van het lichaam (Zuur-Base balans)

Wat is de pH balans van het lichaam?

Een juiste PH waarde is essentieel voor een optimale gezondheid. De normale zuurgraad van het menselijk lichaam is pH 7,365. Wanneer deze pH waarde met 0,5 punt veranderd stopt het lichaam volledig met functioneren. Dit geeft aan dat de lichamelijke pH balans, essentieel is voor de mens.

Handhaving van de pH balans gebeurd met behulp van verschillende buffers van ‘basische’ mineralen (= mineralen die een pH waarde tussen de 7-14 hebben). Deze mineralen, zoals: calcium en magnesium, zorgen ervoor dat de zuren kunnen worden geneutraliseerd. De buffers kunnen echter snel uitgeput raken door onze levensstijl, zoals: stress, verkeerde ademhaling, voeding etc. Een andere veel gebruikte buffermethode is het zuur omzetten en opslaan als vet(bijv. cholesterol) en kristalvorming.

Verstoring van de pH balans kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid voedingsmiddelen die een sterk verzurend effect hebben op ons lichaam. Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: suiker, zuivel, brood, vlees, frisdrank en alcohol. Indien er meer zuur het lichaam binnenkomt dan onze maag kan neutraliseren, zullen de ‘basische’ buffers moeten worden ingeschakeld. Deze buffers worden in geval van overmatig zuur uit bepaalde delen van het lichaam onttrokken waar ze minder hard nodig zijn, bijvoorbeeld: calcium wordt onttrokken uit het botweefsel en magnesium en kalium uit het spierweefsel. Met mogelijk osteoporose en/of stijve spieren en triggerpoints als gevolg.

Wat zijn tekens en symptomen een verstoorde lichamelijke pH balans?

Een verstoring in de pH balans van het lichaam heeft zowel korte als lange termijn gevolgen voor onze gezondheid. Overmatige gebruik van de buffers kan osteoporose en verschillende huidproblemen als gevolg hebben, zoals: acne, eczeem, droge huid en rimpels. Verzuring kan echter ook worden gelinkt aan een aantal andere aandoeningen zoals (pijn)klachten uit triggerpoints, overgewicht, hartfalen, diabetes type 2, kanker, jicht, vermoeidheid, hoofdpijn, fibromyalgie, artritis, allergieën, PMS, lupus, brandend maagzuur en hoog cholesterol.

Wat zijn oorzaken van een verstoorde lichamelijke pH balans?

  1. Voeding
  2. Stress
  3. Lichaamsbeweging

Een belangrijke Oorzakelijke factor in het ontwikkelen van een lichamelijke pH disbalans is voeding. De meest verzurende producten zijn: alcohol, cafeïne, medicijnen, schimmel, zuivel, gist, enkelvoudige suikers, transvetzuren etc. Deze zuren zijn terug te vinden in: appels, frisdrank, eieren, pizza, friet, magnetronvoedsel, kaas, yoghurt, brood, koffie, bier etc. Ook zitten ze in pijnstillende medicatie en antibiotica. Dit is een behoorlijk aantal producten, dat de meeste mensen dagelijks tot zich nemen.
Er bestaan echter ook belangrijke helpende factoren, dit zijn voedingsmiddelen die een ontzurend/’basisch’ effect hebben op het lichaam. Dit zijn producten zoals: verse salades, citroen, tomaat, advocado, bladgroenten, noten, zaden etc. Kortom, waterrijke producten met een hoge voedingswaarde. Ook hebben de voedingsmiddelen die rijk zijn aan ‘basische’ mineralen (buffers) helpende factoren.

Stress, negatieve emoties en ademhaling heeft een sterk effect op onze lichamelijke balans. Een diepe buikademhaling waarbij veel zuurstof binnenkomt zorgt voor ontzuring.

Onze circulatie zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en de aanvoer van zuurstof en voedingsmiddelen naar de cellen. Deze wordt gestimuleerd door regelmatige lichamelijke beweging. Wanneer dit onvoldoende gebeurd kunnen ‘zure’ afvalstoffen in het lichaam achterblijven en een lokaal te kort zijn aan zuurstof. Met als mogelijk gevolg het ontstaan van triggerpoints in de spier.

Hoe kan ik mijn lichamelijk pH balans ondersteunen?

Het valt niet mee om een levensstijl abrupt te veranderen. Lees je goed in en laat je adviseren. Een optimale gezondheid en goed lichamelijk functioneren kun je in verschillende stappen opbouwen. De onderstaande tips kunnen je helpen om je pH balans te ondersteunen.

  • Drinken: lauw water met citroensap, rooibos thee, minder koffie, geen fruitsap uit een pakje, GEEN FRISDRANK.
  • Ontbijt: Liever een uitgebreid ontbijt dan een uitgebreid diner. Zorg voor een ontbijt met een hoge voedingswaarde en wat makkelijk te verteren is, zoals: versgeperste groentesap of een groente smoothie.
  • Lunch: Machtige salade met bijvoorbeeld noten, avocado etc.
  • Mogelijke snacks: Rauw amandelen, cherry tomaatjes, wortelen, mix van zaden etc.
  • Helemaal toegewijd? Ga voor absoluut biologisch voedsel.
  • Triggerpoint therapie en aanpassen van het voedingspatroon is erg effectief in het verminderen van spierpuntklachten.
  • Sport & Ontspanning!
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer