Extensor Carpi Radialis (Radiale handstrekker)

Verloop van de Extensor Carpi Radialis

Deze spier bestaat uit twee delen: de Extensor Carpi Radialis Longus en Extensor Carpi Radialis Brevis. Dit houdt in dat men een lange en een korte radiale handstrekker heeft. De lange radiale handstrekker loopt van het onderste stukje van de zijkant van de bovenarm naar het tweede middenhandsbeentje. De korte radiale handstrekker loopt van de buitenste elleboogknobbel naar het derde middenhandsbeentje.

Video over de extensor carpi radialis longus & brevis

Functie van de radiale handstrekker

De twee spiergroepen hebben dezelfde functie: het strekken van de pols en het zijwaarts naar buiten bewegen van de hand.

Triggerpoints – Extensor Carpi Radialis (Longus)

Met triggerpoints bedoelen we kleine krampknoopjes in de spierbuik van een spier. Het gevolg van deze krampknoopjes is dat de spier lokaal niet meer goed functioneert, niet meer goed kan ontspannen en als gevolg daarvan afvalstoffen vasthoudt. Deze krampknoopjes geven vervolgens een ‘refered pain’ wat zoveel betekent als een uitstralende pijn.


Triggerpoints in de Extensor Carpi Radialis worden vaak geassocieerd met een tennis elleboog, de pijn van deze spier wordt dan ook vaak in de elleboog gevoeld. De pijn kan worden gevoeld vanaf de buitenkant van de elleboog, tot over de arm naar de bovenkant van de duim, daardoor lijkt het erg op een tennis elleboog qua pijn. Een ander belangrijk symptoom is dat je vaak een pijnlijke en zwakke greep hebt en soms zelfs moeite met het vasthouden van een glas water oid.

Als er sprake is van deze triggerpoints dan kan je middels een dry needling behandeling of manuele triggerpoint therapie deze klacht goed behandelen. Wel is het belangrijk om ook te bekijken hoe de klacht tot stand is gekomen, vaak wordt er dan ook naar de leefstijl gekeken.

Extensor-Carpi-Radialis-Longus

Klachten die de extensor carpi radialis kan veroorzaken

Tenniselleboogklachten

Deze spier kan in verband staan met tenniselleboogklachten. Vaak is dit ontstaan na een tijdelijke overbelasting op één of meerdere spieren die de hand strekken. Hierdoor kunnen er relatief kleine scheurtjes in het peesweefsel van de spier optreden. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. Men kan pijnklachten gaan ervaren aan de buitenzijde van de elleboog. De aanhechting van de aangedane pees is in de meeste gevallen drukpijnlijk.
De behandeling van tenniselleboogklachten kan variëren: zo wordt shockwave therapie, dry needling therapie, oefentherapie, taping, fricties, manuele therapie, etc. regelmatig bij dit soort klachten toegepast.

Polsklachten

Wanneer de radiale handstrekker triggerpoints bevat door bijvoorbeeld een overbelasting op de spier, kan dit pijn veroorzaken aan de bovenzijde van de pols. De triggerpoints in de spier kunnen namelijk niet alleen lokale pijn geven, maar ook in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Zo kunnen polsklachten dus het gevolg zijn van een aangedane radiale handstrekker.
Behandeling van deze blessure kan bestaan uit: oefentherapie, rekken, massage, manuele therapie, dry needling, taping, manuele triggerpointtherapie, etc.

Bekijk hier een onderzoek over de Extensor Carpi Radialis.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer