Musculus semimembranosus (hamstring)

Een blessure in de muscuslus semimembranosus komt voornamelijk voor bij sporters, omdat er vaak grote krachten op de spier inwerken en deze spier dus intensief wordt gebruikt. Belangrijk bij een blessure aan deze spier dat je er direct goed mee om gaat, omdat je anders kans hebt op een recidief. We hebben verschillende fysiotherapeuten in dienst, die allemaal weer hun eigen specialisaties kennen. Wij zijn in staat elke blessure, en dus ook die aan de semimembranosus, gericht te behandelen. Je kunt eenvoudig een afspraak maken via de website, om vervolgens behandeld te worden door een van onze specialisten.

Bekijk het verloop en functie van de M. semimembranosus

De semimembranosus bevindt zich aan de achterzijde van het bovenbeen

De musculus semimembranosus is een halfvliezige spier die zich aan de achterkant van het bovenbeen bevindt. De semimembranosus maakt samen met de musculus biceps femoris en de musculus semitendinosus onderdeel uit van de hamstrings. De spier is bi-articulair en loopt van het bekken naar het onderbeen. De semimembranosus is verbonden met de musculus semitendinosus, en heeft zowel een functie over het heup- als het kniegewricht. In het heupgewricht heeft de spier retroflexie als functie, over het kniegewricht is dat met name flexie en endorotatie.

triggerpoints hamstrings
triggerpoints hamstrings

Wat voor klachten kunnen er voorkomen in de Semimembranosus?

De kans op een blessure aan deze spier is groter dan bij een andere spier, dit vanwege het feit dat de spier over twee gewrichten loopt. Veel voorkomende blessures zijn gescheurde hamstrings en overbelasting. Zeker in de voetballerij lopen veel spelers vroeg of laat tegen een blessure aan de hamstrings aan. Een vaak langdurige kwestie. De meest voorkomende blessures in de hamstriung zijn:

Spierscheuringen
– Spierverrekkingen
– Tendinopathie hamstring
Peesontstekingen

Spier helpt bij het buigen van de knie

De hamstrings is een groep van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. In beter Nederlands maakt de semimembranosus mogelijk dat je het been naar achteren kunt bewegen als de knie gebogen is, helpt de spier het buigen van de knie en heeft het de functie om het onderbeen naar binnen te kunnen draaien. De spier stabiliseert in algemene zin het kniegewricht om knieklachten te voorkomen.

Hamstring-Dorsale-dijbeenspieren.jpg

Blessure kan pijn bij het zitten tot gevolg hebben

De semimembranosus zit aan de bovenkant vast aan de zitknobbel van het bekken (tuber ischiadicum). Dat is de reden dat als je een blessure aan de aanhechting of bovenste helft van de hamstrings hebt, je weleens pijn geeft bij het zitten.

Een professionele behandeling

Heb jij een blessure opgelopen of andere klachten aan de hamstrings? Dan kun je eenvoudig een afspraak maken via onze website. Wij hebben verschillende vestigingen door heel Nederland, waardoor je snel een afspraak kunt maken. In een van deze vestigingen kun jij je laten behandelen door een ervaren fysiotherapeut.

Deze fysiotherapeut zal bepalen welke behandeling voor jou het meest geschikt is, zodat je snel kunt herstellen. Wil je binnenkort weer probleemloos kunnen sporten, of in ieder geval van alle klachten verlost zijn? Dan is het aan te raden om voor de snelste weg naar herstel te kiezen. Bij Fysiotherapie4all kun je zeker zijn van een professionele en effectieve behandeling. Heb je vragen over over bepaalde klachten? Dan is het ook een goed idee om eens rond te kijken op ons forum. Voor een gerichte behandeling kun je echter beter een afspraak maken.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus semimembranosus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer