Musculus rhomboideus minor

De rhomboideus bestaat uit twee spieren, namelijk de rhomboideus minor en de rhomboideus major. Deze spieren bevinden zich in je De rhomboideus minor en rhomboideus major zijn met elkaar vergroeid. Rhomboideus betekent ruitvormig. Deze naam past goed bij de spieren, aangezien de spieren een duidelijke ruitvorm hebben. Rugklachten komen veel voor. In de meeste gevallen heeft dit met de wervelkolom te maken. Echter, kunnen ook spierklachten hier een belangrijke oorzaak van zijn. Overigens staat dit allemaal met elkaar in verbinding. Door bepaalde spieren aan te sterken kun jij je houding verbeteren en rugklachten sneller verhelpen.

De rhomboideus minor is een belangrijke rugspier. Indien je last hebt van deze spier, kan het lastig zijn om je schouderblad te bewegen. Dit kan namelijk pijnlijk zijn in dit geval. Klachten herstellen sneller wanneer je de spier goed aansterkt en leert ontspannen. Overigens mag je de spieren niet te veel belasten wanneer je veel last hebt van rhomboideus minor. Om te bepalen in hoeverre je de spier mag belasten, is het verstandig om langs de fysiotherapeut te gaan.

Het specifieke verloop van de rhomboideus minor

Deze spier zit zowel links als rechts van de wervelkolom en heeft zijn aanhechting op de wervelkolom (processus spinosus van C6 t/m C7). Vanuit hier loopt hij richting het schouderblad waar hij vasthecht aan de margo medialis van de scapula (schouderblad).
Functie rhomboideus minor. De spier zorgt ervoor dat je het schouderblad kunt stabiliseren. Daarnaast kan de spier het schouderblad richting de wervelkolom bewegen (adductie) en zorgt hij voor een opwaartse rotatie (elevatie).

Trigerpoints rhomboideus minor

Een triggerpoint is een drukpunt in een spierbuik, dit ontstaat wanneer een spier slecht belast wordt en als gevolg daarvan lokaal een krampknoop ontstaat. Door deze knoopjes houdt de spier afvalstoffen vast en krijgt een hogere spanning, hierdoor kan lokaal pijn en uitstralende pijn ontstaan.


Klachten aan deze spier kan je krijgen wanneer je met je schouders opgetrokken loopt, bijvoorbeeld door spanning of kou. Ook wanneer je lange tijd met je schouders naar achteren getrokken staat (borst vooruit) kan deze spier overbelast raken. Wanneer je veel aan krachttraining doet kan het ook zijn dat wanneer je teveel de borstspieren traint er een disbalans ontstaat met als gevolg dat deze spier teveel op spanning komt te staan. Om van de klachten af te komen is het goed om te kijken hoe de klachten ontstaan. Wanneer het komt door houding of training, moeten we eerst de balans herstellen. De triggerpoints zelf kunnen goed behandeld worden door manuele triggerpoint de-activatie of dry needling.

Meeste voorkomende problemen door deze spier zijn:

• Thoracale rugpijn
• Triggerpoints
• Schouderimpingement (secundair)
• Slijmbeursontstekingen (secundair)
• Peesontstekingen (secundair

Welke oefeningen train je deze spier

De kans is groot dat een fysiotherapeut je aanbeveelt om de spier aan te sterken. In dit geval zijn er verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren. Het is niet mogelijk om alleen de rhomboideus minor te trainen. Een voorbeeld van hoe je de rhomboideus kunt trainen, is bijvoorbeeld door middel van lat pull down, reversed flyes, pull-up en seated rows. Ga echter niet zonder hulp aan de slag, maar bezoek eerste de fysiotherapeut. Indien je de spier in jouw geval juist niet te veel mag belasten, is de kans groot dat je schade aanricht. Bovendien kunnen de klachten ook toenemen als je de verkeerde vorm hebt tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

Als je een afspraak maakt bij Fysiotherapie4all, worden je klachten uitvoerig besproken. Vervolgens beoordelen wij of de rhomboideus minor daadwerkelijk de oorzaak van de klachten is. Hebben we eenmaal beoordeeld welke klachten er aanwezig zijn, kunnen we vervolgens een gepaste behandeling voor je bepalen en uitvoeren. De kans is groot dat je regelmatig terug moet komen naar onze praktijk, om de oefeningen samen met een fysiotherapeut uit te voeren. Overigens zal je hier nooit ver voor hoeven te reizen, aangezien Fysiotherapie4all verschillende locaties door heel Nederland heeft.

Fysiotherapie4all
Ben jij op zoek naar een specialist die jou van je rugklachten af kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben veel verschillende therapeuten in dienst die jou kunnen helpen om de klachten te herstellen. Een effectief behandelplan zorgt ervoor dat je snel weer kunt sporten en verlost zal zijn van je pijn. Bovendien kan een ervaren fysiotherapeut beoordelen wanneer de klachten verholpen zijn en waar je precies last van hebt. Het is fijn als je zoveel mogelijk duidelijkheid krijgt. Je hoeft je dan namelijk niet langer af te vragen hoelang het herstel gaat duren. Indien je snel wilt herstellen, is Fysiotherapie 4all dé beste keuze. Onze prettige werkwijze zorgt ervoor dat je met plezier naar de fysiotherapeut te gaan.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus rhomboideus minor.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer