Scaleni (Schuine spieren)

Verloop van de Scaleni

De scaleni bestaan uit drie scalenus spieren: de scalenus anterior, scalenus medius en scalenus posterior. Deze spieren liggen zowel aan de linker- als rechterzijde van de nek. Ze lopen van de voorzijde van de halswervels naar de eerste en tweede ribben.

Functie van de Scaleni

Vanwege het feit dat ze aan de eerste en tweede rib aanhechten, kunnen de scaleni deze ribben liften tijdens de ademhaling. Het is dan ook een hulpademhalingsspier. Daarnaast helpen ze ook bij het buigen en kantelen van de nek. Lees meer over nekklachten.

Klachten die de schuine spieren kunnen veroorzaken

TOS-klachten

TOS is de afkorting voor Thoracic-Outlet Syndrome. Dit is een blessure waarbij er een vaat- en zenuwbundel bekneld raakt in de schouder- en nekregio. Dit kan op verschillende plekken gebeuren:

  • Tussen de scaleni spieren
  • Tussen de eerste rib en het sleutelbeen
  • Bij de klenie borstspier
Scaleni

Wanneer de vaat- en zenuwbundel bekneld raakt, kan dit pijnklachten in schouder– arm en hand geven. Wanneer de scaleni spieren erg gespannen (hypertoon) zijn, kan dit dus inklemming van de vaat- en zenuwbundel geven.
Men kan deze blessure behandelen door de spieren te behandelen en de onderliggende oorzaak van de verhoogde spierspanning te behandelen. Dit zou bijvoorbeeld een verkeerde houding van de nek kunnen zijn.

triggerpoints-scaleni

Schouderklachten en bovenrug klachten

Triggerpoints in de schuine spieren in de hals, kunnen een ‘geprojecteerde’ pijn geven in de borstregio, schouderregio en tussen de schouderbladen. Men kan deze klachten behandelen door de triggerpoints in de scaleni spieren op te heffen. Dit kan met manuele triggerpointtherapie of zelfmassage van de spieren. Ook is een juiste lichaamshouding van belang om herhaling van klachten te voorkomen. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Armklachten en polsklachten

Triggerpoints kunnen ook een uitstralende pijn veroorzaken in de arm en bij de pols. Je zou bij polsklachten in eerste instantie misschien niet verwachten dat de oorzaak in een van uw halsspieren zit. Toch kan dit het geval zijn. Men kan de klachten dan vaak goed met manuele triggerpointtherapie of zelfmassage van de schuine spieren in de hals verhelpen.

Bekijk hier een onderzoek over de Scaleni.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer