Pectoralis minor (Kleine borstspier)

Verloop van de pectoralis minor

De kleine borstspier oftewel pectoralis minor ligt onder de grote borstspier. Deze spier begint bij de derde, vierde en vijfde rib en loopt naar het ravenbekuitsteeksel van de schoudergordel.

Bekijk de video over de m. pectoralis minor!

Functie van de pectoralis minor

Deze spier heeft het naar beneden trekken(derpressie) en het naar binnen draaien van het schouderblad als functie. Ook draagt deze spier bij aan het naar voren bewegen van de schouder(protractie). Tot slot ondersteunt deze spier de ademhaling.

Klachten die de kleine borstspier kan veroorzaken


Pectoralis minor & schouderklachten

Wanneer er triggerpoints in de kleine borstspier zitten, kan dit zorgen voor pijn aan de voorzijde van de schouder. Dit is het gevolg van referred pain (geprojecteerde pijn). De pijn wordt dan op een andere plek dan de locatie van de spier zelf gevoeld.


Er kunnen zich bij verschillende situaties triggerpoints in deze spier ontwikkelen. Een bekend voorbeeld is een passieve lichaamshouding waarbij de schouders wat naar voren hangen. Hierbij bevinden de borstspieren zich in verkorte positie en is er meer kans op het ontstaan van triggerpoints. Door oefeningen voor een juiste lichaamshouding te doen, kunnen de klachten vaak al afnemen of zelfs verdwijnen. Ook kan manuele triggerpointtherapie, dry needling of bijvoorbeeld taping bijdragen aan het herstel van deze schouderklacht. Lees hier meer over schouderklachten.

triggerpoints-pectoralis-minor

Klachten in de borstregio

Net zoals de grote borstspier, kan de kleine borstspier ook pijn in de borstregio veroorzaken.
Bij pijn in de borstregio is het wel belangrijk eerst uit te sluiten dat er geen hartproblemen of andere aandoeningen aan de orde zijn. Bij verdenking hiervan adviseren wij u contact op te nemen met een (huis)arts.
Bij pijn op de borst door een gespannen of verkorte kleine borstspier, heeft men vaak baat bij houdingstherapie, oefentherapie (zoals rekoefeningen), manuele triggerpointtherapie, dry needling, taping etc.

Armklachten

Zowel de grote als de kleine borstspier kunnen zorgen voor een uitstralende pijn aan de binnenzijde van de arm. Men kan dus bijvoorbeeld pijnklachten hebben aan de binnenzijde van de elleboog, terwijl de oorzaak in één van de borstspieren zit. Dit is te verklaren met het referred pain principe van triggerpoints. Meer informatie hierover kun je lezen in een ander artikel over triggerpoints.
Een behandeling van deze klacht kan bijvoorbeeld bestaan uit: houdingsadviezen en oefeningen om de houding van de romp en schouders te verbeteren, dry needling, manuele technieken, taping, manuele triggerpointtherapie etc.

Bekijk een onderzoek over de Pectoralis minor.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer